-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 11 02

Socialdemokratai: kokiu nors būdu gaivinkite ekonomiką ir nekaltinkite ankstesnės valdžios

Dėl dabartinės šalies ekonominės situacijos kalti dešinieji. Jie kišo pagalius į Lietuvos ūkio raidos ratus tiek dabar, būdami valdžioje, tiek praeityje, kai dirbo opozicijoje valdant socialdemokratams. Valstybę išgelbės ekonomikos gaivinimas, progresiniai mokesčiai, brangaus turto apmokestinimas, grąžintos lengvatos smulkiam ir vidutiniam verslui.
Lietuvos socialdemokratų partijos atributika
Lietuvos socialdemokratų partijos atributika / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Valdininkų algas reikia nustatyti pagal darbo efektyvumą, o stringantį prekių eksportą kompensuoti lietuviškų produktų pirkimo auginimu.

Taip teigiama jau antroje šiemet Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) parengtoje alternatyvioje Vyriausybės programoje, kurios sutrumpintą variantą partijos frakcija Seime išplatino šiandien. Tačiau joje nepateikti jokie skaičiavimai, kokį efektą duotų vienas ar kitas veiksmas.

Kalti dešinieji

Pirmąją opozicinės LSDP alternatyvios Vyriausybės programos teksto pusę sudaro prastos dabartinės padėties konstatavimas ir neigiamų dabar valdančios permainų koalicijos veiksmų vardijimas.

Kaip teigiama tekste, šalies bendrasis vidaus produktas nebūtų nusmukęs 20 proc., jei nebūtų daromos skubotos „naktinės“ mokesčių reformos, o ekonomika būtų skatinama. Esą jei būtų elgiamasi taip, kaip kitose Europos sąjungos šalyse, ekonominis kritimas tebūtų tik 5 proc. „Jau dabar galime sakyti, kad per visą nepriklausomos Lietuvos istoriją nebuvo tokios nepasirengusios valdyti šalies Lietuvos vyriausybės, kokia yra Andriaus Kubiliaus vyriausybė,“ – deklaruoja socialdemokratai.

Dėl dabartinės ekonominės situacijos, anot LSDP, kalti dešinieji – tiek dėl to, kokių veiksmų ėmėsi atėję į valdžią, tiek dėl to, kaip elgėsi praėjusioje Seimo kadencijoje būdami opozicijoje. Alternatyvioje Vyriausybės programoje socdemai primena esą dar 2007 metais numatę, kad ekonominis augimas lėtės ir tam rengęsi. Tačiau tuomet jie vadovavo mažumos vyriausybei ir negalėjo „atmesti populistinių siūlymų, kuriuos priėmus buvo nepagrįstai padidinti valstybės įsipareigojimai“. Šiuo siūlymus esą teikė konservatoriai ir kitos politinės jėgos.

Premjeras A.Kubilius pastarosiomis dienomis džiaugiasi, kad Statistikos departamento duomenimis, trečiajame 2009 metų ketvirtyje ekonomika pradėjo lengviau kvėpuoti. Socialdemokratai turi savo paaiškinimą: „Matyt, tai įvyko dėl to, kad valdantieji atostogavo ir savo sprendimais nebegąsdino visuomenės“. Esą vaisingiau būtų buvę nepriimti jokių sprendimų.

Taip pat Permainų koalicija esą „iš pagrindų ėmė griauti visą socialinę sferą“. Kairiųjų parengtame tekste kliūva iš aukštojo mokslo, ir sveikatos apsaugos reformoms.

„Dar viena  valdančiųjų naujovė yra masinė Vilniaus turto privatizacija ir kalbos apie didžiųjų infrastruktūrinių objektų pardavimą, iš kurių valdantieji tikisi milijardus litų“, rašoma socialdemokratų dokumente. Tiesa, jie „pamiršta“, kad tarp sostinės valdančiųjų yra ir LSDP, ir kad savivaldos politikai renkami visai kituose rinkimuose nei Seimo.

Ekonomiką reikia skatinti, kuo – nežinia

Socialdemokratai skelbia, jog pagrindinis sprendimas įveikti krizę – nedarbo mažinimas, ūkio, ekonomikos gaivinimas. Jų nuomone, dabartinė valdžia šiems tikslams visai neskiria dėmesio. Kairieji reikalauja skubiai peržiūrėti ir atstatyti šios Seimo kadencijos pradžioje panaikintas lengvatas smulkiam ir vidutiniam verslui, peržiūrėti akcizus kurui ir alkoholiui. Taip pat – ieškoti papildomų mokestinių, ekonominių bei administracinių priemonių, kurios skatintų smulkaus ir vidutinio verslo plėtojimą. Tiesa, jie pernelyg nekonkretizuoja, konstatuodami, kad „visas mokesčių paketas turi būti taip sureguliuotas, kad įplaukos į biudžetą imtų augti“.

LSDP dabartinei valdžiai siūlo padėti tiems ūkio procesams, kurie dėl ekonominės krizės stringa: pakeisti valdžios ir verslo santykius, atstatyti pasitikėjimą tarp smulkaus ir vidutinio verslo bei valdžios. Biudžeto, ES fondų ir paskolintos lėšos esą turi būti skiriamos išsaugoti esamas ir kurti naujas darbo vietas statyboje, medžiagų gamyboje, transporte, vykdant stambius investicijų projektus. Stringantis lietuviškų prekių eksportas turi būti kompensuojamas lietuviškų produktų pirkimo pačioje Lietuvoje skatinimu. Esą verta prisiminti šūkį: „Pirk prekę ir paslaugą lietuvišką“.

Taip pat socialdemokratai ragina perskirstyti sunkmečio naštą tarp visuomenės sluoksnių. Todėl siūlo pačių per 7 valdymo metus neįvestus progresinius mokesčius. Be to, jie ragina apmokestinti brangų turtą, taip pat sumažinti aukštų valdininkų algas nurodant, kad jų pajamos padidės, kai valstybinės institucijos įrodys savo darbo efektyvumą.
 

Siūlo stabdyti pradėtas reformas
 

Tarp kitų siūlymų – nemažinti valstybės investicijų į infrastruktūros projektus: kelius, geležinkelius, energetikos objektus, koreguoti įstrigusią būsto renovacijos programą, užtikrinti lygias teises Lietuvos piliečiams ir nuolatiniams gyventojams, atsisakyti diskriminacinių įstatymų. Be to, raginama sustabdyti Permainų koalicijos pradėtas reformas, pavyzdžiui, atsisakyti valstybės valdymo pertvarkos. Taip pat – atsisakyti švietimo sistemos „krepšelizacijos“ politikos, visų pirma – taisyti aukštojo mokslo ir studijų reformą.

LSDP taip pat siūlo įtvirtinti reikalavimą, kad  pateikiant ar svarstant Seime įstatymų projektus būtų privalomai pateikiama ir specialistų išvada apie tai, kokią įtaką jie turės socialinės atskirties mažinimui Lietuvoje.

Keli sakiniai alternatyvioje Vyriausybės programoje skirti ir užsienio politikai. Esą būtina „gerinti politinius santykius su rytų kaimynėmis, sudarant geresnes sąlygas mūsų šalies produkcijos eksportui, aktyviau išnaudoti Baltijos jūros šalių bendradarbiavimo teikiamas galimybes. Atsisakyti užsienio politikoje „priešų“ paieškų bei šaltojo karo retorikos, siekti solidarių visų ES šalių veiksmų tarptautinėje nei užsienio politikoje“.

Plačiau apie programą bus kalbama rytoj, socialdemokratų rengiamoje diskusijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius