-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 09 27

Skundas atmestas: Neringa Venckienė bus išduota Lietuvai

Neringa Venckienė bus išduota Lietuvai, nusprendė JAV aukščiausiasis teismas, apie kurio sprendimą savo feisbuko paskyroje penktadienį pranešė jos sūnus Karolis Venckus.
Neringą Venckienę palaikanti akcija  Čikagoje
Neringą Venckienę palaikanti akcija Čikagoje / Karolio Venckaus nuotr.

„Visiems Lietuvos žmonėms palaikantiems mano mamą ir senelius noriu pranešti žinią iš JAV Aukščiausio teismo. Aukščiausias teismas atsisakė svarstyti mano mamos skundą dėl pasenusio ekstradicijos įstatymo ir leido mano mamą išduoti Lietuvai. Deja, Amerikos kūrėjų įsitikinimas, kad laisvė ir teisingumas yra visuotinė teisė, nebuvo įvykdytas šiame sprendime. Šis sprendimas buvo teisėtas, bet ne teisingas“, – feisbuke rašė K.Venckus.

Anot jo, daugelis JAV teismui pateiktų įrodymų nebuvo priimti.

„Nuo pat ekstradicijos pradžios 2018 m. susidūrėme su ekstradicijos įstatymo spragomis. (...) Daugelis įrodymų, kuriuos norėjome pateikti, nebuvo priimti, ir turėjome galimybę tik aiškintis dėl Lietuvos vyriausybės pateiktų „įrodymų“. Tokių įrodymų kaip Lietuvos prokurorų liudijimai, kad mano mama „nuo 2012 m. slapstėsi“, nors tuo laikotarpiu ji ne tik dalyvavo Seimo rinkimuose, bet ir buvo išrinkta į Parlamentą. „Kaltinamosios atpažinimo“ spektaklį atlikusių Černiausko ir Vaicekauskienės parodymai. Ir kitų teisėtvarkos „žvaigždžių“ parodymai“, – rašė K.Venckus.

N.Venckienės sūnus feisbuke tikino, kad kova dar nėra baigta.

„Ir nors nuo pat pradžių atrodė, kad apsiginti nebeįmanoma, iš 39 kaltinimų liko tik keturi. Ir nors tikėtina, kad artimu metu mano mama bus parvežta į Lietuvą, kova tikrai nėra baigta. Amerikos politikai, kurie viešai ar ne viešai dalyvavo padedant mano mamai, planuoja stebėti įvykius Lietuvoje. Juos stebės ir Amerikos žurnalistai, kurie įvertins, ar Lietuvos pareigūnų veiksmai yra teisėti“, – rašė K.Venckus.

Kadras iš vaizdo įrašo/Karolis Venckus
Kadras iš vaizdo įrašo/Karolis Venckus

Prašymas peržiūrėti ekstradicijos įstatymą JAV teismui buvo pateiktas prieš porą savaičių. Prašymą priėmęs teismas sustabdė N.Venckienės ekstradiciją trisdešimčiai dienų – iki spalio pradžios.

N.Venckienės advokatų pateiktame 46 puslapių ieškinyje tvirtinama, kad JAV Aukščiausiasis Teismas neatnaujino gairių dėl pagrindinių ekstradicijos įstatymo nuostatų nuo XIX amžiaus. Ieškinyje sakoma, kad N.Venckienės byla yra galimybė išaiškinti tą teisės aktą.

Anksčiau šiais metais Čikagos apeliacinis teismas atmetė jos skundą dėl ekstradicijos iš dalies remdamasis viena 1896 metų nutartimi.

Lietuvos prokurorai siekia N.Venckienės grąžinimo, kad jai galėtų būti pateikti kaltinimai dėl teismo sprendimo perduoti dukterėčią motinai nevykdymo, tvirkinimo, neteisėto informacijos rinkimo, piktnaudžiavimo vaiko atstovo teisėmis ir kitų nusikaltimų.

N.Venckienė iš Lietuvos išvyko 2013 metais. Ji Čikagoje suimta 2018 metų vasarį.

N.Venckienė turėjo leidimą gyventi ir dirbti JAV, tačiau 2018-ųjų vasario 13-ąją ji pasidavė šalies teisėsaugai, sužinojusi, kad pareigūnai siekia jos arešto.

Ji tikėjosi, kad Valstybės departamentas pripažins jai iškeltus kaltinimus politiškai motyvuotais, tokiu atveju jos ekstradicija būtų neįmanoma. Tačiau 2018-ųjų balandį JAV valstybės departamentas atsisakė tai padaryti.

Čikagos apeliacinis teismas liepą atmetė N.Venckienės skundą ir tvirtinimą, kad Lietuvos iškelti kaltinimai turi „politinį aspektą“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius