-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2020 01 20 /18:16

Skelbia galbūt radę Neries teršėjus: iš šulinio paimtas nuotekų su plastmase mėginys

Vilniaus vicemeras Valdas Benkunskas paskelbė, kad galimai rasti Neries teršėjai – šulinyje, į kurį atiteka nuotekos tik iš vienos įmonės, pastebėti tokie pat plastiko gabaliukai, kaip ir sekmadienį Neryje. Tai dar turės patvirtinti specialistai. Tačiau vizualiai plastmasė atrodo visiškai tokia pat, kokia rasta sekmadienį Neryje.
Įtariama, kad rasti Neries teršėjai plastiku
Įtariama, kad rasti Neries teršėjai plastiku

Vizualiai panaši tarša

„Galimai radome Neries teršėjus. Šiuo metu esame prie Sandėlių g. 16 esančios įmonės teritorijos, iš kurios nuotekų šulinio paėmėme mėginį su susmulkinto plastiko dalelėmis, labai panašių, kurios tekėjo į Nerį.

Daugiau informacijos pateiksime netrukus. Laukiame aplinkosaugininkų, kad galėtume patekti į įmonės teritoriją“, – feisbuke pranešė Vilniaus mero pavaduotojas. Jis taip pat pasidalino nuotrauka, kurioje nurodo, kad čia įsikūrusi UAB „ECSO“, UAB „Granulės“ ir UAB „EKO tarnyba“, priklausančios tai pačiai grupei.

Kaip V.Benkunskas sakė 15min, kol kas tvirtai teigti, kad tai būtent tie teršalai, negalima, bet tokių įtarimų esama: „Bent jau vizualiai labai panašūs teršalai, kurie Nery plaukiojo ir kurie buvo šulinį atsidarius mėginį paėmus. Smulkinta plastmasė tokia.“

VIDEO: Vilniuje surastas šulinys su plastiku užterštomis nuotekomis

Šis šulinys yra ne įmonės teritorijoje, tačiau, anot vicemero, į jį vamzdis ateina tik iš vienos konkrečios įmonės. „Toliau nuotekos teka į „Vilniaus vandenų“ nuotekų tinklus ir galiausiai pasiekia Vilniaus nuotekų valyklą, o tada atsiduria Neryje. Su antstoliais paėmėme mėginius, aplinkosauga atvažiavo, bandysime įeiti į teritoriją, jeigu įsileis mus“, – teigė V.Benkunskas.

VIDEO: Įtariama, kad rasti Neries teršėjai plastiku

Tačiau, kaip informavo V.Benkunskas, į teritoriją buvo įleisti tik aplinkosaugininkai ir „Vilniaus vandenų“ atstovai. Bet nei „Vilniaus vandenų“ direktoriaus, nei vicemero įmonės atstovai, nors teigė, kad neturi ką slėpti, į teritoriją nepakvietė.

VIDEO: Įtarimų dėl Neries taršos turintys Vilniaus vicemeras ir „Vilniaus vandenų“ direktorius į įmonės teritoriją neįleisti

V.Benkunsko duomenimis, teritorijoje esantys „Vilniaus vandenų“ specialistai ir aplinkosaugininkai taip pat aptiko plastiko atliekų. Tai nestebintų, kadangi įmonių veikla yra būtent antrinių žaliavų surinkimas ir perdirbimas. Tačiau smulkių plastmasės gabaliukų aptikta šios įmonės kanalizacijos sistemoje, iš kurios jos, matyt, ir gali pasiekti „Vilniaus vandenų“ nuotekų tinklus.

Išsamiau apie situaciją žadama papasakoti vėliau. Tačiau nuotraukose šios atliekos matomos.

15min nuotr./Plastiko atliekos įmonių Sandėlių gatvėje teritorijoje
15min nuotr./Plastiko atliekos įmonių Sandėlių gatvėje teritorijoje
15min nuotr./Plastiko atliekos įmonių Sandėlių gatvėje teritorijoje
15min nuotr./Plastiko atliekos įmonių Sandėlių gatvėje teritorijoje

„Taip pat šiandien jau kreipiausi į prokuratūrą, prašydamas pradėti ikiteisminį tyrimą dėl Nuotekų tvarkymo reglamento nuostatų pažeidimo ir to sąlygoto gamtos teršimo. Visa surinkta medžiaga taip pat bus perduota teisėsaugai“, – feisbuke teigė V.Benkunskas.

Pastebėjo visuomenininkai

Informaciją apie Neryje plaukiojančias plastmasės nuolaužas sekmadienį paviešino visuomenininkai iš grupės „Lašišos dienoraštis“. „Taip šiandien atrodo „Vilniaus vandenų“ išleistuvas ir juo atitekantys „lobiai“. Vaizdo įraše puikiai matosi, kad Vilniaus vandenys išleidžia ne tik juodą it mazutas vandenį, bet ir įvairias smulkintas šiukšles. O šių smulkinto plastiko (ir ne tik) dalelių randama net už keliolikos kilometrų esančiame Neries regioniniame parke“, – iškalbingą vaizdo įrašą sekmadienį komentavo jo autoriai.

„Vilniaus vandenys“ pirmadienio rytą informavo, kad Vilniaus nuotekų valyklos valymo procesas nėra sutrikęs, aiškinamasi, kaip ir iš kur prie nuotekų išleistuvo pasirodė dumblo ir plastiko dalelės. „Imamės visų priemonių, kad jos neplistų. Bus pastatytos boninės užtvaros ir įrengtos vaizdo kameros, kad tiek patys, tiek visuomenė galėtume būti tikri dėl išleidžiamų nuotekų kokybės. Prie nuotekų išleistuvo matomos putos aplinkai nėra pavojingos. Jos susidaro, kuomet išvalytos nuotekos į upę teka slenksčiais ir susiplaka.

Tiek mūsų specialistai, tiek Aplinkos apsaugos agentūros specialistai paėmė nuotekų mėginius ir tiria jų sudėtį. Plačiau galėsime pakomentuoti, kuomet turėsime tyrimų rezultatus“, – teigė bendrovės atstovai.

Apie paimtus mėginius informavo ir Aplinkos apsaugos departamentas. Aplinkosaugininkai taip pat žadėjo neplaninius bendrovės patikrinimus.

„Lašišos dienoraštis“ nuotr./Į Nerį plūstantys teršalai, kuriuos užfiksavo „Lašišos dienoraštis“
„Lašišos dienoraštis“ nuotr./Į Nerį plūstantys teršalai, kuriuos užfiksavo „Lašišos dienoraštis“

„Vilniaus vandenys“ teigė, kad aiškinamasi, kas į nuotekų tinklą išpylė neleistinų teršalų, kurių tinkle neturėtų būti: „Panašu, kad būta momentinio taršos pliūpsnio, kadangi valymo įrenginiuose plastiko dalelių nematyti. Ypatingą dėmesį ir kontrolę skiriame nuotekoms iš gamybinių teritorijų. Neatmestina, kad aplinkosaugininkams viešai paskelbus apie sugriežtinamą kontrolę namų ūkiai ar verslas taip gali suskubti atsikratyti teršalų.“

Vilniaus nuotekų valyklos priėmimo kameroje visos nuotekos prateka pro grotas, kur sulaikomi stambiausi nešmenys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius