-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2016 10 13 /15:43

Socialdemokratai blaškosi: R.Budbergytė naikina PVM lengvatą šildymui, o A.Butkevičius – ne

Valdančioji socialdemokratų partija atsisako ketinimų nuo kitų metų pradžios atsisakyti pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatos šildymui – ją ketinama pratęsti dar vienam šildymo sezonui. Dar trečiadienį apie ketinimus atsisakyti PVM lengvatos pranešė socialdemokratų finansų ministrė Rasa Budbergytė. Ji neatsisako šios idėjos, nepaisant to, jog premjeras prieštarauja.
 Socialdemokratų prezidiumo posėdis
Irena Šiaulienė ir Algirdas Butkevičius / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Vyriausybė trečiadienį pritarė Finansų ministerijos parengtam 2017 metų biudžeto projektui, kuriame nėra numatyta PVM lengvata centriniam šildymui. Šiuo metu lengvatinis PVM šildymui siekia 9 proc., o standartinis tarifas – 21 procentą.

Premjeras nurodė pratęsti

Tačiau jau ketvirtadienį viskas apsivertė aukštyn kojom. Tai BNS patvirtino Seimo Socialdemokratų partijos frakcijos seniūnė Irena Šiaulienė.

„Tai yra bendras sprendimas – ir mano, ir Vyriausybės (...) Lengvatą siūlome pratęsti šiam šildymo sezonui, iki 2017 metų birželio 1 dienos“, – BNS sakė I.Šiaulienė.

Pasak jos, tai numatanti Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo pataisa ketvirtadienį bus užregistruota Seime.

Apie šį A.Butkevičiaus ir I.Šiaulienės sprendimą R.Budbergytė nebuvo informuota.

„Žinoma, frakcijos seniūnė kalbėjosi su premjeru apie planus registruoti pataisą“, – BNS sakė premjero, kuris šiuo metu atostogauja, atstovas Mindaugas Janulionis.

Jis tikino, kad kiekvienais metais Vyriausybė teikia biudžeto projektą be PVM lengvatos šildymui, tad ir šiemet nieko naujo nenutiko.

Finansų ministrė nieko nežinojo

Socialdemokratų finansų ministrė Rasa Budbergytė trečiadienį po Vyriausybės posėdžio pareiškė, kad PVM lengvatos šildymui naujame biudžete nėra. Tai reiškia, kad kitais metais PVM šildymui bus ne 9 proc. kaip dabar, o 21 proc. O tai paveiks ir šilumos kainas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Rasa Budbergytė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Rasa Budbergytė

„Šiuo metu biudžete tokios lengvatos pratęsimas nėra numatytas. (...) Reiškia tai, kad iš tiesų tie žmonės, kurie už šildymą tikrai neturi pajamų susimokėti, jiems turi būti numatyta kita forma, kaip padėti. Aš manau, kad sprendžiant bet kokios lengvatos klausimą, reikia galvoti, koks lengvatos tikslas ir ką pasiekiame, ją pratęsdami ar panaikindami“, – po Vyriausybės posėdžio sakė R.Budbergytė.

Finansų ministrė R.Budbergytė, kuri šiuo metu taip pat pavaduoja atostogaujantį premjerą, teigė nežinojusi apie socialdemokratų planus pratęsti šildymo lengvatą.

Ji ir toliau teigė nepritarianti lengvatos pratęsimui, mat ji yra neteisinga – lengvata naudojasi ir turtingieji. Ministrės manymu, reiktų skirti dotacijas neturtingiesiems, o ne taikyti PVM lengvatas visiems.

Finansų ministrė ketvirtadienio rytą Žinių radijui pasakojo, kad vargingiausiesiems šildymas turėtų būti kompensuojamas pagal kitą metodiką, kurią turėtų parengti Socialinės apsaugos ir darbo ministerija.

„Aš kalbu šiuo metu apie valstybės biudžetą ir iš tiesų ne Finansų ministerija turi galvoti apie tai, kaip tai turi būti padaroma. Juk Vyriausybėje tikriausiai yra ir kitos ministerijos, kurios vykdo funkcijas pagal jų nuostatus. Ir aš neabejoju, esu įsitikinusi, kad Socialinės apsaugos ir darbo ministerija – biudžeto svarstymas vyks ilgą laiką Seime – sugalvos tuos mechanizmus“, – Žinių radijui ketvirtadienį sakė R.Budbergytė.

„Nekeisiu savo nuomonės ir toliau, kad žmones, kurie uždirba mažas pajamas, reikia remti ne tik didinant neapmokestinamųjų pajamų didinimą ir mažinant šilumos kainas, bet taip pat skiriant tikslinę dotaciją. Tai yra tiems, kuriems reikia padėti, reikia padėti. Aš tikrai esu prieš, kad iš valstybės biudžeto lėšų darome viešąsias išlaidas brangias, kurios yra pagalba, parama ir turtingai gyvenantiems“, – BNS sakė R.Budbergytė.

Ministrė sakė suprantanti, kad renovacijos procesas Lietuvoje vis dar nebaigtas, o kai kuriuose miestuose šildymas kainuoja brangiai. Tačiau ji vis vien teigė nesanti lengvatos šalininkė.

„Aš tikrai galvoju, kad jeigu mes iki galo nesame išsprendę visų problemų dėl renovacijos, dėl to, kad tikrai gal šilumos kainos gal yra neteisingos, gal reikia pratęsti tą lengvatą, bet aš tikrai nesu to šalininkė. Manau, kad yra kitų būdų“, – tikino R.Budbergytė.

Pasak finansų ministrės, šildymo lengvata biudžetui kainuoja apie 47 mln. eurų.

Pretenduojantys į valdžią nori naikinti

PVM lengvatos šildymui panaikinimui pritaria ir konservatoriai bei valstiečiai-žalieji, kurie po Seimo rinkimų antrojo turo ketina sudaryti valdančiąją koaliciją.

Pirmą kartą į Seimą išrinktas vienas Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderių Saulius Skvernelis pritaria idėjai PVM lengvatą šildymui naikinti.

„Visos PVM lengvatos yra socialiai neteisingos, įskaitant ir šią. Tiesiog reikia žmonėms numatyti, kurių pajamos mažos ir už šildymą reikės valstybės paramos, kad jie tą paramą ir gautų. Ir ta parama turi būti numatyta biudžete“, – BNS teigė S.Skvernelis.

Prezidentė Vyriausybę kaltina nejautrumu

Prezidentė Dalia Grybauskaitė stebisi Vyriausybės ketinimu naikinti PV< lengvatą šildymui.

„Visada tokie siūlymai, kurie reiškia tiesiogiai, kad gyventojams reikės mokėti daugiau, turėtų eiti kartu su kažkokiu kompensaciniu mechanizmu, kurio nėra šiame biudžete. Tai reiškia, kad socialinio jautrumo vėl šitai Vyriausybei pritrūko. Turint galvoje, kad dar vyksta rinkimai, tikrai stebina tokie Vyriausybės sprendimai“, – ketvirtadienį žurnalistams sakė D.Grybauskaitė

Vyriausybė trečiadienį pritarė Finansų ministerijos parengtam 2017 metų biudžeto projektui, kuriame nėra numatyta PVM lengvata centriniam šildymui. Tačiau valdantieji socialdemokratai ketvirtadienį įregistravo minėtą lengvatą pratęsiančias įstatymo pataisas.

Šiuo metu lengvatinis PVM šildymui siekia 9 proc., o standartinis tarifas – 21 procentą.

Finansų ministerija: atsisakius lengvatos, gaunantys kompensacijas už šildymą daugiau nemokėtų

„Jeigu nuo kitų metų ši lengvata nebūtų pratęsta, kompensacijas už šildymą ir karštą vandenį gautų tik tie asmenys, kuriems jos iš tikrųjų priklausytų. Joms apskaičiuoti taikytini jau galiojantys socialinių išmokų bei kompensacijų mechanizmai“, – teigiama ministerijos pranešime.

Ministerija teigia, kad papildomoms kompensacijoms dėl didesnio PVM prireiktų 2,5 mln. eurų iš savivaldybių biudžetų, o gaunantieji kompensacijas už šildymą daugiau nemokėtų, nes padidėtų kompensacijų dalis.

2015 metais savivaldybės nepanaudojo 55 proc. socialinėms pašalpoms ir kitoms panašioms išmokoms mokėti skirtų lėšų – 125 mln. eurų. Prognozuojama, kad šiemet liks nepanaudota 136 mln. eurų.

„Pavyzdžiui, vidutines pensijas gaunančių dviejų pensininkų šeima, kuri šiuo metu turi teisę į kompensaciją, padidėjus šilumos ir karšto vandens kainai dėl taikomo standartinio PVM tarifo, mokės tiek pat, kiek iki tol, nes kompensacijos gaus beveik 60 proc. daugiau.

Du nepilnamečius vaikus auginanti dviejų suaugusių asmenų, dirbančių už minimalųjį atlyginimą, šeima gautų apie 20 proc. didesnę kompensaciją“, – teigiama pranešime.

Prognozuojama, kad šildymo kompensacijų gavėjų skaičius galėtų padidėti maždaug 13 tūkst. asmenų. Šiemet per vieną šildymo mėnesį kompensacijas gavo vidutiniškai 130 tūkst. asmenų.

Kompensacijas ir toliau mokėtų savivaldybės, jeigu joms trūktų lėšų, jų turėtų ieškoti savo biudžetuose. Tačiau ministerija nurodo, kad, pavyzdžiui, 2015 metais savivaldybės nepanaudojo 55 proc. socialinėms pašalpoms ir kitoms panašioms išmokoms mokėti skirtų lėšų – 125 mln. eurų. Prognozuojama, kad šiemet liks nepanaudota 136 mln. eurų.

Vyriausybė trečiadienį pritarė Finansų ministerijos parengtam 2017 metų biudžeto projektui, kuriame nėra numatyta PVM lengvata centriniam šildymui. Tačiau valdantieji socialdemokratai ketvirtadienį įregistravo minėtą lengvatą pratęsiančias įstatymo pataisas.

Šiuo metu lengvatinis PVM šildymui siekia 9 proc., o standartinis tarifas – 21 procentą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius