2012 10 08

Smarkiai sumažėjo rinkėjų skaičius

Sekmadienį vyksiančiuose Seimo rinkimuose ir referendume dėl naujos atominės statybų galės dalyvauti du su puse milijonų rinkėjų. Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkas ragina visus norinčius balsuoti jau šiandien pasirūpinti būtinais dokumentais.
VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas
VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Naują valdžią rinkti ir pasisakyti, ar nori, kad Lietuvoje būtų statoma nauja atominė elektrinė, sekmadienį galės du su puse milijono rinkėjų – 100 tūkstančių mažiau nei prieš ketverius metus vykusiuose Seimo rinkimuose.

Lietuvoje rinkėjų sąrašai sudaromi pagal gyvenamosios vietos deklaracijas, todėl, anot Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininko, realiai rinkėjų iš tiesų yra dar mažiau nei pirmadienį patvirtintuose sąrašuose.

„Užsienyje dar mažiau rinkėjų įrašoma į rinkėjų sąrašus, ten turim 13 000 rinkėjų, nors atvirai pasakius, mes galvojame, kad ten rinkėjų yra daugiau kaip 300 000, gal dar didesnis skaičius. Turbūt kas 20-tas įsirašo į mūsų ambasadas ir konsulatus. Ta situacija, kad rinkėjų skaičius ne tik mažėja, bet dalis rinkėjų neįsirašo į rinkėjų sąrašus“, – sako Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkas Zenonas Vaigauskas.

Sociologai taip pat sako, kad emigracija – viena iš mažėjančio rinkėjų aktyvumo priežasčių, ir neprognozuoja, kad sekmadienį rinkėjai bus aktyvesni nei prieš ketverius metus.

„Nieko tokio neatsitiko, kad daugiau žmonių ateitų balsuoti. Reikia turėti galvoje, kad dalis žmonių išvažiavę ir dirba užsienyje, o prieš 4 metus jų buvo mažiau negu dabar. Balsuoti užsienyje ne taip patogu, ne visi ten užsiregistruoja, ir aktyvumas žymiai mažesnis. Jei būtų internetinis balsavimas, išvykę žmonės sukrustų ir padarytų įtaką Lietuvos politinei scenai“, – teigia sociologas Vladas Gaidys.

Dalis rinkėjų skundžiasi šiemet namuose nesulaukę rinkėjų kortelės. Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkas tikina, kad tai – ne kliūtis ateiti pareikšti savo valią.

„Tiems, kurie nori dalyvauti rinkimuose, jau reikėtų susirūpinti, jeigu nėra gavę kortelės ir pasitikrinti telefonu 1855 ar atsispausdinti rinkėjo kortelę, ar rinkimų dieną su pasu iš pat ryto atvykti į rinkimų apylinkę“, – sako Z. Vaigauskas.

Kad referendumas dėl naujos atominės elektrinės statybų įvyktų, reikia, kad balsuoti ateitų daugiau kaip pusė visų į rinkėjų sąrašus įrašytų rinkėjų. Prieš ketverius metus balsuoti atėjo tik 46 procentai rinkėjų, ir referendumas dėl Ignalinos atominės darbo pratęsimo neįvyko. Išankstinis balsavimas savivaldybėse prasidės trečiadienį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius