Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 10 01

Skubinamos kanclerio paieškos

Naujoji Seimo pirmininkė Irena Degutienė pasiryžusi išspręsti beveik pusę metų nejudinamą parlamento kanclerio problemą.
Temos: 1 Irena Degutienė

Šiuo metu vyksta aktyvios tinkamo kandidato paieškos. Ar kancleriu taps visiškai naujas žmogus, ar jau dirbantis Seime, I.Degutienė kol kas neatskleidžia. „Nėra konkretaus asmens, apie kurį galima būtų kalbėti", – LŽ vakar tikino Seimo pirmininkės atstovas spaudai Juozas Ruzgys. Pasak jo, prieš teikdama naujo kanclerio kandidatūrą I.Degutienė tarsis su visomis Seimo frakcijomis, nes mano, kad tai geriausias būdas ieškant sprendimo.

Seimo kanceliarija be vadovo liko balandį, kai iš šio posto tuomečio Seimo pirmininko Arūno Valinsko iniciatyva buvo išprašytas Gintautas Vilkelis. Laikinuoju kancleriu buvo paskirtas G.Vilkelio pavaduotojas Gedeminas Aleksonis.

Kad parlamentui reikia naujo kanclerio, valdančioji koalicija pradėjo kalbėti vos susirinkus šios kadencijos Seimui. G.Vilkelio veikla pradėjo kliūti dėl įvairių motyvų, kurie vėliau baigėsi jo atstatydinimu. Tuomet kaip vienas kandidatų į Seimo kanclerius minėtas dabartinis Šiaulių meras liberalcentristas Genadijus Mikšys. Pastaruoju metu vėl sklando kalbų, kad į kanclerio kėdę gali būti pasodintas G.Mikšys. Esą tai būtų atlygis liberalcentristams, kurių palaikymo aižėjančiai koalicijai itin prireiks. „Tikrai negirdėjau tokių kalbų. Niekas man nei siūlė, nei žadėjo", – vakar LŽ sakė G.Mikšys. Kanceliarijoje yra manančiųjų, kad kanclerio kėdė gali atitekti dabar laikinai ją užimančiam G.Aleksoniui. Esą I.Degutienė jam palanki vien dėl to, kad jie kilę iš vieno krašto – Druskininkų. Tačiau, pasak LŽ šaltinių, kanclerio postas G.Aleksoniui vargu ar bus siūlomas. Teigiama, kad jam turima pretenzijų dėl liepą kilusio skandalo Seimo buhalterijoje.

Kaip tik šiandien Vilniaus apygardos administracinis teismas ketina toliau nagrinėti G.Vilkelio skundą Seimui ir parlamento kanceliarijai. Ekskancleris prašo panaikinti nutarimą, kuriuo jis buvo atleistas iš darbo, grąžinti į pareigas ir priteisti išmokėti vidutinį darbo užmokestį už visą priverstinės pravaikštos laiką.

Seimo statutas numato, kad Seimo kanclerį penkerių metų kadencijai Seimo pirmininko siūlymu skiria ir iš pareigų atleidžia Seimas.

Seimo kancleris yra karjeros, o ne politinio pasitikėjimo pareigūnas. Šiuo metu Seimo kanclerio atlyginimas siekia 5 tūkst. litų, su priedais – tūkstančiu ar pusantro daugiau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius