-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 07 03 /20:27

„Socialdarbiečiai“ pasirašys koalicinę sutartį: jei V.Pranckietis liks, sutartis negalios

Po daugiau nei tris valandas Seime vykusio Socialdemokratų darbo partijos (LSDDP) prezidiumo posėdžio paaiškėjo, kad partija penktadienį pasirašys koalicinę sutartį su „valstiečiais“, „Tvarka ir teisingumu“ bei Lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga (LLRA-KŠS). Tiesa, jei kitą savaitę koalicijos partneriai neatstatydins dabartinio Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio, arba jis pats nepasitrauks iš pareigų, sutartis nutrūks.
Gediminas Kirkilas ir Ramūnas Karbauskis
Gediminas Kirkilas ir Ramūnas Karbauskis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Po posėdžio LSDDP lyderis Gediminas Kirkilas pranešė, kad partija penktadienį pasirašys koalicinę sutartį.

„Balsuojant mūsų prezidiumo ir frakcijos nariams, aš gavau įgaliojimus penktadienį pasirašyti sutartį“, – nurodė jis. Balsavimo metu, anot G.Kirkilo, susilaikė trys posėdyje dalyvavę partiečiai, apie 25 pasisakė „už“.

Klausiamas, kokiomis sąlygomis partija eis į koaliciją, G.Kirkilas atsakė: „Sąlygos – pirmiausia, aišku, mūsų programa. Mes gavom šiandien kai kurių kitų pasiūlymų, kuriuos dar turim laiko aptarti.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gediminas Kirkilas ir Ramūnas Karbauskis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gediminas Kirkilas ir Ramūnas Karbauskis

„Socialdarbiečiams“, anot partijos pirmininko, teks Užsienio reikalų ministerijos portfelis. „Dėl kitų galvosim dar“, – kalbėdamas apie postus pridūrė jis.

Pasitikslinus, kiek tų kitų, G.Kirkilas atsakė, kad „kol kas viena, pasirinkimas galbūt ir bus platesnis“, o viskas esą paaiškės penktadienį, kai bus pasirašoma sutartis.

„Galų gale Vyriausybę formuoja ministras pirmininkas“, – pažymėjo politikas.

Užsienio reikalų ministro pareigas šiuo metu eina „socialdarbiečių“ frakcijos Seime narys Linas Linkevičius. G.Kirkilas tikino, kad pareigas jis eina gerai.

„Manau, valstybės požiūriu būtų labai svarbu, kad jis išliktų Vyriausybėje. Čia ne tik Lietuvos reikalai, ir prezidentas pradeda savo darbą tiktai, Europoje yra labai sudėtinga padėtis, taip jau švelniai tariant, todėl mes šito klausimo nekeliam. Kiek aš suprantu, ir ministrą pirmininką taip pat jo darbas tenkina“, – kalbėjo parlamentaras.

Nuo reikalavimo kuruoti Socialinės apsaugos ir darbo ministeriją, anot G.Kirkilo, nėra atsitraukiama: „Mes neatsitraukiam nuo jokių reikalavimų, gavom keletą pasiūlymų, svarstysim.“

Pasiūlymai, anot jo, susiję ir su programinėmis nuostatomis, ir su postais.

Gegužės 30 dieną derybas dėl koalicijos pradėję „valstiečiai“, „socialdarbiečiai“ ir „tvarkiečiai“ pasirašė memorandumą, pagal kurį premjero pareigos, sudarius koaliciją, paliekamos eiti Sauliui Skverneliui, o Seimo pirmininko postas atiduodamas LSDDP.

Dabar Seimo pirmininko pareigas eina „valstietis“ Viktoras Pranckietis. Antradienį, G.Kirkilo teigimu, Seimas balsuos dėl jo atstatydinimo. Jei pareigas V.Pranckietis išsaugos, koalicinė sutartis esą nebegalios.

Jeigu nenubalsuojam, reiškia sutartis neįsigalioja.

„Dėl Seimo pirmininko bus balsuojama [...] antradienį, turbūt. Tai yra sutarties dalykas. Jeigu nenubalsuojam, reiškia sutartis neįsigalioja.

Labai keista, kad Seimo pirmininkas nesupranta, kad formuojama nauja koalicija, yra visiškai kiti pasiūlymai, ką darysi“, – apgailestavo G.Kirkilas.

„Socialdarbiečių“ prezidiumo posėdyje dalyvavo ir Valstiečių-žaliųjų sąjungos lyderis Ramūnas Karbauskis. Jis antrino G.Kirkilui: „Jei koalicinės sutarties sąlygos nėra vykdomos, koalicinė sutartis negalioja.

Jeigu šnekėt apie sąlygas, aš dar sykį pakartosiu, kad mūsų pačių pozicija buvo, kad derybose, įtraukiant dar dvi partijas į koaliciją, mes pradėtumėm nuo balto lapo. Mes pasirašėm memorandumą, kuriame apibrėžėm kelias sąlygas. Ir šiandien dienai praktiškai jau baigėm susitarti su visom keturiom partijom.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

R.Karbauskio teigimu, penktadienį pasirašomą koalicinę sutartį sudarys ir anksčiau parengto memorandumo turinys.

„Mes norėdami sudaryti koaliciją ir norėdami įtraukti dar dvi naujas partijas į tą koaliciją, mes turim padaryti tam tikrus sprendimus ir atsisakyti tam tikrų pozicijų ir Seime, ir Vyriausybėje“, – aiškino Seimo narys.

Jis sakė dar laukiantis į koaliciją siekiančių jungtis partijų atsako dėl teiktų pasiūlymų.

„Partijos iki galo turi atsakyti dėl pasiūlymų, kurie pateikti. Penktadienį, manau, kad kokią 12 valandą bus pasirašoma sutartis ir tuo momentu bus viskas pranešta“, – nurodė R.Karbauskis.

Tiktai aišku nusistebėčiau, kad vienas žmogus savo įkaitu padarys visą valstybę.

Jeigu V.Pranckietis nebus atstatydintas, partijos pirmininko teigimu, koalicijos dalyviai spręs, ką daryti toliau. „Tiktai aišku nusistebėčiau, kad vienas žmogus savo įkaitu padarys visą valstybę, jeigu iš tikrųjų nesupras, kad pagal koalicijos sutartį yra išrinktas, pagal koalicijos sutartį gali būti ir pakeistas.

Mes žinom Seimo pirmininko nuomonę. Jam pretenzijų tikrai niekas kažkokių neturi, bet tiesiog keičiasi aplinkybės [...].“

Kalbėdamas „valstiečių“ frakcijos vardu, R.Karbauskis sakė besitikintis, kad V.Pranckietis „pats padarys sprendimą“.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Viktoras Pranckietis
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Viktoras Pranckietis

R.Karbauskis tikino su LSDDP prezidiumu neaptarinėjęs atskirų koalicinės sutarties punktų. „Aptarinėjom pačius principus, kad tai, kas dabar nėra įrašyta, nereiškia, kad mes to negalim daryti ir siekti sprendimų. Ypatingai šnekėjom apie socialinę atskirtį, kad sprendimai [...] turi būti priiminėjami nepriklausomai tai yra programoje, ar nėra. Jeigu mes turime finansines galimybes, juos reikia daryti [...]“, – dėstė politikas.

„Bus sudaromas biudžetas ir bus aišku“, – pridūrė jis.

Teiraujantis, ar „valstiečių“ deleguoti vicepirmininkai Rima Baškienė ir Arvydas Nekrošius jais ir liks, R.Karbauskis atsakė, kad „kažkoks pokytis bus“, bet to sąlyga – balsavimas dėl V.Pranckiečio.

Kitų siūlymų dėl pavaduotojų keitimo šiandien dienai nėra.

„Nežinau, kaip susiklostys balsavimas dėl Seimo pirmininko ir kas bus pasiūlytas iš Socialdemokratų darbo partijos į pirmininkus. Gali būti pokytis susijęs su tuo. Kitų siūlymų dėl pavaduotojų keitimo šiandien dienai nėra“, – aiškino jis.

G.Kirkilas sakė nežinantis, ar bus Seimo pirmininku, tvirtino, kad dar yra laiko spręsti šį klausimą.

Valstiečių ir žaliųjų sąjunga, „socialdarbiečiai“, partija „Tvarka ir teisingumas“ bei Lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga dėl koalicijos derasi daugiau nei mėnesį. Deramasi Vyriausybės programos rėmuose, persiskirstant postus ministrų kabinete ir Seime.

Nors buvo skelbta, kad į koaliciją siekiančios jungtis partijos susiderėjo dėl programinių nuostatų, praėjusią savaitę po partijos prezidiumo posėdžio „socialdarbiečių“ lyderis G.Kirkilas pareiškė, kad partija reikalaus tolimesnių derybų. Esą derėtis dar reikia dėl vaiko pinigų, valstybės remiamų pajamų didinimo, nemokamo maitinimo pradinukams, valstybės valdymo išlaidų mažinimo – bent 15 proc., miškų kirtimo normos mažinimo.

Tuomet R.Karbauskis teigė, kad daugelį aukščiau įvardytų „socialdarbiečių“ reikalavimų į koalicinę sutartį įtraukti ketinama, tik didinimas ar mažinimas esą numatytas ne toks, kokio prašoma.

Anksčiau skelbta, kad „valstiečiai“ ir „socialdarbiečiai“ neranda sutarimo, kam turėtų atitekti Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos portfelis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius