-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 04 10

Skelbti apie COVID-19 statistiką savo krašte Kauno rajono savivaldybė reikalo nemato: neigiamų žinių ir taip apstu

Vilniaus savivaldybė informaciją apie COVID-19 sostinėje skelbia naujai sukurtame puslapyje, Klaipėdos savivaldybė statistiką pateikia feisbuke, o štai Kauno miesto ir rajono savivaldybių puslapiuose tokios informacijos rasti nepavyko. Pasak Kauno rajono valdžios, neigiamų žinių ir taip apstu, o ir skaičiai rajone beveik nekinta. Kauno miesto savivaldybė po išsakyto pastebėjimo dalį statistikos pateikė.
Kaune nusileido lėktuvas iš Bankoko
Kaune nusileido lėktuvas iš Bankoko / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Peržvelgus Lietuvos savivaldybių internetinius puslapius ar feisbuko profilius, daugelyje skelbiama su koronavirusu susijusi informacija, aktuali būtent tos savivaldybės gyventojams. Štai Vilniaus miesto savivaldybė sukūrė net atskirą internetinį polapį karantinas.lt, kuriame skelbiama, kaip keičiasi miestiečių gyvenimas karantino sąlygomis. Ten galima rasti ir COVID-19 statistiką Vilniaus mieste, kuri kasdien atnaujinama.

Apie situaciją Klaipėdoje dažnai savo asmeninėje paskyroje informacijos pateikia uostamiesčio meras, kone kasdien statistika skelbiama ir Klaipėdos miesto savivaldybės feisbuko paskyroje. Lentelėje nurodomas bendras Klaipėdos miesto gyventojams patvirtintų ligos atvejų skaičius (balandžio 10 dienos 9 valandos duomenimis – 144), iš jų naujų – 10 (pokytis nuo balandžio 9 dienos), skelbiama ir kiek asmenų pasveiko (5), kiek nuo šios ligos mirė (4). Pateikiama ir tai, kiek šiuo metu miestiečių gyvena saviizoliacijai skirtose patalpose (per pastarąją parą apgyvendintas vienas), kiek per pastarąją parą gauta pranešimų apie karantino režimo pažeidimus (25) ir kiek dėl to surašyta protokolų (16).

???? Koronaviruso statistika Klaipėdoje

Posted by Klaipėdos miesto savivaldybė on 2020 m. balandžio 9 d., ketvirtadienis

O štai Kauno miesto bei rajono savivaldybių puslapiuose tokia statistika, susieta tik su šių konkrečių savivaldybių teritorija, neskelbiama.

Pasiteiravus, kodėl gyventojams neteikiama tokia itin aktuali, tik su Kauno rajonu susijusi, statistika, Kauno rajono savivaldybė sutiko, kad iš tiesų komunikacija yra vienas svarbiausių krizės valdymo įrankių, todėl platindama bet kokią informaciją valdžia neva visada pagalvojanti apie tikslus, kurių siekia.

Saviizoliacijai skirtų vietų beveik neprireikia

Pasak Kauno rajono savivaldybės mero patarėjo Edmundo Mališausko, vos prasidėjus karantinui, Kauno rajono savivaldybė viena pirmųjų paskelbė apie pasirengimą pandemijai, buvo išplatinti net keli pranešimai, kuriuos paskelbė žiniasklaida. Saviizoliacijai, kaip tikina E.Mališauskas, paruošta pakankamai įvairių ir gerai įrengtų patalpų – iš viso apie 400 vietų, nors jų dabar beveik neprireikia.

Balandžio 9 dienos duomenimis, Kauno rajone sergančiųjų COVID-19 yra 14 asmenų. Balandžio 8 dieną Nacionaliniame visuomenės sveikatos centre užregistruotas 1 naujas atvejis.

Balandžio 9 dienos duomenimis, Kauno rajone sergančiųjų COVID-19 yra 14 asmenų.

Visi atvejai, anot mero patarėjo, yra lengvi, todėl žmonės izoliuojasi namų sąlygomis, tik vienas gydomas ligoninėje. Mirties atvejų nenustatyta. Ir tokia situacija beveik nesikeičia jau keletą dienų.

„Ši informacija prieinama visiems, juo labiau žurnalistams. Kasdien eskaluoti grėsmių, ypač mirties tema, manau, nėra gerai, nes žmonės pavargo nuo įtampos. COVID-19 pandemija yra globali, o visi globalūs reiškiniai susiję su masinėmis psichozėmis. Puikiai žinome, kad neigiama informacija hiperbolizuojama ir skrieja 10 kartų greičiau nei teigiama. Emocijų katalizatoriai – ne tik globalumas, bet ir ilga distancija, situacijos neapibrėžtumas. Be to, nepamirškime, kad lietuvių tauta yra patyrusi tremtį, sovietmetį ir kitokių psichologinių traumų, todėl ir dabartinės kartos psichika yra dirgli.

Buitinių panikos apraiškų galima pastebėti kasdien. Štai jums pavyzdys. Paskelbę informaciją apie saviizoliacijos vietas, kai kuriose seniūnijose (Rokų, Kačerginės, Kulautuvos) sulaukėme dalies vietos gyventojų nepasitenkinimo. Įaudrinti žmonės kreipėsi į savivaldybę, seniūnijas, karštai diskutavo socialiniuose tinkluose, kiti net grasinosi protestuoti. Kačerginėje buvo apgyvendinti vos keli asmenys, Girininkuose – kol kas nė vieno, rodėme tik paruoštas patalpas, tačiau baimė ir nerimas pasklido. Teko kantriai aiškinti, kad vietos gyventojams jokio pavojaus nėra“, – paaiškino E.Mališauskas.

Dirgliai reaguojama net į teigiamą informaciją

Pirmadienį Garliavoje, jo teigimu, pradėjo veikti Kauno rajono karščiavimo klinika. Šį kartą reakcija neva buvusi ramesnė, pozityvesnė.

„Žmonės jau daugiau kaip mėnesį gyvena streso būsenos. Karantinui įsibėgėjant galima pastebėti įvairių reakcijų į susidariusią situaciją. Dalis gyventojų perka didžiulius kiekius produktų, piktinasi vis griežtėjančiais judėjimo apribojimais, kiti baugščiai užsidaro namuose, kuria sąmokslo teorijas. Emociniai rezervai perpildyti, todėl žmonės dirgliai reaguoja net į teigiamą informaciją.

Dar vienas pavyzdys. Prieš keletą dienų išplatinome žinutę su nuotrauka apie tai, kaip specialus automobilis plauna pagrindines Kauno rajono miestelių gatves. Socialiniuose tinkluose pasipylė komentarai: ne taip plauna, ne tas gatves, ne ten, kur yra vaikų, bloga technika ir panašiai. Manau, kad Kauno rajonas nėra išskirtinis, panašiai žmonės reaguoja visur.

Psichologai tvirtina, kad įtampa pasiekė kritinę ribą, todėl stengiamės skelbti kuo daugiau pozityvios informacijos: dėkojame už pagalbą savanoriams, aprašome bendruomenių iniciatyvas, pagalbos grupių veiklą. Parengėme reportažų apie Kauno rajono greitosios medicinos pagalbos stoties komandos darbą, ūkininkus, bitininkus, socialinius darbuotojus, seniūnijose vykdomus darbus. Padeda ir humoras.

Kas antrą dieną Kauno rajono meras Valerijus Makūnas, kiti savivaldybės vadovai kalba per radiją, intensyviai komunikuojame socialiniuose tinkluose, ypač mažesnėse bendruomenėse“, – teigė Kauno rajono mero patarėjas.

Jis patikino, kad statistika bus skelbiama, jei ji radikaliai pasikeis. Šiuo metu ji visą savaitę beveik nekito.

Suskubo pateikti dalį statistikos

Praėjus parai po 15min pateiktos užklausos, Kauno miesto kuruojamame puslapyje dalis statistikos atsirado.

Kauno apskrityje diagnozuoti 105 COVID-19 atvejai, iš jų Kaune – 67.

Kaip redakcijai teigė Kauno miesto savivaldybės Ryšių su visuomene skyriaus vedėja Audronė Gudonytė, visa informacija ir kauniečiams aktualūs atsakymai į klausimus skelbiami interneto svetainėje svarbu.kaunas.lt. Čia galima rasti ir naujausią statistiką apie nustatytus ligos atvejus Kaune ir Kauno apskrityje.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro pateiktais balandžio 10-osios duomenimis, Kauno apskrityje diagnozuoti 105 COVID-19 atvejai, iš jų Kaune – 67. Šiuo metu hospitalizuota 13 žmonių: 1 asmens (71-erių metų amžiaus) būklė sunki, 3 pacientų – vidutinio sunkumo. Mirė vienas 77-erių metų žmogus, pasveiko 9 sirgę asmenys.

„Kalbant apie saviizoliacijai skirtų vietų viešinimą, miestas bet kokiu atveju yra įsipareigojęs asmenims, kuriems to reikia, suteikti saviizoliacijai skirtas patalpas, todėl viešas šių skaičių demonstravimas niekaip nepakeistų esamos situacijos“, – patikino A.Gudonytė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius