Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 08 24

Skautai prašo grąžinti istorinį skautų įkūrėjo gatvės pavadinimą

Palangoje Minint 90-ąsias skautų įkūrėjo Roberto Baden-Povelio vizito mūsų šalyje metines, Lietuvoje veikiančios skautų organizacijos prašo Palangos savivaldybės grąžinti sovietinės okupacijos metu pakeistos gatvės pavadinimą.
1933 m. Palangoje su skautų delegacija lankantis skautų įkūrėjui lordui R.Baden-Poveliui, kuris dalyvavo čia vykusioje Lietuvos skautų stovykloje, vizitui buvo suteiktas valstybinis statusas.
1933 m. Palangoje su skautų delegacija lankantis skautų įkūrėjui lordui R.Baden-Poveliui, kuris dalyvavo čia vykusioje Lietuvos skautų stovykloje, vizitui buvo suteiktas valstybinis statusas. / Lietuvos skautų organizacijų nuotr.

„Prašome grąžinti istorinį R.Baden-Povelio gatvės pavadinimą suteiktą 1933 m. rugpjūčio 17 d. dabartinėje Dariaus ir Girėno gatvės dalyje, t.y. nuo jūros iki Vytauto gatvės sankryžos. Likusioje gatvės atkarpoje Dariaus ir Girėno gatvės pavadinimą siūlome palikti“, – rašoma septynių Lietuvos skautų organizacijų pasirašytame kreipimęsi į Palangos miesto savivaldybę ir miesto tarybos narius.

Lietuvos skautų organizacijų nuotr./Lietuvos skautai
Lietuvos skautų organizacijų nuotr./Lietuvos skautai

1933 m. Palangoje su skautų delegacija lankantis skautų įkūrėjui lordui R.Baden-Poveliui, kuris dalyvavo čia vykusioje Lietuvos skautų stovykloje, vizitui buvo suteiktas valstybinis statusas.

Su garbiu svečiu, drauge su 650 britų skautų laivu atplaukusiu per Baltijos jūrą, asmeniškai susitiko prezidentas Antanas Smetona, Palangos burmistras Jonas Šliūpas, svečio garbei buvo pavadinta gatvė. Sovietmečiu gatvė buvo pervadinta Dariaus ir Girėno vardu.

„Iki šiol skautai Palangoje organizuoja žygius ir renginius, kurių metu vyksta aplankyti jiems svarbių objektų: Palangos Botanikos sode stūksančio akmens su R. Baden-Povelio, jo žmonos Olave ir A. Smetonos inicialais, istorinės stovyklos vietos. Net neabejoju, jog atkurta R. Baden-Povelio gatvė, kartu paliekant ir mūsų didvyrių Dariaus ir Girėno gatvės pavadinimą, bus dar vienas ne tik Lietuvos, bet ir užsienio skautų, istorikų, kultūros mylėtojų lankomas objektas“, – sako skautų organizacijas vienijančio Apskritojo stalo pirmininkas, gilvelininkas, filisteris Vaidas Ulkė.

Pasak didžiausios apie 3 tūkst. narių vienijančios skautų organizacijos – Lietuvos skautijos – Tarybos pirmininko Kasparo Vaičelio, skautų įkūrėjo gatvės vardo grąžinimas ne tik atkurtų istorinį teisingumą, bet ir pabrėžtų valstybės įsipareigojimą atsakingo bei pilietiško jaunimo ugdymui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius