-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2017 05 01

Skolų neatsikratantys „valstiečiai“ ėmė slėpti partijos išlaidas

Seimo rinkimų kampaniją į skolą vykdžiusiai Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungai (LVŽS) balandį atseikėtos biudžeto dotacijos nepakako skoloms padengti – kreditoriai sulaukė prašymų sulaukti rudens, kol vėl bus skirstomos dotacijos. Pernai detaliai skelbusi visas savo išlaidas, šiais metais partija tai daryti nustojo, o jos atstovai kalbėti apie pinigus nelabai nori.
Saulius Skvernelis pristatė visus LVŽS sąrašo narius
LVŽS narys / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

LVŽS rinkimų kampanija prieš praėjusius Seimo rinkimus buvo galinga – „valstiečiai“ pirko reklaminį plotą kone visose pagrindinėse nacionalinėse ir regioninėse žiniasklaidos priemonėse, tad į Seimą pateko su apvalia skola.

Už paslaugas partija pažadėjo susimokėti po to, kai gaus dotaciją, tačiau, matyt, nesitikėjo, kad jos gali nepakakti.

„Valstiečių“ partiją viešųjų ryšių klausimais konsultuojančio Liutauro Ulevičiaus 15min pateiktais duomenimis, po rinkimų partijos skola siekė 787,455 eurus.

Balandį Vyriausiajai rinkimų komisijai paskirsčius valstybės dotaciją, LVŽS teko 545,652 eurai, tad likusi skola turėtų siekti 241,803 eurus.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Liutauras Ulevičius
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Liutauras Ulevičius

„Galutinis LVŽS atsiskaitymas su kreditoriais įvyks tik šių metų rudenį, kai VRK paskirstys valstybės dotaciją už antrąjį pusmetį“, – teigė jis.

Iki šių metų „valstiečiai“ detalias savo išlaidų ataskaitas skelbdavo savo tinklalapyje, tačiau nuo sausio mėnesio tai daryti nustojo.

L.Ulevičius šių duomenų 15min nepateikė.

Nors partijos išlaidos neturėtų būti labai didelės – pavyzdžiui, Seimo narių padėjėjams, frakcijos atstovei spaudai algas moka Seimas, už šį bei tą mokėti vis tiek reikia.

LVŽS nuo pernai gruodžio iki šiol neturi nė vieno etatinio darbuotojo, už darbą L.Ulevičiui mokama pagal sutartį, partijos finansus tvarko samdyti buhalteriai, yra kitų, smulkesnių, išlaidų: ryšių paslaugos, savivaldybės suteiktų patalpų komunaliniai patarnavimai, renginiai, kanceliarinės prekės.

L.Ulevičius, paklaustas, iš kokių šaltinių jam mokama alga, nepateikė aiškaus atsakymo. Jis atsakė, jog visos LVŽS išlaidos – iš tų pačių įstatyme numatytų šaltinių.

Anot partijos atstovo spaudai, išlaidas už šiuos metus partija pateiks VRK.

VRK puslapyje galima rasti partijų finansines ataskaitas už 2016-uosius, už šiuos metus politinės jėgos ataskaitas privalės pateikti tik kitų metų pradžioje.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

LVŽS ataskaitoje matyti, kad pernai partija iš nario mokesčio surinko 7291 eurą, 348 eurus uždirbo nuomodama jai priklausančias 42 kvadratinių metrų patalpas sostinės Žvėryno rajone.

Beje, šias patalpas partija pernai įkeitė Šiaulių bankui imdama 50 tūkst. eurų paskolą. Kreditą LVŽS įsipareigojo padengti iki šių metų lapkričio 30 dienos.

Iš 1 proc. LVŽS skiriamo Gyventojų pajamų mokesčio „valstiečiai“ gavo beveik 44,8 tūkst. eurų, biudžeto asignavimai sudarė 295,9 tūkst. eurų.

Daugiausia darbuotojų „valstiečiai“ turėjo pernai birželį – 8, buvo mėnesių, kai partijai darbavosi vos vienas ar du darbuotojai. Iš viso atsiskaitymams su jais pernai partija sumokėjo 43,6 tūkst. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius