-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 10 11

Socdemai tikina atlaikę išbandymus, šalinasi bičiulystės su dešiniaisiais

Opozicinių socdemų štabe rinkimų rezultatų laukė vos 50 partiečių – gerokai mažiau nei paprastai. Didesniam skaičiui politikų atvykti neleista dėl COVID-19 plitimo grėsmės. Nepaisant būgštavimų dėl viruso, į ateitį partija žiūri optimistiškai ir tikisi dalyvauti formuojant centro-kairės koaliciją.
Vytenis Andriukaitis
Vytenis Andriukaitis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Gintauto Palucko vadovaujama Lietuvos socialdemokratų partija laukti rinkimų rezultatų tradiciškai įsikūrė viename Vilniaus restorane netoli pagrindinės partijos būstinės.

Kita tradicija – vaišės. Antrame restorano aukšte stovi gerų dešimties metrų ilgio stalas, nukrautas maistu ir gėrimais. Šio to stipresnio – nematyti.

Pastaroji Seimo kadencija socdemams buvo gausi įvykių – 2017 metais pasikeitė partijos pirmininkas Gintautas Paluckas, partija paliko valdančiąją koaliciją ir netrukus skilo, daliai partiečių įsteigus atskirą politinę jėgą.

Po tokių sudrebėjimų socdemai šiandien sako, kad rinkimų rezultatų laukia su optimizmu.

„Visos rinkimų kampanijos metu jautėme geranoriškumą iš rinkėjų pusės“, – 15min sakė Julius Sabatauskas, vienas iš devynių dabartinės socdemų Seimo frakcijos narių.

Jis tvirtino, kad pastarieji keleri metai buvo didelis išbandymas partijai, o atgauti visuomenės pasitikėjimą padėjo gera programa ir nesiblaškymas.

„Pabaigoje kadencijos mūsų konkurentai, kurie žvejoja balsus iš to paties ežero, vis stengėsi pasėti nepasitikėjimą. Man atrodo, atsilaikėme“, – kalbėjo J.Sabatauskas.

Vis dėlto jis Lietuvos socialdemokratų darbo partijai nelinki nieko: „Man svarbiausia dabar yra mūsų partija“.

Mandatų ir koalicijos dar neprognozuoja

Laukti rinkimų rezultatų susirinkę socdemai kol kas nenoriai prognozuoja, kaip jiems pasisekė Seimo rinkimuose, ir nesiima prognozuoti valdančiosios koalicijos kontūrų.

„Prieš ketverius metus žinojau, kad mums bus blogai ir atspėjau. Šiemet turėtų būti geriau, bet kiek – nežinau“, – sakė kitas socialdemokratas Algirdas Sysas.

„Ko labiausiai tikiuosi, tai jeigu mūsų partijai tektų dalyvauti valdžioje, kad mes laikytumėmės savo pažadų ir savo ideologijos“, – pridūrė jis.

J.Sabatauskas sakė, kad „naktinėse derybose“ dėl koalicijos partija tikrai nedalyvaus, juolab kad pirmajame ture bus pasidalinta tik pusė parlamentarų mandatų, o antrasis turas bus itin neprognozuojamas.

Tą patį mano ir kitas partijos veteranas Vytenis Povilas Andriukaitis.

„Antras ratas bus labai jautrus, labai painus“, – sakė jis.

Vis dėlto politikas teigė besitikintis, kad partija dalyvaus centro-kairės koalicijoje ir nesibičiuliaus su konservatoriais.

„Ir programiniu, ir strateginiu aspektu socialdemokratai turi galvoti, kokia didžiulė rinkėjų dalis tikisi, kad Lietuvoje atsirastų daugiau teisingumo“, – sakė V.P.Andriukaitis.

Jam antrino ir J.Sabatauskas, tvirtinęs, jog koalicija su dešiniaisiais galima tik kraštutiniu atveju.

„Abejoju, ar tai būtų nauda Lietuvai, nebent reikėtų politinio stabilumo. Bet manau, kad šiuose rinkimuose tai negresia“, – kalbėjo politikas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius