Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 03 16

Socialdemokratai nori prisidėti prie valdančiųjų Vilniuje ir Kaune

Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininkas premjeras Algirdas Butkevičius teigė esąs patenkintas rinkimų rezultatais, nes jie esą parodo, kad socialdemokratai išlaiko žmonių pasitikėjimą. Pasak Socialdemokratų partijos vadovybės, dabar bus siekiama, kad Vilniuje ir Kaune socialdemokratai dirbtų valdančiosiose koalicijose.
Iš kairės: Juozas Olekas, Algirdas Butkevičius, Algirdas Sysas
Iš kairės: Juozas Olekas, Algirdas Butkevičius, Algirdas Sysas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Aš matyčiau kaip vieną iš galimybių dalyvauti koalicijoje Vilniuje“, – spaudos konferencijoje pirmadienį sakė A.Butkevičius.

Jo pavaduotojas Juozas Olekas pažymėjo, kad socialdemokratams derybose bus svarbiausia, kad jie vieni taptų atsakingi už jiems patikėtą sritį su savo programa.

„Kad žmonės matytų, jog už šią sritį yra atsakingi socialdemokratai, ir matytų, kaip dirbama“, – paaiškino jis.

Aš matyčiau kaip vieną iš galimybių dalyvauti koalicijoje Vilniuje, – sakė premjeras.

Tiesa, naujai išrinktas Vilniaus meras Remigijus Šimašius prieš antrąjį rinkimų turą yra sakęs, kad visai nenori dalinti sričių kiekvienai koalicijos narei atskirai ir pareiškė besitikintis vieningo darbo.

Socialdemokratai pripažino, kad jau deramasi ir dėl darbo Kauno valdančiojoje koalicijoje su meru išrinkto Visvaldo Matijošaičio judėjimu „Vieningas Kaunas“. 

Pasak premjero, Vilniaus meru tapus liberalui R.Šimašiui, strateginių Lietuvos sostinės projektų įgyvendinimo tempai neturėtų keistis. Anot A.Butkevičiaus, jie galėtų keistis nebent tuomet, jei R.Šimašius nuspręstų kai kurių projektų įgyvendinimą atidėti.

„Tai priklausys nuo naujo mero, nebent pats meras pradės kalbėti apie tai, kad reiktų atidėti ankstesnių tarybos sprendimų įgyvendinimą, bet tai, manau, būtų politinė klaida“, – pirmadienį spaudos konferencijoje sakė A.Butkevičius.

Jis teigiamai įvertino paskutinių metų bendradarbiavimą su buvusiu Vilniaus meru Artūru Zuoku, nors pripažino, kad kelerius metus prieš tai su juo bendradarbiauti buvo sunku.

Nesijaučia pralaimėję

Nors politologai sako, kad visos tradicinės partijos šiuos rinkimus pralaimėjo, nes vis didesnę politinę įtaką įgauna visuomeniniai atstovai, socialdemokratai su tuo nesutiko.

„Galiu drąsiai sakyti, kad partija planavo apie 200 tūkst. rinkėjų, o balsavo 218 tūkst. Turime 364 mandatus. Tikrai daug. Konservatorius lenkiame šimtu mandatų“, – gyrėsi A.Butkevičius. 

Dideliuose miestuose turime pripažinti, kad su lyderiavimu buvo silpnokai, – teigė A.Butkevičius.

Jis pastebėjo, kad partija kai kur sulaukė šiek tiek didesnio pasitikėjimo nei jos iškelti kandidatai į merus. Kita vertus socialdemokratų pirmininko pavaduotojas Juozas Olekas pabrėžė, kad pozicijas kertiniuose miestuose partija išlaikė.

„Perrinkti mūsų grandai Ričardas Malinauskas ir kiti, bet yra ir naujų: Antanas Valonis Rokiškyje, Nikolajus Gusevas Zarasuose“, – gyrė kolegas J.Olekas.

Tiesa, Šiauliuose socialdemokratams laimėti nepavyko, nors A.Butkevičius pripažino nuoširdžiai tikėjęsis Justino Sartausko perrinkimo.

„Dideliuose miestuose turime pripažinti, kad su lyderiavimu buvo silpnokai. Vilniuje gal žinomumas nebuvo toks didelis. Kaune, Panevėžyje ir Klaipėdoje skyriai išanalizuos rezultatus ir, ko gero, ieškos kitų lyderių“, – sakė A.Butkevičius.

Jau galvos apie Seimo rinkimus

Rinkimų štabo vadovas Algirdas Sysas teigė, kad partija jau pradeda galvoti apie Seimo rinkimus, kad jiems būtų rengiamasi jau nuo šiandien.

Per pirmąjį ir antrąjį rinkimų turus socialdemokratai iškovojo 16 merų postų. Per pirmąjį turą išrinkti aštuoni socialdemokratų kandidatai ir tiek pat – per antrąjį.

Antrą vietą užėmė opozicinė Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, merų rinkimus konservatorių kandidatai laimėjo 11 savivaldybių.

Vos dviem merų kėdėmis mažiau turi opozicinis Liberalų sąjūdis. Per pirmą turą pergalę užsitikrino tik vienas jo kandidatas, tuo metu per antrąjį – aštuoni.

Artūro Zuoko vadovaujama Lietuvos laisvės sąjunga (liberalai) turėtų turėti savo merus penkiose savivaldybėse, Valstiečių ir žaliųjų sąjunga – keturiose, partija „Tvarka ir teisingumas“ – trijose, Darbo partija – taip pat trijose, Lietuvos lenkų rinkimų akcija – dviejose.

Visuomeninių rinkimų komitetų kelti kandidatai merų rinkimus laimėjo keturiose savivaldybėse, vienoje – Jurbarke – daugiausia balsų gavo save išsikėlęs kandidatas. Biržams vadovaus Respublikonų partijos atstovas.

Sekmadienį merų rinkimų antrasis turas vyko 40-yje Lietuvos savivaldybių. 19 merų buvo išrinkti per pirmąjį turą kovo 1 dieną, o Trakų rajone rinkimų rezultatai anuliuoti dėl šiurkščių pažeidimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius