-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 05 22

Smėlio skulptūrų festivalio sumanytojas: Kaunas yra labai šaunus miestas (nuotraukos)

Kaune, greta prekybos centro „Akropolis“, iškilusios smėlio skulptūros iškart sulaukė ne tik miestiečių, bet ir pasaulio žiniasklaidos dėmesio.
Skulptūrų parke
Skulptūrų parke / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Prie vieno stalo sėdinti Dalia Grybauskaitė, Vladimiras Putinas ir Barakas Obama, į krepšį metantis Arvydas Sabonis, savo grožybes demonstruojanti Oksana Pikul – visus juos galima išvysti greta „Akropolio“ šeštadienį startavusiame smėlio skulptūrų festivalyje.

Biudžetas – 150 tūkst. Lt, įėjimo kaina – 5 Lt

Aptvertoje teritorijoje skulptoriai plušo beveik savaitę, o šeštadienį, kuomet beveik visos skulptūros buvo praktiškai baigtos, festivalio teritorija buvo atverta plačiajai visuomenei. Festivalio, kurio biudžetas siekia net 150 tūkst. Lt, sumanytojas Kęstutis Isakas neslėpė – uždirbti iš šio renginio veikiausiai bus sunku.

„Uždarbis nėra esmė. Tai yra duoklė Kaunui. Tai yra mano, kaip buvusio kauniečio, duoklė „Akropoliui“. Man norisi, kad apie Kauną šnekėtų. Man norisi iškelti Kauną, nes yra labai daug žmonių, kurie jį nori pažeminti, kurie nori parodyti, kad jis blogesnis nei Vilnius ar Klaipėda. Kaunas yra labai šaunus miestas, turintis iškilią istoriją ir daug iškilių žmonių, – kalbėjo vyriškis. – Čia tikrai ne uždarbio klausimas, nes kitokiu atveju įėjimo kaina būtų ne 5 Lt, o kur kas daugiau. Tais penkiais litais siekiame apriboti pateikimą į parką asmenų, kurie nemoka mėgautis grožiu“.

Skulptoriai uždirba po kelis šimtus eurų

Pasak K.Isako, didžiausią išlaidų dalį surijo pinigai už skulptūroms naudotus 500 tonų smėlio bei nemaži iš 8 pasaulio valstybių į Kauną suvažiavusių skulptorių honorarai.

„Neskaitant jų kelionių, maitinimo ir apgyvendinimo išlaidų, kiekvienas menininkas per dieną uždirba nuo 250 iki 350 eurų. Aišku, daugelis jų mums padarė nemažas nuolaidas“, – patikino pašnekovas ir pridūrė, jog du iš Kaune dirbančių skulptorių yra profesionalūs, t.y. smėlio skulptūrų gamyba visame pasaulyje vykstančiuose festivaliuose yra pagrindinė jų veikla.

Paklaustas, kurią skulptūrą laiko savo favorite, K.Isakas paminėjo kelis kūrinius: „Jei atvirai, man labai patinka Laisvės skulptūra. Antra, jeigu pasižiūrėsime į prezidentų skulptūras, jos yra labai profesionaliai padarytos. Fantastika. Kai pamatai Sabonio skulptūra, kuri yra taip panaši į jį patį, tai yra fantastika“.

Nebaisus nei vėjas, nei lietus

K.Isakas patikino, jog nei lietus, nei stiprus vėjas skulptūroms – nebaisus. Anot festivalio sumanytojo, jos yra pagamintos ir molio priemaišų turinčio smėlio, be to, skulptūrose yra įrengti specialūs vandens nubėgimo latakai.

Šeštadienį startavusiu ir tris mėnesius truksiančiu festivaliu susidomėjo ne tik Lietuvos, bet ir užsienio žiniasklaidos atstovai. Reportažą apie skulptūras artimiausiu metu rodys Rusijos televizija NTV, šiuo renginiu domėjosi garsi naujienų agentūra „Associated press“. K.Isakas išsidavė turįs minčių kitais metais organizuoti dar didesnį smėlio skulptūrų festivalį, į kurį būtų pakviesta daugiau aukščiausio lygio skulptorių iš viso pasaulio.

„Tačiau tai, ar mes tai darysime, priklausys nuo tautos ir to, ar jiems tokių renginių reikia“, – pabrėžė K.Isakas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius