Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 06 01

Slaptas Tomo Dapkaus liudijimas Seime: papasakojo, kaip užsiiminėjo politikų „globa“

Penktadienį popiet paviešinti Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) atlikto tyrimo dokumentai. Juose užfiksuotos visos detalės, turėjusios įtaką politinės korupcijos ir neteisėtos verslo įtakos tyrimo išvadų rašymo procese.
Tomas Dapkus
Tomas Dapkus / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Viename iš atskleistų priedų – uždarame posėdyje fiksuotas, pasak komiteto tyrimo išvadų, „MG Baltic“ koncerno interesams atstovavusio žurnalisto Tomo Dapkaus liudijimas. Jame T.Dapkus pasakoja apie savo santykius su įvairiais politikais, pareigūnais, valstybės tarnautojais bei atskleidžia koncerno vadovų įtakos darymo principus.

Kalbėdamas NSGK posėdžio metu žurnalistas tikino, kad prieš jį vykdoma planuota ataka, o susidoroti interesų turi Valstybės saugumo departamento (VSD) pareigūnai.

„Dalis tos informacijos, kuri jums yra pateikta, ir aš kalbu už save, ne už „MG Baltic“ koncerną, ir neplanuoju čia nei advokatauti jiems, nei atskiriems nariams, bet ta dalis, kur yra pateikta apie mane, tai aš sieju su… visiškai selektyviai, iškraipytai.

Ir tai padaryta tų žmonių, kurie yra šališki mano atžvilgiu ir turi keršto motyvų, nes jeigu jūs pasižiūrėsite tą informaciją, tai pradėtas sekimas 2006 metais“, – T.Dapkus gynėsi Seime.

Tikino iš R.Kurlianskio sulaukęs paguodos žinučių

Kaip vieną iš svarbių epizodų žurnalistas paaiškino savo vadinamąją kovą dėl Lietuvos Aukščiausiojo Teismo pirmininko Vytauto Greičiaus išsaugojimo poste.

Pats V.Greičius, šiuo metu dirbantis Konstitucinio Teismo teisėju, apie ryšius su T.Dapkum šiuo metu kalba itin nenoriai. Visuomenę šokiravo paviešinti žurnalisto ir teisėjo ryšiai, kurie buvo tokie artimi, kad buvo galima bendrauti rusiškais keiksmažodžiais.

Ištrauka iš VSD rašto/T.Dapkaus ir R.Kurlianskio pokalbis
Ištrauka iš VSD rašto/T.Dapkaus ir R.Kurlianskio pokalbis

Kalbėdamas Seime T.Dapkus tikino, kad iš tuometinio „MG Baltic“ viceprezidento Raimondo Kurlianskio gautos žinutės buvo „paguoda pralaimėjus idealistinį karą“, o ne įtakos ir galios žaidimų požymiai.

„Taip, aš po to domėjausi tuo, kad vis tiek jį bandoma atleisti Seime, ir gana idealistiškai žiūrėjau į šitą kovą. Ta žinutė, kurią rašo ponas R.Kurlianskis man, yra tokia guodžianti ir bandymai… Jis nedalyvavo tame procese. Jis bando mane paguosti, kad aš idealistiškai jaučiuosi pralošęs šitą kovą“, – aiškino jis.

Dėl liberalų „dalinosi politologinėmis įžvalgomis“

T.Dapkus tikino nedalyvavęs politinės įtakos procesuose ir negalintis patvirtinti jokios įtakos kuriantis Lietuvos Respublikos Liberalų sąjūdžiui atvejų. Jo teigimu, interesus kurstė „MG Baltic“ konfliktas su „Rubicon“.

„Žinote, tuo metu aš ten nedirbau, aš galiu pasakyti tokias bendras politologines įžvalgas, bet jos nebūtinai bus objektyvi tiesa. Turbūt bendras supratimas yra tai, kad „MG Baltic“ koncerno buvo stiprus konfliktas su Artūru Zuoku, kuris stipriai rėmė „Rubicono“ grupę“, – aiškino jis.

„Jie pradėjo finansuoti alternatyvą, kuri ir buvo atskilusi per Abonento skandalą. Mano būtų toks vertinimas. Bet 2006 metais aš su jais bendravau tiktai labai epizodiškai. Čia grynai yra mano tokia įžvalga ir toks įspūdis, koks susidarė vėliau bendraujant dėl Liberalų sąjūdžio“, – dalinosi įžvalgomis žurnalistas.

Su V.Gailiumi bendravo daug

T.Dapkus pripažino, kad išskirtinai daug bendravo su Liberalų sąjūdžio atstovu, buvusiu Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos vadovu Vitalijumi Gailiumi.

„Tai iš liberalų, sakyčiau, aš taip, bendrauju su V. Gailiumi daug, bet man nesvarbu, ar jis yra liberalas, ar jis yra konservatorius, ar jis yra su „valstiečiais“, aš su juo bendravau visą laiką kaip su tuo pareigūnu, kuris kovoja su neteisybe, kovoja su korupcija ir kuris buvo tuometės politinės valdžios parduotas, bet teismai jį atstatė“, – porino T.Dapkus.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vitalijus Gailius
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vitalijus Gailius

„Pavyzdžiui, man niekas nėra davęs jokių nurodymų ar jį kviesti, ar jį kalbinti, ar jam ką nors patarti, tai jeigu čia bandoma pasakyti, kad koncernas bandė pastatyti liberalą V. Gailių į Liberalų sąjūdžio pirmininkus, tai yra visiškas šmeižtas ir melas“, – dėstė jis.

Kalbėdamas su 15min pats V.Gailius tikino, kad su T.Dapkumi jokio išskirtinio bendravimo nebuvo, įtakos patyręs nėra ir kontaktus jis palaiko kaip ir su kitais žurnalistais.

Užsiminė apie viešųjų ryšių specialisto Mykolo Katkaus vaidmenį

T.Dapkaus liudijime užsiminta ir apie negirdėtus bendravimo su koncernu veikėjus. Štai konservatorių lyderį Gabrielių Landsbergį, pasak žurnalisto, pas R.Kurlianskį atvedė ne jis, o viešųjų ryšių specialistas, agentūros „Hill+Knowlton Strategies“ partneris ir valdybos pirmininkas Mykolas Katkus.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Mykolas Katkus
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Mykolas Katkus

„Aš kiek žinau, tai G.Landsbergį ponui Kurlianskiui atvedė M.Katkus ir jie buvo susitikę keturis kartus. Aš tuose susitikimuose nedalyvavau ir aš neturiu jokių duomenų, kad būtų G.Landsbergis kaip nors paveiktas“, – pasakojo T.Dapkus.

„Taip, jie buvo susitikę. M.Katkus buvo rekomendavęs susitikti, bet G.Landsbergis turbūt susitikinėjo su visomis žiniasklaidos priemonėmis iki rinkimų. Aš nedalyvavau tuose pokalbiuose, aš negalėčiau nieko implikuoti, kad jis buvo paveiktas kaip nors neigiamai ar panašiai“, – pridūrė jis.

T.Dapkus užsiminė, kad R.Kurlianskio susitikimą su socialdemokrate Rasa Budbergyte organizavo tas pats M.Katkus.

„Ir ką aš kalbėjau su juo apie ją, jau 2017 metais, mano jokių veiksmų po to nebuvo, ir aš suprantu, kad ir jo nebuvo, nes jis buvo po kalėjimo, kas su juo kalbės. O iki tol, aš nežinau, kas buvo, nes aš ten nedalyvavau, ne aš atvedžiau ją pas jį, o M.Katkus pasiūlė jam susitikti“, – apie R.Kurlianskio santykių su R.Budbergyte pradžią pasakojo jis.

R.Kurlianskis skatino užsiiminėti „globa“

Nepaisant to, kad komisijoje liudydamas T.Dapkus kalbėjo apie savo kaip žurnalisto, nepriklausomybę, tačiau jis pripažino, kad galbūt juo ir buvo „šiek tiek manipuliuojama“.

„Palaukite, aš buvau nepriklausomas visą laiką, bet yra vadovybė, kuri žino planus, planuoja, redakcija ir taip toliau, čia natūralus dalykas“, – sakė jis.

„Aš darydavau temas, turiu laiką ir darydavau temas, bet jie dažnai žinodavo, kokios bus temos, domėdavosi, paklausdavo. Galbūt tuo žinojimu kažkada pamanipuliuodavo, ką aš dabar skaitau“, – čia pat pridūrė jis, pasakodamas apie „MG Baltic“ vadovų įtaką žurnalistiniam turiniui.

Pasakodamas apie savo santykius su R.Kurlianskiu T.Dapkus prisiminė vieną ėjimo į Seimą epizodą, kuriame apibrėžė koncerno atstovų veikimo principą. Jis savo bendravimą su politikais pavadino „globa“.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Raimondas Kurlianskis palieka STT su savo advokatu
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Raimondas Kurlianskis palieka STT su savo advokatu

„Yra viena istorija minima apie aukštojo mokslo reformą pono A.Kubiliaus ir pono G.Steponavičiaus, ar ne toje pažymoje, kiek aš supratau.

Situacija buvo labai paprasta: kai aš ėjau į Seimą, aš atėjau į Seimą ir ponas R.Kurlianskis sakė: jeigu tu būsi Seime, tu man parašyk, kokios ten bus nuotaikos ir nuostatos dėl aukštojo mokslo reformos. Jie, matyt, kažką aptarinėjo su G.Steponavičiumi, ar jį priims, ar nepriims. Čia ir yra ta vadinamoji globa, kad pasidomėk ir pasakyk, kas ten yra“, – teigė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius