-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 01 11

„Socdarbiečiai“ ruošiasi lemiamiems rinkimams: dėl kairės balsų konfrontuos su G.Palucko socialdemokratais, tikisi 7 mandatų

Valdančiosios koalicijos partnerė Lietuvos socialdemokratų darbo partija (LSDDP) šeštadienį surengė tarybos posėdį, kuriame aptarė pasirengimą ateinantiems Seimo rinkimams. Anot partijos lyderio G.Kirkilo, „socdarbiečiai“ gali tikėtis geresnių rezultatų nei pernai, jeigu išryškins savo kairuoliškumą lyginant su Gintauto Palucko socialdemokratais. Pasak Juozo Bernatonio, mažiausias tenkinantis rezultatas spalį vyksiančiuose Seimo rinkimuose yra 7 mandatai.
Tarybos posėdžio akimirka
Tarybos posėdžio akimirka / Arno Strumilos / 15min nuotr.

Partijos lyderio G.Kirkilo teigimu, praėjusiais metais rinkimuose debiutavusi politinė jėga nepasirodė taip gerai, kaip buvo norėta, tačiau pozityvių apraiškų esą pastebėjo.

Iš LSDDP pirmininko kalbos galima suprasti, kad sėkmę didžiąja dalimi „socdarbiečiams“ lems priešprieša Gintauto Palucko socialdemokratams. Anot G.Kirkilo, LSDDP yra tikrieji kairiąjį flangą laikantys politikai, kai G.Palucko partiečiai nukrypo dešinėn. Tą, pasak G.Kirkilo, neigiamai turėtų įvertinti socialdemokratų rinkėjai.

„G.Palucko socdemai liko opozicinėje koalicijoje su konservatoriais ir liberalais, ir tai neabejotinai turės jiems pasekmių rinkimuose. Neatsitiktinai Vytenis Andriukaitis savo pasiūlymu vienytis po juo vardu visiems kairiesiems išreiškė nors ir ne tiesioginį, bet gana akivaizdų nepasitikėjimą G.Palucko lyderyste, kolaboravimu su dešiniaisiais“, – sakė G.Kirkilas.

Sąrašas, mano požiūriu, bus visiškai neblogas.

LSDDP lyderis tarybos posėdyje taip pat pabrėžė, kad partiečiai neturėtų jaudintis dėl mažų reitingų. Vietoje to „socdarbiečiai“ turėtų tęsti betarpišką bendravimą su rinkėjais aiškinant, kad būtina tęsti kairę kryptį. Be to, sako jis, reikia aktyviai naudoti netrukus Vyriausybės išleistą padarytų darbų vizualizaciją.

Kalbėdamas apie susisiekimo ministro Jaroslavo Narkevičiaus ir prezidento Gitano Nausėdos konfliktą, G.Kirkilas pažymėjo, kad „melas“ apie į ministeriją įdarbintus 20 Lietuvos lenkų rinkimų akcijos – Krikščioniškų šeimų sąjungos narius buvo „greičiausiai“ sukurptas konservatorių partijos. Jie, anot G.Kirkilo, tokiu būdu skatina koalicijos partnerių ir prezidento priešpriešą.

Rinkimai bus lemiami

Prie mikrofono žengęs Juozas Bernatonis pažymėjo partijos planus artėjančiuose Seimo rinkimuose. Jo teigimu, LSDDP planuoja turėti mažiausiai 7 mandatus.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Tarybos posėdžio akimirka
Arno Strumilos / 15min nuotr./Tarybos posėdžio akimirka

„Šie Seimo rinkimai yra lemiami partijai. Ar mes įsitvirtinsime kaip įtakinga partija, ar liksime nedidele, neskaitlinga partija, kurioms labai sunku pasakyti netgi savo nuomonę“, – sakė jis.

Šiuo metu Seimo Lietuvos socialdemokratų darbo frakcijoje yra 10 parlamentarų.

Pasak G.Kirkilo, tikėtina, kad partijos sąrašą Seimo rinkimuose į priekį ves jis, tiesa, koks bus galutinis sąrašas, kalba dar nenoriai. Anot politiko, planuojama bendradarbiauti su kitomis jėgomis.

„Iškelta virš 40 vienmandatėje ir iki 100 žmonių mes suformuosim sąrašą daugiamandatėje kartu su vienmandatininkais. Tą padarysime iki vasario pabaigos. Nemažai yra mūsų skyrių pirmininkų, mūsų frakcijos nariai, iškelsim nemažai jaunimo. Sąrašas, mano požiūriu, bus visiškai neblogas. (...) Mes kalbamės ir su kitomis partijomis, ir jie kalbasi su mumis. Niekas neskuba formuoti penketuko, nes po to tą padaryti labai sunku, jeigu nori sudaryti tokią koaliciją“, – tikino jis.

Kokie yra galimi „socdarbiečių“ partneriai, G.Kirkilas neprasitarė. Tiesa, pasak jo, yra tikėtina ne dviejų, bet ir daugiau partijų koalicija.

Tarybos posėdyje žodį tarė ir rinkimų programos koncepcijos kūrėjas Algimantas Matulevičius. Jis pasidalino, kokia vizija artėjančiuose rinkimuose galėtų remtis LSDDP. Per daug detalizuoti apie savo idėjas jis nenorėjo, kad jos esą nebūtų nukopijuotos kitų politinių jėgų, bet keletą pasiūlymų atskleidė.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Tarybos posėdžio akimirka
Arno Strumilos / 15min nuotr./Tarybos posėdžio akimirka

„Pavyzdžiui, tų profesijų, kurių trūksta mūsų regionuose, mokytojų, medikų, prašau, valstybė įsipareigoja duoti per penkis metu jam būstus, nemokamą transportą, kad ir ta kokybė, ir kiti dalykai… Visuomet pririši sąlygą. Už ačiū niekas nieko neduoda.

Arba antras dalykas, kurį mes galime įsipareigoti ir labai drąsiai rašyti: pedagogų atlyginimai išaugs dvigubai su sąlyga, kad mokymo kokybė bus pakeista taip pat ir ta kokybė išaugs taip pat dvigubai“, – kalbėjo A.Matulevičius.

Tarybos posėdyje taip pat buvo pasidžiaugta sėkminga viešųjų ryšių akcija bebrą paskelbiant partijos simboliu. Esą jis turėtų atspindėti partijos ketinimus būti kuriančia, o ne griaunančia jėga. Visiems posėdžio dalyviams buvo išdalyta Selemono Paltanavičiaus knyga „Bebriukų metai“.

Lukrecijaus Tubio/15min nuotr./S.Paltanavičiaus knyga „Bebriukų metai“, išdalyta tarybos posėdyje
Lukrecijaus Tubio/15min nuotr./S.Paltanavičiaus knyga „Bebriukų metai“, išdalyta tarybos posėdyje

Partijos suvažiavimas planuojamas gegužės 16 dieną. Jame naujasis LSDDP vadovas bus renkamas dviems metams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius