Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 12 28

Slidi žiema: kiemsargiai tikina dirbantys visu pajėgumu, bet vilniečiai skundžiasi traumomis

Šių metų Kalėdos džiugino baltu grožiu. Tačiau snieguota žiema yra slidi žiema, todėl pasipylė skundų dėl patirtų traumų, nes ne visur ir ne visada šaligatviai ir takai būna tinkamai nuvalyti ir pabarstyti. Medikai tikina per šventes darbo nepritrūkę, kiemsargiai išbarstytą smėlį skaičiuoja tonomis. O Vilniaus savivaldybė užsimena, kad situaciją stebi ir už netinkamą darbą gali bausti.
Kiemsargis
Kiemsargis / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Paslydo ir ranką susilaužė centre

Vilnietė Raminta Keršytė su 15min pasidalijo savo visai nešventiška patirtimi. Gruodžio 23-iosios vakarą ji atsidūrė Respublikinėje Vilniaus universitetinėje ligoninėje su visomis kalėdinėmis dovanomis. Eidama Algirdo gatve ji paslydo ir susilaužė kairę ranką: „Tądien buvo slidu jau ryte, kai šilo. Pavakary šalo ir šaligatviai virto čiuožyklomis. Ar per visą dieną skirtingose Vilniaus vietose, nors kur nors buvo barstomi šaligatviai? Nemačiau, kad būtų. Niekur. Viskas žvilgėte žvilgėjo ledu.“

Tokių vienaip ar kitaip nukentėjusių – paslydusių, nugriuvusių – ligoninėje buvo daugybė, tad laukti teko apie 6 valandas, kaip sako Raminta, „štai beveik Kūčių diena ir pasitikta“.

„Suprantu, kad šaligatvius ne meras barsto, bet jei pabandžius pareikalaut atsakomybės iš miesto erdves prižiūrinčių įmonių? Vis tik gal inovatyvu kaip XXI amžiui, bet gal ir nieko tokia inovacija – smėlis ar druska Vilniaus šaligatviams? Palyginkime galimybes pabarstyti šaligatvius ir bent vienam kitam vilniečiui išvengti traumų ar minimizuoti pavojų paslysti pačiame Vilniaus centre. Manau, išeitų nepalyginimai didesnis laimėjimas nei perpildyti skubios pagalbos skyriai ir keli mėnesiai nedarbingumo. Aš vienaranke būsiu šešias savaites“, – sakė vilnietė.

Suprantu, kad šaligatvius ne meras barsto, bet jei pabandžius pareikalaut atsakomybės iš miesto erdves prižiūrinčių įmonių?

Šiuo metu Vilniaus mieste už tai, kad laiku ir kokybiškai būtų nuvalyti apsnigti šaligatviai, skverai, gyvenamųjų namų kiemai, laiptai yra atsakingos miestą tvarkančios bendrovės – „Mano aplinka“, „Stebulė“ ir Nyderlandų „Dolmans Landscaping Group B.V“.

Šventės medikams – darbymetis

Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės (RVUL) medikams darbo per šventes netrūko. Kaip 15min informavo RVUL specialistė ryšiams su visuomene Justina Petravičienė, per 5 šventines paras šiemet skubi pagalba suteikta 1248 pacientams, beveik pusė jų – 543 – patyrę įvairias traumas. Vis dėlto šis skaičius yra mažesnis, nei buvo prieš metus: pernai per 4 šventines paras skubios pagalbos prireikė 1260 vilniečių ir miesto svečių.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Skubios pagalbos ir traumų skyrius
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Skubios pagalbos ir traumų skyrius

„Tendencijos, kurias kasmet matome mes, panašios. Ilgos šventės lemia, kad žmonės daugiau pramogauja, atsipalaiduoja ir užmiršta apie brangiausią savo turtą – sveikatą. Žinoma, nemažai įtakos pacientų srautui turi ilgaisiais šventiniais savaitgaliais vyraujantys orai. Šiemet šventinį savaitgalį oras buvo ypač žiemiškas, todėl mūsų traumatologams teko nemažai darbo su tipines riešų, čiurnų traumas patyrusias pacientais. Taip pat nemažai pacientų į medikus kreipėsi dėl lėtinių ligų paūmėjimo, virškinimo sistemos sutrikimų, padauginusių svaigalų ar besiskundusių kitokiais negalavimais“, – apie šventines dienas RVUL sakė J.Petravičienė.

Apie tai, kad šios Kalėdos nebuvo išskirtinės, BNS teigė ir Vilniaus greitosios pagalbos stoties medikai. Budinti gydytoja sakė, kad antrąją Kalėdų dieną nieko išskirtinio nenutikę, fiksuotos smulkios avarijos ir traumos.

Skaičiuoja smėlio ir druskos tonas

Orai paslysti ir nugriūti tikrai buvo palankūs. Snigo, iš pradžių šilo, tada šalo, antrąją Kalėdų dieną jau vien tik šilo. Vilniaus šaligatvius prižiūrinčios įmonės tvirtina dirbusios visu pajėgumu.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Kiemsargė
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Kiemsargė

Šiemet sostinėje atsirado naujas teritorijų tvarkytojas: viešąjį konkursą dėl bendrojo naudojimo teritorijų sanitarinio valymo ir želdinių priežiūros Vakariniame-1 ir Pietiniame-rytiniame objektuose laimėjo Nyderlandų „Dolmans Landscaping Group“ ir UAB „VSA Vilnius“ bendrovių konsorciumas ir pradėjo šias teritorijas valyti nuo gruodžio 1 d. Konsorciumo atstovai pristatė modernią miesto tvarkymo įrangą, kurios pristatymo metu Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis teigė, kad į sostinę bus atnešta pažangių sprendimų ir gerųjų veiklos praktikų iš Vakarų Europos.

Tačiau po pirmųjų darbo savaičių priekaištų sulaukia ir jie, nors patys ir tikina dirbantys gerai.

„Pastarosiomis dienomis iškrito daug sniego, vėliau sekė atlydys, o po to šaltukas, todėl „VSA Vilnius“ darbuotojai turėjo daug darbo, tačiau su juo susitvarkė puikiai. Nuo gruodžio 21 iki 26 dienos išbarstėme 170 tonų smėlio ir druskos mišinio ir 10 tonų druskos, aplinką prižiūrėjo apie 150 darbuotojų ir 25 vienetai valymui skirtos technikos.

Mūsų darbuotojai stengiasi kuo greičiau nuvalyti bei pabarstyti visus šaligatvius ir takus, tačiau jei snygis nesustoja, po valandos takai vėl būna padengti sniegu“, – 15min pateiktame komentare tikina Indrė Simaškė, „VSA Vilnius“ plėtros vadovė.

Teisinasi Naujamiestį valę

Kita miestą prižiūrinti bendrovė „Mano aplinka“ taip pat tvirtina dirbanti be atokvėpio. Kaip sakė įmonės atstovė, teritorijos valymo grupės vadovė Beata Krupina, Vilniaus miesto Naujamiesčio seniūnija valoma ir barstoma dviem pamainomis, o orus stebi 3 budėtojai, kurie priima tinkamą sprendimą, kada pradėti ir kaip paskirstyti darbus.

Konkrečiai gruodžio 23-iąją teritorijų valymo darbai prasidėjo dar 5 val. ryto.

„Konkrečiai gruodžio 23-iąją teritorijų valymo darbai prasidėjo dar 5 val. ryto. Centrinę miesto dalį aptarnavo 13 traktorių ir 143 kiemsargiai, dirbantys savo maršrutuose. Pagal savivaldybės nurodymą, maršrutus sudarome pradedant nuo reprezentacinių miesto gatvių, skverų, aikščių, visuomeninio transporto stotelių šaligatvių, tiltų ir viadukų – kiekviena seniūnija turi savo reprezentacinių gatvių sąrašą.

Esant nepalankioms oro sąlygoms, snygiui, pirmiausia privalome sniegą nuvalyti, o tik po to barstyti ledą tirpdančias priemones, t.y. druską. Kaip žinoma druskos efektyvumas yra trumpalaikis ir ilgai nesilaiko ant šaligatvių kaip smėlio-druskos mišinys. Valymo maršrutai gruodžio 23-iąją buvo baigiami apie 15 val. – valymo mechanizmai keičiami į druskos barstytuvus. Antroji traktorių pamaina pajudėjo 17 val., tai buvo traktoriai specialiai barstyti šaligatvius druska“, – aiškino B.Krupina.

Jos teigimu, visu šventiniu laikotarpiu buvo dirbama ne tik centrinėje, tačiau ir vakarinėje miesto dalyse, miegamuosiuose rajonuose: „Turime prisitaikyti tiek prie oro sąlygų, tiek prie savivaldybės nurodymų, kokiu prioritetu paskirstyti maršrutus, tačiau bet kuriuo atveju – visuomet reaguojame.“

Sauliaus Žiūros nuotr./Vilniaus kiemsargiai
Sauliaus Žiūros nuotr./Vilniaus kiemsargiai

Baudas gali skirti

Vilniaus savivaldybė tikina situaciją mieste stebinti ir, jeigu prireiks, imsis priemonių, kad šaligatviai, takai būtų tvarkomi geriau.

Kaip 15min teigė Gintautas Runovičius, Vilniaus savivaldybės Miesto tvarkymo ir aplinkos apsaugos skyriaus vedėjas, tam, kad teritorijos žiemą būtų nuvalytos laiku ir operatyviai, savivaldybė nustatė labai aiškius kriterijus, kas, kur, kada ir kaip turi barstyti ir nuvalyti gatves, šaligatvius ir kiemus, kurie jų nuvalomi pirmiausiai ir kodėl. Pagal prioritetus, šaligatviai turi būti valomi iškart, vos nustojus snigti ar susidarius plikledžiui.

Už neatliktas ar nekokybiškai atliktas, per nustatytą terminą neatliktas paslaugas įmonėms bus taikomos sutartyje numatytos baudos.

„Gruodžio 23-iąją, teritorijų valymo darbai prasidėjo ankstų rytą – 5 valandą. Šaligatviai buvo valomi pagal įmonių nustatytus maršrutus pradedant visuomeninio transporto stotelių šaligatviais, laiptais, šaligatviais prie gatvių ir reprezentacinių Vilniaus miesto gatvių bei šaligatvių, o vėliau ir gyvenamųjų namų kiemus. Šaligatviai buvo valomi, o po to barstomi druska arba smėlio-druskos mišiniu. Šaligatvius valė ir barstė net 45 specialios technikos mašinos, buvo pasitelkta ir papildoma technika. Dirbo virš 300 teritorijų valytojų. Sekmadienį visi šaligatviai buvo nuvalyti ir pabarstyti“, – tikino G.Runovičius.

Jis taip pat užtikrino, kad Vilniaus savivaldybės specialistai nuolat kontroliuoja, kaip miestą tvarkančios bendrovės laikosi sutartinių įsipareigojimų, reaguoja į besikeičiančias oro sąlygas, ar užtikrinamas pėsčiųjų saugumas snygio metu ir po jo, esant plikledžiui ir pan. „Tikrinama kartu su įmonių atstovais, surašomi patikrinimo aktai. Už neatliktas ar nekokybiškai atliktas, per nustatytą terminą neatliktas paslaugas įmonėms bus taikomos sutartyje numatytos baudos“, – sakė savivaldybės atstovas.

Vilniečiai apie nenuvalytus, slidžius šaligatvius visada gali pranešti tiek seniūnijai, tiek Vilniaus miesto savivaldybės Miesto tvarkymo ir aplinkos apsaugos skyriaus Teritorijų tvarkymo poskyriui, tiek UAB „Grinda“ dispečerinei tarnybai tel. 1355. Esame dėkingi visiems vilniečiams už operatyviai suteiktą informaciją – tai leido kur kas operatyviau pagerinti situaciją, palyginti su ankstesniais metais.

Artimiausiu metu sinoptikai žada ne tik šiek tiek šilumos, bet ir šaltuko, todėl verčiau pasisaugoti ir ratuotiems, ir pėstiesiems.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius