-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 05 26

Skleidžiama dezinformacija apie Lietuvos karių ir medikų siuntimą į karo zoną

Lietuvos kariuomenės Strateginės komunikacijos departamento analitikai pastebėjo, kad nuo gegužės 22 d. pradėta platinti dezinformacija apie neseniai pasibaigusius tarptautinius mokymus „Geležinis vilkas 2023-I“, rašoma Lietuvos kariuomenės pranešime spaudai.
Lietuvos kariuomenė
Lietuvos kariuomenė / Lietuvos kariuomenės nuotr.

Jose dvi savaites Lietuvos bei vienuolikos kitų NATO valstybių kariai treniravosi planuoti ir atlikti puolimo, gynybos ir kitas operacijas, buvo išbandomas bei tobulinamas ir Lietuvos kariuomenės bendradarbiavimas su sveikatos apsaugos sektoriumi.

Puslapiuose anglų, rusų ir lietuvių kalba palengva sklinda žinutės, neva, pratybų „Geležinis vilkas 2023-I“ tikslai buvo puolamieji, po jų prasidėjo kovinės patirties turinčių asmenų Lietuvoje verbavimas, o Sveikatos apsaugos ministerija, neva, platina darbo skelbimus ir aktyviai kviečia savanorius tarnauti karo medikais Lietuvos kariuomenės Karo medicinos tarnyboje užsienyje – Lenkijoje, Liubline.

„Panašūs darbo skelbimų tekstai, bet be kai kurių dabar suklastotų detalių, buvo talpinami 2022 metais lrv.lt svetainėje. Jais siekėme pritraukti karo medikų į Lietuvos kariuomenę. Galimai iš šios svetainės piktavaliai nukopijavo tekstus ir juos modifikavę sukūrė dezinformacines žinutes. Lietuvos kariuomenės Karo medicinos tarnyba niekada neieškojo paramediko tarnybai Liubline, Lenkijoje ar kitose užsienio šalyse. Taip pat norime pažymėti, kad darbo skelbimuose mūsų tarnyboje nenurodomi reikalavimai mokėti užsienio kalbas“, – sako Lietuvos kariuomenės karo medicinos atstovai.

Melagienos kelias

Gegužės 22 d. tinklapyje „The Duran“ buvo publikuotas straipsnis anglų kalba „Kas vyksta prisidengus karinėmis pratybomis Lietuvoje“, kurio autorius pasivadinęs vardu Klaus Weber svarstė, kad Lietuva, prisidengdama minėtomis pratybomis, ruošia savo karius ir gydytojus dalyvavimui karinėse operacijose užsienyje.

Jis darė prielaidą, kad Lietuvos kontingentas ruošiasi dalyvauti operacijoje Ukrainos teritorijoje ir rašė, kad Lietuvos piliečiams siunčiami kvietimai elektroniniu paštu tarnauti medikais, bei būti pasiruošus tarnybai užsienyje. Taip pat straipsnyje nurodoma, kad lenkų, rusų ar ukrainiečių kalbų mokėjimas medikams būtų privalumas.

Kitą dieną šią naujieną pakartojo puslapis anglų kalba „Daily Kos“, o po jo, gegužės 24 d., puslapis rusų kalba „Военно Политическое Обозрение“. Jame jau teigiama, kad Lietuva prisidengdama šiais mokymais ruošia savo karius tiesioginiams kariniams veiksmams Ukrainoje, o Lietuvos medikus – priimti daug sužeistų lietuvių iš mūšio lauko.

Tą pačią dieną, išvertus melagieną į lietuvių kalbą, naujiena buvo publikuota ir portaluose „Ldiena“ bei „20min“.

Šios melagienos sklindančios straipsniuose yra papildytos suklastotu Sveikatos apsaugos ministerijos raštu, kuriame patalpintas mėgėjiškai redaguotas skelbimas kviečiantis tarnybai karo medikų gretose Lenkijoje. Tokį neegzistuojantį raštą „Dėl darbo pasiūlymų sveikatos priežiūros specialistams“, neva, pasirašiusi Sveikatos apsaugos viceministrė šių metų gegužės 15 dieną.

Velnias slypi detalėse

Net ir pastebėjus tokius beveik įtikinamai pagamintus ir žmones apgauti siekiančius produktus, kurie kartojasi keliomis kalbomis ir gali sudaryti įspūdį apie informacijos tikrumą, reikia atkreipti dėmesį į detales. Lietuvos kariuomenės Strateginės komunikacijos departamento informacinės aplinkos vertinimo specialistai pastebi, kad, šiuo atveju, klastotę buvo galima atpažinti gana nesunkiai iš kelių detalių:

1. Suklastoto rašto kokybė ženkliai sumažinta, vos įskaitoma. Tai komunikuoja apie galimai dažną kopijavimą, klaidų slėpimą, neprofesionalų arba skubų darbą.

2. Ant rašto nėra gavėjų adresatų. Pagal raštvedybos taisykles tokia informacija būtų talpinama.

3. Rašto preambulėje kviečiami Lietuvos gyventojai ir kitų valstybių piliečiai, kurie gyvena Lietuvoje dalyvauti tarptautinėje misijoje kaip karo medicinos tarnybos specialistai. Jau tai turi kelti abejones, nes Lietuvos kariuomenėje tarnauti gali tik Lietuvos pilietybę turintys asmenys.

Papildomai analitikai pastebi, kad suklastotame rašte įdėtas „ Darbo pasiūlymo aprašymas“ daugumoje atitinka lietuviškuose puslapiuose prieinamus tipinius karo medikų darbo pasiūlymus, tačiau padaryti keli pakeitimai, tokie kaip koreguota pasiūlymo data, prie reikalavimų darbuotojui pridėtas lenkų arba rusų (ukrainiečių) kalbos mokėjimas, padidintas atlyginimas, panaikinti keli nereikšmingi punktai. Tikėtina, kad tokie pakeitimai buvo reikalingi siekiamam informaciniam efektui sustiprinti.

Atsakingai vertinkime informaciją internete, ypač mažai žinomuose portaluose

Klaidinanti informacija dažnai platinama tikslingai, siekiant sukelti Lietuvos piliečių nepasitikėjimą šalies politinės ir karinės vadovybės sprendimais, menkinti Lietuvos narystės NATO ir ES reikšmę, skatinti nepasitenkinimą savo valstybe, manipuliuoti istoriniais faktais, plėtoti tikrovės neatitinkančią, vienašališką faktų interpretaciją.

Lietuvos kariuomenės Strateginės komunikacijos departamentas pataria atsakingai vertinti ir vartoti informaciją iš viešai prieinamų šaltinių, ypač gaunamą iš socialinės medijos platformų. Rekomenduoja pasitikėti oficialių Lietuvos Respublikos institucijų informacija.

Jeigu informacija jums kelia bet kokių įtarimų, ieškokite informacijos patvirtinimų bent keliuose oficialiuose arba atsakingos žiniasklaidos šaltiniuose. Kiekvienas iš mūsų esame atsakingi už platinamą informaciją, todėl būkime atidūs ir netapkime priešiškos informacinės veiklos įrankiu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius