Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 02 19 /10:25

Socdemai kreipiasi į I.Šimonytę: visuotinis karantinas išsisėmė, savivaldybės pačios turi spręsti dėl konkrečių ribojimų

Opozicijoje dirbanti Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP) penktadienį kreipėsi į premjerę Ingridą Šimonytę ir sveikatos apsaugos ministrą Arūną Dulkį su savo pasiūlymais dėl karantino režimo švelninimo. Esą visuotinis karantinas taikomas per ilgai, neatsižvelgiant į įvairius konkrečių miestų ir savivaldybių rodiklius. Aiškinama, kad savivaldybės turėtų pačios spręsti dėl konkrečių ribojimo priemonių taikymo: tiek įvažiavimo į jų teritoriją, tiek socialinio gyvenimo suvaržymų laipsnio nustatymo.
Vilniuje prie vėl atsidariusios parduotuvės „Humana“ rikiuojasi eilės
Vilniuje prie vėl atsidariusios parduotuvės „Humana“ rikiuojasi eilės / Arno Strumilos / 15min nuotr.

Nuomonę apie tai, kaip valdyti koronaviruso pandemiją, LSDP atstovai – Seimo frakcijos seniūno pavaduotoja Orinta Leiputė, parlamentaras Eugenijus Sabutis ir buvęs sveikatos apsaugos ministras Gediminas Černiauskas, penktadienį išsakė spaudos konferencijoje.

„Visos šalies uždarymas pagal vieną modelį ir neleidžiant žmonėms judėti, neleidžiant veikti, nėra teisingas“, – teigė O.Leiputė.

Ji ragino valdančiuosius dar kartą įvertinti pandemijos mastą, situaciją, kaip kinta užsikrėtusių žmonių skaičius ir kokia pagalba jiems teikiama.

Seimo kanceliarijos nuotr. (aut. – Džoja Gunda Barysaitė)/Orinta Leiputė
Seimo kanceliarijos nuotr. (aut. – Džoja Gunda Barysaitė)/Orinta Leiputė

Taip pat įvertinti, ar šiuo metu taikomi suvaržymai yra adekvatūs, „dėl kurių žmonės jau dabar nukenčia labiau, nei nuo pačios pandemijos“, – papildė O.Leiputė.

E.Sabutis atkreipė dėmesį į atskirų savivaldybių situaciją ir ragino su jomis glaudžiau bendradarbiauti.

Visos šalies uždarymas pagal vieną modelį ir neleidžiant žmonėms judėti, neleidžiant veikti, nėra teisingas.

„Vienas iš pagrindinių dalykų, ką mes siūlome, suteikti teisę kiekvienai savivaldybei, atsižvelgiant į Pasaulinės Sveikatos Organizacijos (PSO) scenarijus bei rekomendacijas, taip pat į epidemiologinius savivaldybės rodiklius, savarankiškai spręsti apie konkrečių priemonių taikymą“, – sakė jis.

Seimo kanceliarijos nuotr. (aut. – Džoja Gunda Barysaitė)/Eugenijus Sabutis
Seimo kanceliarijos nuotr. (aut. – Džoja Gunda Barysaitė)/Eugenijus Sabutis

Pasak jo, pirmojo karantino patirtis atskleidė, kad savivalda greičiausiai geba reaguoti į pokyčius.

„Savivaldybėms <...> susidirbus, suvaldymas ir taikymas įvairių priemonių tampa efektyvesnis ir patogesnis būtent mažesnėje teritorijoje“, – siūlymą suvaržymų atsakomybę perkelti savivaldybėms grindė politikas.

Spaudos konferenciją galite stebėti žemiau:

11 pasiūlymų planas

Seimo LSDP frakcijos išplatintame kreipimesi į Vyriausybės atstovus teigiama, kad COVID-19 pandemijos valdyme vyrauja nelankstaus visuotinio šalies socialinio ir ekonominio suvaržymo arba visuotinio karantino metodo per ilgas taikymas, neatsižvelgiant į konkrečių miestų bei savivaldybių socialinius, demografinius, ekonominius ir epidemiologinius rodiklius.

Taip pat nurodoma, kad taikytos karantino priemonės turėjo būti nukreiptos į protrūkių židinius konkrečiuose objektuose ir savivaldybėse pagal epidemiologinius tikslius objektų ar teritorijų duomenis.

„Tam turėjo būti parengti ir detalūs veiksmų planai, sukaupti žmogiškieji ištekliai, sudarytos veiksmų koordinavimo komandos, gebančios praktikoje pritaikyti mokslu pagrįstas rekomendacijas“, – sakoma Seimo LSDP frakcijos kreipimesi į I.Šimonytę ir A.Dulkį.

Aiškinant, kad visuotinio suvaržymo priemonės yra išsėmusios savo galimybes socialdemokratai siūlo 11 žingsnių planą.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė ir Arūnas Dulkys
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė ir Arūnas Dulkys

Jų nuomone, būtina suteikti teisę kiekvienai savivaldybei, atsižvelgiant į Pasaulio sveikatos organizacijos scenarijus bei rekomendacijas, epidemiologinius rodiklius, savarankiškai spręsti apie konkrečių ribojimo priemonių taikymą: tiek įsivedant apribojimus įvažiuoti į savivaldybės teritoriją, tiek nustatant socialinio gyvenimo joje suvaržymų laipsnį.

Taip pat Seimo LSDP atstovai mano, kad būtina valstybės mastu skubiai parengti nacionalinę testavimo strategiją naudojant greituosius antigenų testus, paskelbti aiškią komunikacinę strategiją bei informacinės kampanijos planus apie vakcinavimo eigą, spartinti vakcinaciją, sudaryti su asocijuotoms verslo, pramonės ir profesinių sąjungų struktūromis sutartį dėl atsakomybės už pandemijos valdymą pasidalijimą.

Pasak G.Černiausko, Vyriausybė pernelyg koncentruojasi į diskusiją su prezidentu dėl datų, kada norima paskiepyti pakankamą kiekį visuomenės kolektyviniam imunitetui įgyti.

Vietoje to, anot jo, pirmiausia reikėtų užtikrinti, kad vakcinos pasiektų rizikos grupėje esančius žmones – senjorus, vienišus vienkiemių gyventojus, kurie galimybių patys atvykti vakcinuotis esą neturi.

Seimo kanceliarijos nuotr. (aut. – Džoja Gunda Barysaitė)/Gediminas Černiauskas
Seimo kanceliarijos nuotr. (aut. – Džoja Gunda Barysaitė)/Gediminas Černiauskas

Kreipimesi akcentuojamas ir švietimas:

„Kuo skubiau priimti sprendimą vėl grąžinti vaikus į mokyklas bei darželius, skiriant papildomus finansinius išteklius biosaugos priemonių įsigijimui, sanitarinių ir higieninių sąlygų užtikrinimui bei socialinės saugos normų taikymui tose įstaigose.

Pavasario sesijos metu pateikti Seimui informaciją apie taikytų visuotinio karantino priemonių efektyvumą, jo pasekmes žmonių sveikatai (tiek psichinei, tiek ir fizinei), namų ūkių pajamoms, darbo vietų išsaugojimui, smurto artimoje aplinkoje dinamikai ir kitiems rodikliams. Pristatyti Seimui ir numatomus finansinės paramos šeimoms skyrimo artimiausius planus“, – sakoma Seimo LSDP frakcijos kreipimesi.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Automobilių aikštelės prie prekybos centrų
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Automobilių aikštelės prie prekybos centrų

Jame sakoma, kad pereinant nuo visuotinio šalies „užrakinimo“ prie dinaminio pandemijos valdymo, naudojant kompleksines lanksčias priemones, savivaldybių ir konkrečių objektų lygmeniu reikia nustatyti, kad, pavyzdžiui, visose savivaldybėse veiktų koordinaciniai kompleksiniai pandemijos valdymo padaliniai, glaudžiai bendradarbiaujantys su centriniu pandemijos valdymo centru, būtų parengtos vieningos instrukcijos konkrečių infekcijos židinių protrūkių valdymui, jog visi atsakingi subjektai veiktų pagal vieningus planus.

Dabar taikytos priemonės tikrai diskriminavo ir nebuvo lygiai vienodos visiems verslams.

„Galimų suvaržymų atvejais turi būti griežtai laikomasi principo nediskriminavimo ir proporcingumo taikymo visiems suvaržymo zonoje esantiems subjektams. Priemonių taikymas turi būti paremtas poveikio vertinimo analize. Griežtesnis reguliavimas turi išlikti ten, kur negalima išvengti didesnio žmonių susibūrimo. Reguliuojant žmonių srautus“, – nurodoma Seimo LSDP frakcijos rašte I.Šimonytei ir A.Dulkiui.

Seimo kanceliarijos nuotr. (aut. – Džoja Gunda Barysaitė)/Spaudos konferencija „Kaip toliau valdyti pandemiją? 11 žingsnių planas Lietuvai“
Seimo kanceliarijos nuotr. (aut. – Džoja Gunda Barysaitė)/Spaudos konferencija „Kaip toliau valdyti pandemiją? 11 žingsnių planas Lietuvai“

LSDP Seimo frakcijos seniūno pavaduotoja O.Leiputė spaudos konferencijos metu pažymėjo, kad iki šiol verslams taikytos suvaržymų priemonės nebuvo socialiai teisingos.

„Dabar taikytos priemonės tikrai diskriminavo ir nebuvo lygiai vienodos visiems verslams – vieniems buvo leidžiama veikti, kiti dėl nepagrįstų priežasčių buvo uždaryti ir to pasekmes dar pajausime pasibaigus pandemijai, jau dabar gerokai didėja bedarbių skaičius, mažosios įmonės ruošiasi bankrotams“, – kalbėjo ji.

Pristatė ir „valstiečiai“

Sausio pabaigoje tai, kaip valdytų COVID-19 situaciją, jei dar būtų valdžioje, pristatė ir opozicinės Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LŽVS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis bei buvęs sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis, Aurelijus Veryga
Luko Balandžio / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis, Aurelijus Veryga

R.Karbauskis tąsyk kritikavo Vyriausybės darbą – esą nematytų karantino priemonių valdžia nepasiūlė, o ir kai kurios jos, politiko įsitikinimu, yra per griežtos.

Ministrų kabinetas, pasak „valstiečių“ lyderio, turėtų švelninti ribojimus verslui, taip pat – atšaukti judėjimo ribojimą tarp savivaldybių.

To esą reikia, kad gyventojai galėtų nuvykti prie jūros ar į miškus.

Vasario 11 dieną pristačiusi savo šešėlinę Vyriausybę, LVŽS taip pat priėmė sprendimą kreiptis į veikiantį ministrų kabinetą su siūlymais dėl koronaviruso situacijos suvaldymo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius