Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 08 26

Socialdemokratai parems „tvarkiečių“ iniciatyvą dėl nepasitikėjimo A.Valinsku

Didžiausia opozicinė Socialdemokratų frakcija parems „tvarkiečių“ iniciatyvą pareikšti nepasitikėjimą Seimo pirmininku Arūnu Valinsku.
Partijos lyderis Arūnas Valinskas
Partijos lyderis Arūnas Valinskas / Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr.

Pasak LSDP pirmininko Algirdo Butkevičiaus, socialdemokratai pasirašys po frakcijos „Tvarka ir teisingumas“ parengtu pareiškimu dėl nepasitikėjimo Seimo pirmininku ir balsuos už jo atstatydinimą.

„Frakcija sprendimo nėra priėmusi, bet partijos vadovybė aptarė situaciją, visuomenės nusivylimas (A.Valinsku – BNS) labai didelis, mes pritarsime iniciatyvai dėl nepasitikėjimo“, – BNS sakė A.Butkevičius.

Iniciatorių TT ir socialdemokratų parašų pakanka, kad būtų surengtas balsavimas dėl A.Valinsko atstatydinimo, balsuosiantys „už“ neslepia ir kai kurie valdančiosios koalicijos partnerių atstovai.

Liberalų ir centro sąjungos frakcijos seniūnas Artūras Zuokas BNS sakė, jog frakcija šio klausimo nėra svarsčiusi ir bendro sprendimo nėra, tačiau jis pats dalyvaus balsavime. Paklaustas, kaip balsuos, A.Zuokas atsakė, jog „akivaizdu, kad šiuo metu Seimui reikia labiau telkiančio lyderio“.

Opozicinė frakcija „Tvarka ir teisingumas“ pirmadienį parlamentinėms frakcijoms išsiuntė pareiškimo dėl nepasitikėjimo Seimo pirmininku A.Valinsku projektą. Parlamentinių frakcijų prašoma paremti šį dokumentą. Iki savaitės pabaigos bus laukiama kolegų pastabų ir siūlymų, tuomet, parengus galutinį pareiškimo variantą, renkami parašai.

TT frakcijos seniūnas Valentinas Mazuronis sakė pastabų dėl projekto nesulaukęs, o kol kas garantą dėl paramos iniciatyvai gavęs iš socialdemokratų, tačiau, anot jo, neigiamų atsakymų iš kitų opozicinių frakcijų irgi nesulaukęs.

Balsavimas dėl Seimo pirmininko atleidimo rengiamas, jei to motyvuoti raštu reikalauja ne mažiau kaip penktadalis – 29 iš 141 – Seimo narių. Sprendimas dėl Seimo pareigūnų ar valstybės institucijų vadovų atleidimo priimamas slaptu balsavimu daugiau kaip pusės visų Seimo narių balsų dauguma.

„Tvarkiečiai“ siūlymą atstatydinti A.Valinską iš Seimo pirmininko posto grindžia viešojoje erdvėje pasirodžiusiais kaltinimais dėl galimų jo ryšių su nusikalstamo pasaulio atstovais, taip pat primindami, jų žodžiais, „pagrįstą ir tiesioginį prezidentės Dalios Grybauskaitės raginimą prisiimti politinę ir moralinę atsakomybę ir trauktis iš užimamų pareigų“.

„Siekdami užkirsti kelią Seimo vardo žeminimui, reiškiame nepasitikėjimą Seimo pirmininku A.Valinsku ir siūlome atleisti jį iš užimamų Seimo pirmininko pareigų“, – rašoma pareiškimo projekte.

Jame pabrėžiama, kad Seimo pirmininko pareigos yra nesuderinamos su Lietuvos įstatymų, politinio elgesio ir moralės normų pažeidimais, „Seimas pirmasis turi rodyti pagarbos Konstitucijai ir įstatymams pavyzdį, o susikompromitavęs aukščiausio rango politikas turi prisiimti visą moralinę ir politinę atsakomybę“.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė šią savaitę pakartojo mananti, kad Seimo pirmininkas turėtų trauktis iš pareigų, o į jo pareiškimą, esą pasitikėjimą jis pasitikrins rudenį Seime, šalies vadovė atsakė, kad „tikrinti nebėra ką“.

Seimo pirmininkas pastaruoju metu yra priverstas aiškintis dėl savo ryšių su Kauno nusikalstamai „daktarų“ grupuotei priskiriamu Rolandu Michalskiu, pravarde Micha. A.Valinskas jam metamą įtarimų šešėlį vadina šantažu ir šmeižtu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius