-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2008 11 21

„Šnipiškių ūkio“ vadovui – kaltinimai pinigų grobstymu

Kalvarijų turgavietėje prekiaujantys asmenys nusprendė daugiau nebetylėti. Jie kreipėsi į Valstybės kontrolę dėl, jų nuomone, gerai organizuotos grupuotės nuolat grobstomų lėšų.
Ekonomikos lėtėjimas.
Sauja pinigų. / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.
Temos: 1 Šnipiškės

Kalvarijų turgavietėje veikia grupuotė, turinti nusikalstamo susivienijimo požymių. Kiekvienais metais dėl apgavikų veiklos turguje biudžetas netenka milžiniškų pinigų sumų. Į Valstybės kontrolę tokiais žodžiais kreipęsi turgaus prekeiviai tikina, kad sukčių susišluojamą pelną suskaičiuoti visai nesunku, penktadienį rašo „Lietuvos ryto“ priedas „Sostinė“.

Tereikia apeiti turgavietę, suskaičiuoti prekeivius ir šį skaičių padauginti iš sumos, kurią jie kasdien moka už prekyvietę. O gautą skaičių palyginti su skaičiumi, deklaruojamu ataskaitose.

Tuo tarpu Kalvarijų turgavietę administruojančios bendrovės „Šnipiškių ūkis“ vadovas Vidmantas Tamulionis visus kaltinimus atmeta, sakydamas, kad dėl to įmonę jau ne kartą tikrino kontrolieriai, kurie didelių pažeidimų neaptiko. Todėl tikrintojų jis nebijąs.

Tik po to, kai prekeiviai kreipėsi į Valstybės kontrolę, „Šnipiškių ūkio“ veikla susidomėjo ir savivaldybė.

Neseniai į Valstybės kontrolę kreipęsi turgaus prekeiviai raštų kopijas išsiuntė ir Vilniaus savivaldybės tarybai bei merui Juozui Imbrasui. Tačiau iš miesto valdžios prekeiviai nesitiki sulaukti paramos, nes į juos jau buvo kreiptasi ir anksčiau. Jokio atsako nesulaukta.

„Prašome imtis skubių priemonių vagystėms ir savivalei sustabdyti“, – maldavo turgaus prekeiviai. Jų žodžiais, turgavietėje nėra tikslios prekyviečių ir mokesčių už jas apskaitos.

Jie nurodė, kad vien iš vienos prekybos zonos per dieną surenkama apie 30 tūkstančių litų, bet į kasą pakliūva tik 1800 litų. Prekeiviai tikino, kad apgavystės vykdomos ir naudojant kasos aparatus. Mokesčiai kruopščiai surenkami jau dienos pradžioje, tačiau čekiai išduodami ne visada.

Negana to, vienas buvęs „Šnipiškių ūkio“ darbuotojų užsiminė turįs įtarimų, kad naudojami ir nelegalūs kasos aparatai. Jais išspausdinti čekiai ir išdalijami turgaus prekeiviams. O apskaitai naudojami kiti, legalūs kasos aparatai. Suprantama, jie nurodo gerokai mažesnes pajamas.

Skundo autoriai kaltę vertė V.Tamulioniui, pateikdami, jų nuomone, neginčijamus įrodymus. Kai jis 2007-aisiais dirbo turgavietės kontrolierių vadovu, turgaus pajamos per mėnesį siekė 103 tūkstančius litų. Kai V.Tamulioniui šias pareigas teko apleisti, mėnesio pajamos iš karto šoktelėjo 90 tūkstančių litų.

Ne kartą apie padėtį Kalvarijų turgavietėje informavę savivaldybės vadovus, prekeiviai anksčiau vengė minėti savo pavardes. Jie teigė baiminęsi V.Tamulionio keršto, kuris esą gali net ranką pakelti, o už kiekvieną nepaklusnumo apraišką gresia 50 litų bauda.

„V.Tamulionis valdo didžiulius pinigų srautus, todėl tapo tokiu žmogumi, kurio Kalvarijų turguje prisibijoma“, – tikinama viename anoniminiame kreipimesi.

Tik pastarąjį skundą Valstybės kontrolei pasirašė trys turgaus prekeivių atstovai.

„Nustatyti turgavietės pajamas galima nesunkiai. Tai gali padaryti ir savivaldybės, kuriai priklauso „Šnipiškių ūkis", valdininkai“, – tikino Kalvarijų turgavietės prekeivių interesus ėmęsis ginti Rimas Kančys.

Praėjusią savaitę sukruto ir savivaldybės valdininkai. Administracijos direktoriaus pavaduotojo Rimanto Kupliausko įsakymu sudaryta komisija "Šnipiškių ūkio" veiklai tirti. Ji įpareigota šiandien paskelbti išvadas.

„Yra keletas skundų, kuriuos tyrėme. Tačiau plačiau bus galima kalbėti tik pateikus išvadas“, – sakė komisijos pirmininkas savivaldybės Etikos ir nusižengimų tyrimų skyriaus vedėjas Vidas Patackas. Jis nepaneigė, kad daugiausia buvo tiriami nusiskundimai dėl „Šnipiškių ūkio“ administruojamos Kalvarijų turgavietės.

V.Patackui žinomas ir prekeivių skundas, kuriame pasakojama, kaip „Šnipiškių ūkio“ vadovas V.Tamulionis su Kalvarijų turgavietės kontroliere Miroslava Jurkova spalį išvažiavo ilsėtis į Izraelį. Grįžę iš kelionės jie dokumentuose nurodė, kad tomis dienomis dirbo ir gavo atlyginimus.

V.Tamulionis atmetė visus kaltinimus. Jis sakė, kad paskalas apie nelegalius kasos aparatus skleidžia buvęs turgavietės darbuotojas Valdemaras Žarnovskis.

„Nežinau tokių faktų apie kasos aparatus. O tas asmuo kažkodėl vis lieja pyktį“, – aiškino V.Tamulionis.

Vis dėlto daugiau negu prieš metus prokuratūra domėjosi nelegaliais aparatais turguje, bet jų aptikti nepavyko. Jei turgaus prekeivių kalbos yra netiesa, kodėl V.Tamulionis nesikreipė į teisėtvarkos institucijas dėl šmeižimo?

„Ką aš turiu su jais aiškintis? Be to, asmeniškai jie man nieko nesakė. Kodėl aš turiu kalbėti apie tai, ko nežinau? Čia yra turgus. Vienas pasakė tą, kitas – aną“, – sukosi nuo atsakymo V.Tamulionis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius