Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 06 27

„Socialdarbiečiai“ pristatė partijos programą ir įspėjo, kad kairiąja retorika naudosis ir dešinieji

Lietuvos socialdemokratų darbo partija šeštadienį tarybos posėdyje pristatė rinkimų į Seimą programą, kurioje – orientacija į įvairių išmokų, minimalaus ir vidutinio darbo užmokesčio didinimą, iki 9 proc. sumažintas PVM maistui. Partijos lyderis Gediminas Kirkilas įsitikinęs, kad pirmą kartą savarankiškai Seime kandidatuojanti partija įveiks 5 proc. barjerą ir pateks į Seimą.
Gediminas Kirkilas
Gediminas Kirkilas / Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr.

Lietuvos socialdemokratų darbo partija, pirmą kartą savarankiškai dalyvaujanti Seimo rinkimuose, šeštadienį pristatė savo rinkimų programą „Gerovės ir kūrybos Lietuva“.

„Socialdarbiečių“ lyderis Gediminas Kirkilas kreipdamasis į bendrapartiečius tvirtino, kad partija pajėgi įveikti 5 proc. barjerą, kad patektų į Seimą ir vylėsi, jog frakcija dalyvaus naujosios valdančiosios daugumos sudaryme.

G.Kirkilas daug dėmesio savo kalboje skyrė valdančiųjų koalicijos, kurioje dalyvavo ir partijos frakcija, nuveiktiems darbams ir konservatorių kritikai – tiek už esą prastai suvaldytą 2008 metų krizę, tiek už raginimus peržiūrėti šių metų biudžetą.

G.Kirkilas prisiminė net 1992 metų laikų nuoskaudas, kad tuometinis socialdemokratų lyderis Algirdas Brazauskas negalėdavo pradėti susitikimų su rinkėjais, nes ten jį pasitikdavęs konservatorių rėmėjų būrys, kuris rėkdavo, kol užkimdavo.

G.Kirkilas iš tribūnos žėrė priekaištus ir kitoms partijoms – Laisvės partijai, kurios vienas iš lyderių Vilniaus meras Remigijus Šimašius, kliuvo už „provokaciją Vilniuje su pliažu Lukiškių aikštėje“, o Gintauto Palucko vadovaujamiems socialdemokratams – kad jie „praktiškai balsavo ir tebebalsuoja prieš daugelį svarbių dabartinės Vyriausybės ir Seimo daugumos socialinių sprendimų“.

Be to, „socialdarbiečių“ lyderis įspėjo savo bendražygius, kad per rinkimų kampaniją pasirodys ir netikrų pranašų – kairiųjų partijų retorika bandys pasinaudoti ir dešiniosios partijos.

„Bus sprendžiamas klausimas, ar Lietuva žengs socialinio solidarumo, kairiuoju keliu, ar kitu keliu. Rinkėjams nebus lengva apsispręsti, nes dešiniosios politinės jėgos apsiginkluos klaidinančia, iš dalies kairiąja retorika, ir bandys pritraukti rinkėjus“, – įspėjo G.Kirkilas.

Jis apgailestavo, kad žmonės orientuosis į ne partijos programas, o asmenybes, kurių įsitikinimai nėra aiškūs.

„Pavyzdžiui, kokių pažiūrų yra Seimo pirmininkas – buvęs valstietis, dabar liberalas?“, – į rinkimus su liberalais kandidatuojančiam Seimo pirmininkui Viktorui Pranckiečiui įgėlė „socialdarbiečių“ pirmininkas.

L.Linkevičius kandidatuos Pasaulio lietuvių apygardoje

„Socialdarbiečiai“ tarybos posėdyje iškėlė ir patvirtino savo kandidatus į Seimą vienmandatėse rinkimų apygardose ir daugiamandatėje apygardoje. Nuo to laiko, kai apklausos būdu buvo iškelti 23 kandidatai vienmandatėse apygardose, vienmandatininkų sąrašas pasipildė dar 27 pavardėmis.

Tarp jų - žinomi vardai, kaip Gediminas Kirkilas, dabartinis frakcijos seniūnas Rimantas Sinkevičius, pirmininko pavaduotojas ministras Andrius Palionis, Seimo nariai Juozas Bernatonis, Irena Šiaulienė, Rimantė Šalaševičiūtė, ambasadorius Antanas Vinkus, buvęs VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas, buvęs kariuomenės vadas Valdas Tutkus.

Taryboje taip pat iškelti LSDD frakcijos narys, dabartinis Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, kuris kandidatuos Pasaulio lietuvių apygardoje, Dainoras Bradauskas – Kaišiadorių-Elektrėnų apygardoje ir kiti.

Iš viso „socialdarbiečiai“ iškėlė ir patvirtino 50 kandidatų vienmandatėse apygardose.

Taryba taip pat patvirtino ir kandidatų abėcėlinį sąrašą Seimo daugiamandatėje rinkimų apygardoje – jame kol kas 110 pavardžių. Tarp jų yra kandidatų, kurie žinomi šalyje žmonės, turintys patirties politikoje, administriaciniame darbe, teisėje, ekonomikoje.

LSDDP pirmininko pavaduotojas, rinkimų štabo vadovas Juozas Bernatonis pristatęs kandidatus, sakė, tikintis, jog liepą bus iškelta ir daugiau kandidatų rinkimuose į Seimą.

Orientuosis į pajamų didinimą

Partijos programą „Gerovės ir kūrybos Lietuva“ G.Kirkilas apibūdino, kaip modernią, ekologišką, į švietimo, mokslo stiprinimą, sveikatos apsaugos tobulinimą nukreiptą kairiosios socialinio solidarumo krypties programą.

G.Kirkilas pabrėžė, kad pirmiausia siekiant įvykdyti siūlomą valstybės paramos didinimo programą, būtina artimiausioje ateityje padidinti BVP perskirstymą iki 35 proc.

„Tik tokiu atveju galėsime padidinti socialinėms reikmėms skiriamą BVP dalį iki 18 proc. Vidutinė pensija, mūsų nuomone, turi siekti bent 60 proc. vidutinio darbo užmokesčio, minimalios mėnesinės algos dydis 2024 metais pasiektų 1000 eurų“, – partijos tikslus įvardijo jos lyderis.

Partijos pirmininko pavaduotoja Irena Šiaulienė posėdžio metu pristačiusi programą tvirtino, kad atsakomybę užtikrinti gerovę prisiima valstybė – tokia valstybė pasižymi dosniomis socialinėmis išmokomis, paslaugomis, užimtumo politika, tačiau, pasak jos, svarbu ir technologijų vystymąsis. O pačią viziją ji prilygino skandinaviškam modeliui.

Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Andrius Šedžius, Gediminas Kirkilas ir Irena Šiaulienė
Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Andrius Šedžius, Gediminas Kirkilas ir Irena Šiaulienė

„Svarbiausia programos dalis – socialinė politika, kur svarbu ne tik parama, bet ir švietimas, sveikatos apsauga. Bet kurios tikros gerovės valstybės misija yra švelninti kylančias socialines programas, kurios gali kilti dėl nedarbo, nelaimingų atsitikimų“, – teigė ji.

Programoje numatyta, kad partija sieks sumažinti pajamų nelygybę tarp didžiausias pajamas turinčių ir mažiausias pajamas gaunančių asmenų, o skurdo riziką ir socialinę atskirtį patiriančių asmenų skaičių sumažinti 2024 m. iki ES vidurkio.

Siekiant šio tikslo bus siekiama laipsniškai didinti valstybės remiamas pajamas (VRP), kad jos 2024 m. pasiektų minimalų vartojimo poreikių kasmet indeksuojamą dydį ((MVPD – šiuo metu 257 eurai), o valstybės biudžeto dalis pasiektų Europos vidurkį (18 proc.).

Tarp kitų planų – didinti gyventojų pajamų mokesčio progresyvumą, siekti, kad minimali mėnesinė alga (MMA) nebūtų apmokestinama pajamų mokesčiu, o neapmokestinamųjų pajamų dydis užtikrintų mokesčių sistemos progresyvumą.

„Socialdarbiečiai“ taip pat siektų sumažinti PVM maistui iki 9 proc.

Programoje numatyta, kad vidutinės senatvės pensijos dydis pasiektų 60 proc. (dabar – 45 proc.), MMA 2024 m. pasiektų 1000 eurų, vidutinis mėnesinis – viršytų 2000 eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius