Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 03 24

Kirkiluose besiplečianti smegduobė baigia praryti ūkinį pastatą

Biržų meras Valdemaras Valkiūnas socialiniuose tinkluose pasidalijo keliomis nuotraukomis ir parašė – važiuojant į Kirkilų apžvalgos bokštą atsivėrė nauja karstinė įgriuva. Šiek tiek reikėtų papildyti – smegduobė buvo jau seniai, tačiau tik šį pavasarį pradėjo smarkiai plėstis ir baigia pasiglemžti vienos gyventojos ūkinį pastatą.
Smegduobės
Smegduobės / Valdemaro Valkiūno "facebook" nuotr..
Temos: 2 Smegduobė Biržai

Visai šalia minėtos smegduobės gyvenančios Onos Gružauskienės žiniomis, duobė tikrai prarys jos nedidelį ūkinį pastatą, tačiau iki gyvenamųjų namų neturėtų plėstis. Tokių duobių aplinkui daug.

Kirkilų bendruomenės atstovai lyg geologai – viską žino apie karstines įgriuvas.

Paaiškina, kad anksčiau smegduobė tarsi miegojo, o šį pavasarį – suaktyvėjo.

Stebint jos krantus, galima aiškiai matyti, kad duobė dar tikrai plėsis, formuosis ir įgaus visoms karstinėms įgriuvoms būdingą formą.

Tai reiškia, kad neabejotinai dabar dar kybančio pastato – neliks. Tik laiko klausimas. Tačiau niekas šiuose kraštuose per daug dėl to nesiskaudina. Kodėl?

Gal dėl to, kad duobė pilna švaraus vandens? Tai galėtų būti džiaugsmas aplinkiniams gyventojams, tačiau tokių ežerų čia daugybė. Kirkilų bendruomenė būtent šiuo ežerynu ir didžiuojasi. 

Atvykėliams – egzotika, tačiau vietiniams smegduobės yra kasdienybė. Šiose vietovėse daug kas tokių turi savo kiemuose – mažesnių ar didesnių.

Karstinės įgriuvos yra vietinių gyventojų pasididžiavimas ir kone tautinis paveldas. Pavyzdžiui, karstiniuose ežeruose pagaunama žuvis bei aplinkinėse pievose renkamos arbatžolės iš tiesų yra pripažinti tautiniu paveldu. Taip pat – žuvienė ir pati arbata.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius