TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 06 27

Socialdemokratai: I.Šimonytės mokesčių reformos tikslas – atidėti mokesčių reformą

Socialdemokratai kritikuoja Vyriausybės teikiamą pakeitimų paketą, kuriuo valdantieji sako norintys įgyvendinti mokesčių reformą, rašoma LSDP pranešime spaudai.
Algirdas Sysas
Algirdas Sysas / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Antradienį pasikvietę finansų ministrę Gintarę Skaistę, socialdemokratų Seimo frakcijos nariai aiškinosi, kodėl Vyriausybė nori mažinti mokesčius daug uždirbantiems, nedidina perskirstymo per biudžetą ir kokioms permainoms turėtų ruoštis užsiimantieji individualia veikla.

Algirdas Sysas neslepia nusivylimo dėl to, kad Vyriausybė stokoja valios iš esmės padidinti perskirstymą per biudžetą. Jis taip pat pasigedo noro surinkti daugiau pajamų iš nekilnojamojo turto.

„Kodėl mes nuo 32 proc. progresinio mokesčio leidžiamės į 25 proc.? Kodėl nedidiname tarifų tiems, kurie tikrai gali mokėti, o toliau „gręžiame“ tuos, kurie gauna mažas ir vidutines infliacijos graužiamas pajamas?“ – klausia A.Sysas.

Rasa Budbergytė įspėja, kad socialdemokratai nemato reformos rengėjų pastangų ieškoti kompromisų – priešingai: naujausiais pataisymais judama pavojinga kryptimi.

„Iš to projekto, kuris dabar atneštas į Seimą, matau, kad mažinamas didesnių pajamų apmokestinimas. Net jei šiandien projektai praeis pateikimo slenkstį, socialdemokratai negalės jų palaikyti vėlesnėse stadijose, kol nebus supratimo, kad dideles pajamas iš kapitalo reikia labiau apmokestinti“, – įspėja R.Budbergytė.

Parlamentarė pažymi, kad Vyriausybė ir konkrečiai finansų ministrė G.Skaistė aplaidžiai žiūrėjo į siūlomų projektų išaiškinimą visuomenei, kilus nerimo bangai dėl mokesčių naštos užsiimantiems individualia veikla.

„Visuomenė sunerimusi, kad ruošiamasi nuskriausti tuos, kurie gyvena iš individualios veiklos, nors ministrė tikina, kad siūlomi pakeitimai nepalies didžiosios dalies tų, kurie verčiasi tokia veikla. Panašu, kad reformos rengėjai nesupranta, kokia jautri ši tema tūkstančiams žmonių“, – sako R.Budbergytė.

Julius Sabatauskas stebisi, kaip ministrė ir premjerė gali „šaltu veidu“ teikti tokius projektus, kurie, teisininkų nuomone, kai kuriais atžvilgiais netgi prieštarauja šalies Konstitucijai.

„Ši Vyriausybė mėgsta riziką. Neabejoju, kad ateityje Konstitucinis teismas turės darbo dėl šios mokesčių reformos – ir jeigu nustatys, kad esama prieštaravimo Konstitucijai, reikės viską perdaryti iš naujo“, – įspėja J.Sabatauskas.

Liudas Jonaitis stebisi, kad Vyriausybė neketina daryti jokių, net menkiausių korekcijų biudžete, nors rekordinės infliacijos padariniai juntami visose ūkio srityse.

„Vyriausybė kategoriškai atsisako atsižvelgti į realybę, į tai, kad „vakarykščiai“ (nuvertėję) pinigai jau nebeįperka šiandieninių prekių ir paslaugų. Dėl lėšų stokos darbai visose srityse stos ir strigs“, – įspėja L.Jonaitis.

„To, ką valdantieji vadina mokesčių reforma, tikrasis tikslas yra atidėti mokesčių reformą“, – apibendrina socialdemokratų Seimo frakcijos seniūnė Orinta Leiputė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius