Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 02 06

Socdemai kritikuoja Vyriausybę, kad ji ignoruoja išnaudojimą prostitucijoje

Socialdemokratai teigia, kad Vyriausybė žengė žingsnį atgal žmogaus teisių srityje, kai atmetė siūlymą Švedijos pavyzdžiu atsisakyti baudų prostitutėms, o griežčiau bausti jų klientus.
Julius Sabatauskas
Julius Sabatauskas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Prostitucija yra naudojimasis žmogumi kaip daiktu ir Vyriausybės nariai sako, kad tai normalu“, – ketvirtadienį spaudos konferencijoje Seime sakė opozicijos lyderis Julius Sabatauskas.

Socialdemokratas taip komentavo Vyriausybė sprendimą nepritarti jų siūlomoms pataisoms panaikinti administracinę atsakomybę už vertimąsi prostitucija ir numatyti baudžiamąją atsakomybę sekso paslaugų pirkėjui.

„Man atrodo, laikas persukti savo smegenis į kitą vektorių, kad būtų galima išties stoti į žmogaus teisių gynimo poziciją, tų pamintų žmonių orumo pagerbimą, nes priešingu atveju mes atsiliksim nuo pažangiosios Europos“, – teigė J.Sabatauskas.

„Labiausiai nustebino cinizmas, rašant netgi oficialiose pažymose, kad atlygintinas naudojimasis savanoriškai teikiamomis prostitucijos paslaugomis objektyviai negali būti vertinamas kaip toks pavojingas veikimas, (kad grėstų baudžiamoji atsakomybė – BNS)“, – pažymėjo J.Sabatauskas.

Siūlomam projektui nepritarė Teisingumo ministerija, ji teigė, kad tokiu atveju prostitucija būtų pripažįstama „legalia ir visuotinai priimtina elgesio norma“.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Julius Sabatauskas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Julius Sabatauskas

Vyriausybės posėdyje svarstant šį klausimą teisingumo ministras Elvinas Jankevičius teigė, kad tik Švedijoje, Prancūzijoje ir Airijoje už vertimąsi prostituciją nebaudžiama, o baudžiamas paslaugą perkantis asmuo.

„Šios Vyriausybės cinizmas žiūrint į moteris, į moterų patiriamą smurtą, jų problemas ir neįtikėtinas aklumas smurto lyties pagrindu problemai stulbina“, – teigė viena pataisų iniciatorė Dovilė Šakalienė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dovilė Šakalienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dovilė Šakalienė

„Šita Vyriausybė jaunuolį, netyčia įsigijusį marihuanos suktinę, siunčia už grotų kaip padariusį nusikaltimą, tačiau tuo pat metu žmogaus pirkimą lytiniam išnaudojimui atsisako laikyti net baudžiamuoju nusižengimu“, – kalbėjo socialdemokratė.

Spaudos konferencijoje dalyvavusi Kovos su prekyba žmonėmis ir išnaudojimu centro vadovė Kristina Mišinienė teigė, kad baudos neatgraso nuo vertimosi prostitucija, kaip tik uždaro tame liūne.

„Po 19 darbo metų galiu pasakyti, kad baudos šitos situacijos nekeičia, tik dar labiau pablogina. Sutinkame moteris, kurios turi 10 tūkst. eurų skolos antstoliams, jos nemoka šitų baudų, jos dar giliau klimpsta į prostituciją, ir ne tik jos, kartu su savo vaikais jos įmūrijamos į prostitucijos subkultūrą“, – teigė K.Mišinienė.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./15min studijoje : Linas Slušnys ir Kristina Mišinienė
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./15min studijoje : Linas Slušnys ir Kristina Mišinienė

„Todėl manau, kad kabinetinės teisės atstovų teiginys, kad palikdami baudas už vertimąsi prostitucija, jie taip palaiko šalies moralę, yra labai ciniškas“, – pažymėjo nevyriausybinio sektoriaus atstovė.

Šiuo metu už vertimąsi prostitucija taikoma administracinė atsakomybė – nuo 90 iki 140 eurų ir nuo 140 iki 300 eurų pakartotiniu atveju.

Keli parlamentarai siūlė, kad prostitucija besiverčiantys asmenys nebūtų baudžiami, o asmuo, siekęs pasinaudoti arba pasinaudojęs šia paslauga, būtų laikomas padariusiu baudžiamąjį nusižengimą ir baudžiamas bauda – nuo 750 iki 2500 eurų – arba areštu – nuo dešimt iki 45 parų.

Dabar tokiam asmeniui numatyta administracinė atsakomybė – kaip ir vertimosi prostitucija atveju.

Įstatymų pataisų rengėjai tikisi kovoti su prekyba žmonėmis, sumažinti prievartos ir smurto prieš šiuos asmenis mastą.

Tuo metu Teisingumo ministerija tvirtina, kad naujausi tarptautiniai moksliniai tyrimai rodo, kad įstatymų pakeitimai, susiję tik su seksualinių paslaugų pirkimo kriminalizavimu, nesumažino prostitucijos mastų.

Anot jos, „atlygintinis naudojimasis savanoriškai teikiamomis prostitucijos paslaugomis objektyviai negali būti vertinamas kaip toks pavojingas veikimas, kurio teisinė apsauga būtų įmanoma tik kraštutinėmis baudžiamosios teisės priemonėmis“.

„Kriminalizavus atlygintinį naudojimąsi prostitucijos paslaugomis, atsakomybės taikymas už šio pobūdžio veiksmus taptų neadekvatus padarytų veiksmų pavojingumui“, – teigiama pažymoje.

Ministerijos duomenimis, 2017 metais nubausta 19 prostitučių klientų, 2018 metais – 22, pernai iki spalio 1 dienos – 16 asmenų. Pakartotinai baustų asmenų arba nėra, arba jų vienetai per metus.

Seimas dar 2014 metais yra priėmęs tuometinės parlamentarės konservatorės Vincės Vaidevutės Margevičienės inicijuotą rezoliuciją, kuria siūlyta bausti seksualinių paslaugų pirkėjus, o ne prostitutes.

Rezoliucija siūlyta Vyriausybei parengti atitinkamas įstatymų pataisas, bet idėja taip ir nebuvo įgyvendinta.

Prie Šiaurės šalių reguliavimo modelio kovojant su prostitucija bei prekyba žmonėmis siūlo pereiti ir Europos Parlamentas, Europos Tarybos Parlamentinė Asamblėja.

Baudžiamąją atsakomybę ne už sekso paslaugų pardavimą, bet pirkimą pirmoji pasaulyje nustatė Švedija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius