Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 01 18

Slidinėjimo trasas Verkių miškuose suniokojo keturratininkai

Slidinėjimo mėgėjai vos kelias dienas pasidžiaugė Verkių ir Pavilnių regioninių parkų direkcijos įrengta trasa „3333“ Verkių parke. Ji buvo sugadinta, kai trasa pasivažinėjo keturračių motociklų vairuotojai. Dabar ji tinkama nebent pasivaikščioti pėsčiomis, o slidininkai čia galės sugrįžti tik gausiau pasnigus.
Slidininkus piktina Verkių miškuose jų trasomis važinėjantys keturratininkai.
Slidininkus piktina Verkių miškuose jų trasomis važinėjantys keturratininkai. / Verkių ir Pavilnių regioninio parko nuotr.

Verkių ir Pavilnių regioninių parkų direktorė Vida Petiukonienė tik skėsčioja rankomis: sutramdyti keturratininkų direkcija negali, nes norint juos nubausti visų pirma reikia pagauti, o tai nelengvas darbas – jie greiti ir važinėja bet kur. Pasivažinėjo jie ir naująja slidinėjimo trasa „3333“ Verkių parke.

Trasa naudojosi kelias dienas

Direkcija šią 3333 metrų ilgio trasą įrengė vos prieš savaitę. Slidininkams siūlyta automobilius palikti aikštelėje Žaliųjų ežerų gatvėje prie įvažiavimo į Verkių parką. Šalia aikštelės yra nuorodos į trasą. Tačiau slidininkai žiemos malonumais džiaugtis šioje vietoje galėjo neilgai – trasa pasivažinėjo keturratininkai ir ji tapo visiškai netinkama slidininkams.

Mes skatiname ateiti žmones, grožėtis žiemiška gamta, bet jie negali jaustis saugūs. Motociklininkai lekia, jiems azartas lėkti pasiutišku greičiu, įveikti posūkius, – sakė V.Petiukonienė.

Kenčia ne tik direkcijos slidinėjimui paruoštos vėžės, bet ir tos, kurias slidininkai miške, prie ežerų pasidaro patys, jos taip pat išmaltos keturračiais motociklais. „Nesuvokiu, ar taip daroma tyčia, ar tai kvailas, paaugliškas azartas, suvokiant, kad jų niekas nepagaus. O gal tai naujas pomėgis, kurio tradicinė visuomenė kol kas nesupranta? Mums atrodo, kad miškas, regioninis parkas yra skirtas ramaus poilsio mėgėjams, besigrožintiems gamta. Ir įstatymai liudija, kad regioniniai parkai nėra keturračių išbandymų trasos, karjerai, kur keturratininkai išbando savo technikos galingumą smagiai įveikdami posūkius ir lėkdami kur tik nori“, – kalbėjo V.Petiukonienė.

Direktorė prisiminė, kad su keturračių mėgėjais ginčų jau buvo rudenį, kai jie sumanė parke organizuoti oficialias varžybas. „Mes buvome kategoriškai prieš, o jie gynė savo interesus, esą žmonių pomėgiai skiriasi, tad jie irgi turi teisę miškais važinėtis, nes miškas skirtas visiems. Tad ir turime didelį interesų konfliktą, nors įstatymai yra ramų poilsį propaguojančiųjų pusėje. Keturratininkams saugomose teritorijose važinėti ne keliais yra draudžiama“, – teigė Verkių ir Pavilnių regioninių parkų direktorė.

Miško takai, slidinėjimo trasos nėra oficialūs keliai, todėl jie ir turėtų būti skirti tik pėstiesiems, dviratininkams, o žiemą – slidininkams.

Nubausti nepavyksta

Tačiau nubausti pažeidėjus nėra lengva. Keturratininkai ir vasarą nesibodi niokoti miško takų, per direkcijos darbuotojų supiltus žemių kauburius šokinėdami kaip per kliūtis. V.Petiukonienės teigimu, toks keturratininkų elgesys piktina visus, išskyrus juos pačius.

Verkių ir Pavilnių regioninių parkų direkcijos nuotr./Keturratininkai išvažinėtos slidinėjimo trasos
Verkių ir Pavilnių regioninių parkų direkcijos nuotr./Keturratininkai išvažinėtos slidinėjimo trasos

„Mes skatiname ateiti žmones, grožėtis žiemiška gamta, apšarmojusiais medžiais, bet jie negali jaustis saugūs. Motociklininkai lekia, jiems azartas lėkti dideliu greičiu, įveikti posūkius ir t.t. O tiems, kurie nori saugiai atsipalaiduoti gamtoje, tai trikdo ramybę, darosi nesaugu“, – sakė direktorė.

Direkcijos darbuotojai kelis tokių pramogų mėgėjus yra nutvėrę už skvernų, tačiau pasikalbėti paprastai nepavyksta. Nes keturračiai būna be numerių, o jų vairuotojų veidus slepia šalmai. „Teoriškai juos reikia sugauti ir nubausti, įstatymai tam palankūs, tačiau sugauk tu vėją laukuose“, – apgailestavo V.Petiukonienė.

Šį savaitgalį slidininkų lauks visu pajėgumu pradedančios veikti ant Liepkalnio įrengtos slidinėjimo trasos – vadinamoji varlinuko trasa, skirta vaikams ir pradedantiesiems, dar viena trasa, skirta snieglentininkams, ir ilgesnė bei statesnė trasa – ne naujokams. Kalnų slidžių sporto mėgėjai slidinėti galės pirmadieniais–penktadieniais nuo 16 iki 20 val., savaitgaliais – nuo 10 iki 21 val.

Šeštadienį numatytas ir oficialus čiuožyklos prie Baltojo tilto atidarymas. Čia pasirodys dailiojo čiuožimo klubo auklėtiniai, susirungs garsiausias Lietuvos ledo ritulio klubas „Energija“ ir pramogų pasaulio žvaigždžių „prisotinta“ Vilniaus „Hockey Punks“ komanda – čia virs 3x3 ledo ritulio kovos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius