Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2021 01 11 /14:52

Slidininkai pyksta dėl dvigubų standartų: kreipėsi į Vyriausybę

Slidinėjimo centrų asociacija, vadovaujama „Liepkalnio“ vadovo Artūro Bielskaus, pirmadienį pranešė kreipusis į Vyriausybę. Prašoma skubos tvarka svarstyti slidinėjimo centrų veiklos ribojimų panaikinimą. Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė sako, jog tai priklausys nuo ekspertų rekomendacijų.
Liepkalnyje atidarytas slidinėjimo sezonas
Liepkalnyje / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Pirmadienį spaudos konferencijoje po susitikimo su prezidentu dalyvavusi A.Armonaitė tikino, jog paslaugų teikimas lauke galėtų būti atnaujintas švelninant karantiną. Bet kada tai bus padaryta, kol kas neaišku.

„Galvojame apie tai, kaip karantinas palaipsniui galėtų laisvėti. Tai bus, žinoma, susiję su mūsų sveikatos duomenimis ir ekspertų rekomendacijomis. Mes ministerijoje pradedam rengti planą, kaip galėtų atrodyti laipsniškas išėjimas iš karantino, ir paslaugų teikimas atvirame ore būtų taip pat viena iš krypčių, nuo ko galėtume pradėti“, – tikino ministrė.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Aušrinė Armonaitė
Arno Strumilos / 15min nuotr./Aušrinė Armonaitė

Už tai, kad slidinėjimo centrai per karantiną galėtų veikti, pasisakė ir opozicinės Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininkas Gintautas Paluckas.

„Chaotiškas masinis būriavimasis parkuose yra daug rizikingesnis ir mažiau kontroliuojamas nei, tarkime, slidinėjimo centruose, kur būtų aiškus asmuo, atsakingas už tvarką ir pažeidimų prevenciją“, – pranešime žiniasklaidai dėstė politikas.

Tikina, kad slidinėjimas – individualus sportas

Į Vyriausybę besikreipusi Slidinėjimo centrų asociacija laiške pabrėžė, kad gyventojai, lauke iškritus sniegui, ant kalnų pramogauja, o štai slidinėjimo centrams veikti draudžiama.

„Viešai skelbiama ir visuotinai žinoma, kad šiomis dienomis žmonės masiškai būriuojasi slidinėti viešosiose vietose, parkuose, ant daugelio kalvų, kur yra sunku užtikrinti saugią aplinką, kurioje neplistų virusas.

Tuo tarpu po atviru dangumi veikiantys slidinėjimo centrai, galintys užtikrinti visas reikiamas saugumo priemonės tam, kad virusas neplistų <...>, negali veikti dėl Vyriausybės taikomų veiklos ribojimų.

Slidinėjimas nuo kalnų, kaip ir šiuo metu leidžiamas bėgiojimas parke, važinėjimas dviračiu, slidinėjimas lygumų slidėmis ir panašiai, yra individualus sportas, kurio metu nevyksta nei fizinis, nei artimas kontaktas. Todėl būtina skubos tvarka spręsti dėl slidinėjimo centrų veiklos atnaujinimo“, – ragina asociacija.

Jos žiniomis, kaimyninėse ir kitose užsienio šalyse slidinėjimo centrai šiuo metu veikia taikydami išankstines rezervacijas, klientų skaičiaus ribojimą ir taip esą užtikrina saugius slidininkų srautus.

„Šalyse, kuriose veikla buvo draudžiama anksčiau, šiuo metu ruošiamasi ją atnaujinti. Tai patvirtina, kad slidinėjimo centrų veikla neprisideda prie viruso plitimo.

Atvirkščiai, slidinėjimo centrų veikla padeda žmonėms nesirinkti nekontroliuojamose ir nepritaikytose viešosiose vietose bei stipriai prisideda prie šiuo metu visiems žmonėms labai reikalingo fizinio aktyvumo poreikio“, – rašoma kreipimesi.

Slidinėjimo centrų veikla neprisideda prie viruso plitimo.

Asociacija pabrėžia, kad slidinėjimo centrai veiklą vykdo tik „šaltuoju“ metų laikotarpiu, kuris, pagal Lietuvos klimatines sąlygas, yra labai trumpas. Ir per šį laiką surinktos pajamos naudojamos darbuotojų išlaikymui, infrastruktūros išlaikymui, paskolų grąžinimui, nuomos, komunaliniams mokesčiams visiems kalendoriniams metams.

Tad dabar, kai slidinėjimo centrai dėl COVID-19 pandemijos negali veikti, patiriami finansiniai sunkumai.

„Šiuo metu, praėjus beveik pusei žiemos, slidinėjimo centrai negalėdami vykdyti veiklos patiria didelius finansinius sunkumus. Slidinėjimo centrų veiklos atnaujinimas prisidėtų prie slidinėjimo centrų finansinių sunkumų mažinimo bei valstybės finansinės pagalbos slidinėjimo centrams mažinimo“, – teigia Slidinėjimo centrų asociacija.

Galėtų laikytis saugumo reikalavimų

Slidinėjimo centrai, gavę leidimą veikti, pasak asociacijos, galėtų imtis tokių saugumo reikalavimų:

  • stipriai ribojamas klientų skaičius. Paslaugos teikiamos tik su išankstine rezervacija interneto platformoje rezervuojant konkretų laiką;
  • maksimalus nepratęsiamas slidinėjimo laikas – 2 val.;
  • vienos rezervacijos metu galima rezervuoti daugiausiai 2 bilietus;
  • prieš atvykstant klientų informavimas apie galiojančias griežtas taisykles ir bilietų anuliavimą už jų pažeidimus;
  • Lietuvos slidinėjimo centrų specifika yra kitokia nei didžiuosiuose užsienio kalnuose, į kuriuos vykstama atostogauti ilgam laikui, naudojamas transportas, viešbučiai, kavinės. Lietuvos slidinėjimo centrų klientai yra žmonės, atvykstantys savo transportu su savo slidinėjimo įranga trumpam laikui individualiai slidinėti, būti gryname ore;
  • į teritoriją neįleidžiami asmenys, iš anksto nuotoliniu būdu neatlikę laiko rezervacijos;
  • atvykus klientų informavimas apie galiojančias griežtas taisykles ir bilietų anuliavimą už jų pažeidimus;
  • nuolatinis budėjimas ir patruliavimas trasose užtrinant taisyklių laikymąsi. Slidinėjimo bilietų anuliavimas pažeidėjams;
  • trasos stebimos vaizdo kameromis – pažeidėjai fiksuojami ir ginčų dėl pažeidimų nekyla;
  • slidinėjimo įranga nenuomojama;
  • slidinėjimo mokykla neveikia ir nevykdomos slidinėjimo pamokos;
  • bilietų pardavimas atvirame lauke esančiam klientui (pro langelį);
  • atsiskaitymas tik banko kortele;
  • savitarnos kasos atviroje pavėsinėje lauke;
  • dezinfekcinių priemonių naudojimas;
  • vienam klientui skiriamas 100–150 m2 plotas;
  • saugus minimalus 3–5 metrų atstumas tarp slidininkų;
  • saugus (didesnis nei 10 metrų) atstumas tarp keltuvu besinaudojančių slidininkų;
  • vienu bugeliu (nepriklausomai nuo jo tipo) keliasi tik vienas klientas;
  • nei vienas atvirame ore veikiantis slidinėjimo centras Lietuvoje neturi sėdimo keltuvo, kuriuo keliamasi uždaroje kabinoje ar sėdima greta su kitais žmonėmis;
  • eilėje prie keltuvų, jeigu ji susidaro, saugus minimalus 2 metrų atstumas tarp slidininkų. Slidininkai lauks suformuotose eilėse vienas paskui kitą, būriavimasis draudžiamas;
  • papildoma eilių prie keltuvų kontrolė. Leidžiama tik tiek slidininkų, kad nesusidarytų ilgesnės nei 2 min. trukmės eilės prie keltuvų;
  • klientai ir iki karantino paskelbimo dėvėdavo veidą ir nosį dengiančias kaklaskares/movas, pirštines bei slidinėjimo akinius, todėl nekils sunkumų sukontroliuoti, kad klientai dėvėtų burną ir nosį dengiančias kaukes. Nesilaikančius šio reikalavimo šalinsime iš slidinėjimo trasų.

Slidinėjimo centrų asociacija vienija Lietuvoje po atviru dangumi veikiančius slidinėjimo centrus: Anykščių slidinėjimo centrą „Kalita“; Lietuvos žiemos sporto centrą, Ignalina, Plungės slidinėjimo bazę Mortos Kalns, Plungės r.; Aukštagirės slidinėjimo centrą, Šilalės r. Utrių kalną, Lapių bendruomenės centro slidinėjimo trasas, Klaipėdos r. Liepkalnio slidinėjimo centrą Vilniuje.

Pagal karantino reikalavimus, slidinėjimo centruose visoje Lietuvoje gali vykti tik aukšto meistriškumo sportininkų pratybos bei individualios treniruotės su treneriu.

Bendrai ribojamas ir būriavimasis, tačiau gyventojai šio reikalavimo nepaiso ir pramogauja ant kalnų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius