Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 07 06

Socdemai: Domas Griškevičius – „auksinė korta“, kurią būtina atsiimti

„Dirbame opozicijoje kartu su Domu Griškevičiumi“, – tokį sprendimą didžiosios daugumos sprendimu priėmė ketvirtadienį posėdžiavę Socialdemokratų partijos Šiaulių skyriaus nariai. Aštrių diskusijų metu nuspręsta, kad socdemams visiškai neparanku dirbti valdančiojoje daugumoje, kai į koalicijos programą įtraukta nemažai punktų, kurie jų netenkina.
Domas Griškevičius
Domas Griškevičius / Šiaulių naujienų nuotr.

Esą kur kas naudingiau būtų, jei jaunasis socialdemokratas D. Griškevičius atsisakytų užimamų vicemero pareigų, prisijungtų prie opozicijoje dirbančios Socialdemokratų frakcijos, o tada „auksinės kortos“ dėka socdemai galėtų išsireikalauti „patobulinti“ programą ir dirbtų pozicijoje. Akivaizdu, kad šiuo metu viskas priklauso nuo jaunojo vicemero. Miesto mero nuomone, tokie socialdemokratų politiniai žaidimai miestui gali atnešti milijoninės žalos.

Jungtis prie pozicijos – neverta

Ketvirtadienį vykusio Socialdemokratų partijos Šiaulių skyriaus narių susirinkimo darbotvarkėje – penki klausimai. Didžiausią diskusijų audrą sukėlė paskutiniu numeriu įrašytas klausimas dėl socialdemokratų prisijungimo prie valdančiosios daugumos.

Kodėl nesiderėjo? Kodėl pasirašė? Juk dabar niekas nebesutiks keisti programos, – griebėsi už galvos likę socdemai.

Seimo narys, Socialdemokratų partijos Šiaulių skyriaus pirmininkas Edvardas Žakaris, kaip ir buvo žadėjęs, informavo, jog nuspręsta nesijungti prie valdančiosios daugumos. „Pirmiausia – jungtis prie valdančiosios daugumos reiškia, kad ateini vykdyti svetimą programą, kurioje yra punktų, kurie mums nepriimtini. Antras momentas – viskas išsidalyta, visos įtakos sferos... Nors, aišku, gal ne postai svarbiausi, bet per juos taip pat eina įtaka. Tai kaip dabar ateiti ir..? Prisijungti tam, kad dirbtum svetimą darbą“, – pagrindinius argumentus, lėmusius tokį sprendimą, dėstė E. Žakaris.

Tačiau sprendimo dirbti opozicijoje juk nepakanka, jog subyrėję socialdemokratai susilipdytų. Tokiu atveju Šiaulių miesto Taryboje ir toliau dalis socialdemokratų dirbtų opozicijoje, o jaunasis socialdemokratas D. Griškevičius – valdančiojoje daugumoje.

Emocingas diskusijas ir siūlymus, ką geriausia daryti, nutraukė europarlamentarė, Socialdemokratų partijos pirmininko pavaduotoja Vilija Blinkevičiūtė teigdama, jog socialdemokratai privalo dirbti vieningai, o D. Griškevičius yra „auksinė korta“, kuria turėtų pasinaudoti šios partijos Šiaulių skyriaus atstovai.

Būtina versti baltą lapą

Čia vėl prisiminta istorija, kaip po rinkimų buvo sudarinėjama valdančioji dauguma. Prie jos prisijungti meras pakvietė ir socialdemokratus. Tačiau šie pareiškė, jog kai kurie koalicinės programos punktai jiems netinka, todėl būtina juos pakeisti. „Šiaulių naujienų“ žiniomis, susirinkimo metu nuskambėjo tokia versija, jog deryboms dėl kai kurių punktų koregavimo koją neva pakišo jaunas, patirties stokojantis D. Griškevičius, kuris nubėgo ir pasirašė po koalicijos sutartimi. „Kodėl nesiderėjo? Kodėl pasirašė? Juk dabar niekas nebesutiks keisti programos“, – griebėsi už galvos likę socdemai.

Tuomet ir šie nusprendė parodyti savo galią – D. Griškevičių reikia šalinti iš partijos, o socdemams dirbti opozicijoje. Kaip „Šiaulių naujienos“ jau rašė, tokie planai neišdegė. Taigi, trukt už vadžių, vėl iš pradžių... Kaip išbristi iš šio užburto rato, kad visi būtų patenkinti ir galiausiai pradėtų dirbti dėl miesto gerovės?

„Kaip teigė V. Blinkevičiūtė, šitoje situacijoje yra vienintelis variantas – viską pradėti nuo balto lapo. Kitaip sakant, Domas turi apsispręsti pasitraukti iš vicemerų. Tada šeši socialdemokratų frakcijos nariai turi tą pačią teisę derėtis dėl galimybės būti valdančioje koalicijoje“, – sakė E. Žakaris ir pabrėžė, kad tai nereikštų, jog D. Griškevičius vicemero kėdę paliktų visam laikui.

Trumpai drūtai tariant, socialdemokratų planas toks – atsiimti Domą, įtraukti jį į Socialdemokratų frakciją, dirbančią opozicijoje, o tada, turint tokį kozirį savo rankose, neva atsivers uždari vartai keisti nepriimtiną koalicinę programą bei dirbti valdančiojoje daugumoje.

Šiuo metu viskas D. Griškevičiaus rankose. „Gali patikti, nepatikti, bet dauguma priėmė tokį sprendimą. O dabar artimiausiu metu sprendimą priimsiu aš“, – paklaustas, kaip vertina partijos prašymą atsistatydinti iš vicemero pareigų, teigė D. Griškevičius ir pridūrė, kad kol kas nežino, koks tas sprendimas bus. „Šiuo metu atostogauju ir nekvaršinu sau galvos“, – tikino jis.

Siekiama naudos partijai ar miestui?

Ką apie tokį socialdemokratų sprendimą mano pats miesto meras A. Visockas, kuriam gresia prarasti „dešiniąją ranką“? „Aš tokį sprendimą vertinu kaip nepamatuotą. Tai tęsinys tos politikos, kurią senieji socialdemokratai darė ir anksčiau. Tai labiau griovimas negu kūryba. Kodėl? Todėl, kad Domas įsidirbo, todėl, kad jis yra mano pagrindinis pavaduotojas, todėl, kad jis yra paėmęs pačius sunkiausius klausimus. Pavyzdžiui, infrastruktūrą, kuri liečia daugybę milijonų. Šią akimirką to labiausiai negalima daryti“, – įsitikinęs meras.

Jo teigimu, D. Griškevičius puikiai supranta dokumentus, nes anksčiau dirbo miesto Tarybos sekretoriumi, su juo lengva kalbėtis, jis protingas, kalba angliškai. Antro tokio žmogaus, anot A. Visocko, socdemai neturi. „Net iš Tarybos narių būtų sunku rasti kitą variantą, kuris greitai įsilietų, kuris perimtų darbus ir iš to perėmimo išaugtų nauda“, – sakė miesto vadas.

Taip pat pabrėžė, kad jį stebina kai kurie socialdemokratų sprendimai. Esą prieš rinkimus buvo deklaruojama, kad visi dirbs žmogui, nepamirš vertybių ir pan., tačiau dabar viskas verčiasi aukštyn kojomis. „Nejaugi visos šitos vertybės išgaruoja, jeigu tu esi opozicijoje, kurioje pats pasiskelbei? Juk buvo kviesti į poziciją. Šiuo atveju jie tikrai daro nepragmatišką politiką. Juk svarbiausia – ne kas užims kokį postą, bet ką tas postas duoda miestui“, – baigdamas pokalbį teigė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius