Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Socialdemokratai kreipėsi į ministerijas: po kiekvienos savižudybės A.Dulkys žada pasidomėti

Nusivylę ministro Arūno Dulkio reakcija į jaunos Kauno klinikų slaugytojos savižudybę, socialdemokratai kreipėsi į Sveikatos apsaugos ministeriją (SAM) ir Socialinės apsaugos ir darbo ministeriją (SADM)., rašoma Lietuvos socialdemokratų partijos pranešime spaudai.
Orinta Leiputė
Orinta Leiputė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Socialdemokratai prašo SAM informuoti, kas nuveikta per 3 metus stiprinant kovą su mobingu gydymo įstaigose ir kokių žingsnių ketinama imtis nedelsiant. SADM turės atsakyti, kaip užtikrinamos darbuotojų galimybės pranešti apie mobingą darbe, nepatirti persekiojimo.

Pasak Seimo sveikatos reikalų komiteto (SRK) narės, Lietuvos socialdemokratų partijos Seimo frakcijos seniūnės pavaduotojos Orintos Leiputės, dar 2021 m. socialdemokratai Seime registravo projektą, siūlydami įtraukti mobingo apibrėžimą į Darbo kodeksą ir numatyti administracinę vadovų ir darbuotojų atsakomybę už kolegų žeminimą.

„Valdantieji konservatoriai ir liberalai palaidojo šį pasiūlymą. Paraginome SRK imtis parlamentinės kontrolės. Situacija, kai medikai neištvėrę žudosi, reikalauja konkrečių sprendimų. Prabėgo treji metai, o ministras vis dar žada ko nors imtis, „jeigu paaiškės“, kad reikia“, – stebisi O.Leiputė.

G.Paluckas: teisinis neapibrėžtumas skatina mobingą

Pasak Seimo nario socialdemokrato Gintauto Palucko, pasiūliusio Darbo kodekso pataisas, būtina įpareigoti darbdavius imtis atsakomybės dėl mobingo.

„Į akis krenta tai, kad, įvykus incidentui, įstaigos vadovybė apsitveria tylos siena, darbuotojai tyli lyg davę tylos įžadus. Netrukus iškyla liudijimai, kad nesveiki darbuotojų santykiai ir įtampa egzistavo ilgą laiką“, – komentuoja G.Paluckas.

Seimo daugumos atmestame pakeitimų projekte socialdemokratai siūlė apibrėžti mobingą kaip įžeidžiantį, užgaulų ar kitokį piktnaudžiaujamo pobūdžio pasikartojantį elgesį, nukreiptą prieš atskirą darbuotoją ar darbuotojus.

Socialdemokratai siūlo mobingą laikyti darbo įstatymų pažeidimu ir už jį taikyti administracinę atsakomybę. Tyrimo dėl mobingo apraiškų atlikimo metu, socialdemokratų siūlymu, darbuotojui turėtų būti taikomos apsaugos priemonės: apsauga nuo atleidimo iš darbo ar tarnybos, perkėlimo į žemesnes pareigas ar kitą darbo vietą, bauginimo, priekabiavimo, darbo užmokesčio sumažinimo ir pan.

Šiuo metu darbo santykius apibrėžiančiuose įstatymuose nėra atskirai apibrėžtas mobingo terminas.

„Teisme įrodyti, kad patyrei mobingą – labai sunku, jeigu išvis įmanoma. O ir teismų praktika dėl mobinimo dar nėra nusistovėjusi“, – pažymi Seimo narys socialdemokratas G.Paluckas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius