Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 09 25 /12:59

Seimo socialdemokratų antausis pirmininkui ir partijai: pasiryžo „frakcijų koalicijai“ su „valstiečiais“

Iš valdančiosios koalicijos pasitraukus Socialdemokratų partijai, jos atstovai Seime nutarė elgtis priešingai partijos nuomonei. Jie priėmė nutarimą sudaryti „frakcijų koaliciją“ su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcija. Tai reiškia, kad socialdemokratų frakcija Seime yra ant skilimo ribos. Ir partijos nuomonės klausančių joje kol kas yra mažuma.
Gintautas Paluckas
Gintautas Paluckas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pirmadienio rytas Socialdemokratų partijos pirmininkui Gintautui Paluckui, atrodo, yra kur kas sunkesnis nei šeštadienį vykęs partijos tarybos posėdis.

Nors sekmadienį partijos vadovybė susitarė, kad su frakcija bus svarstomas bendras visų partijos narių pasitraukimas iš užimamų postų Seime, posėdis virto kone skyrybomis.

Jame skambėjo frazė „frakcijų koalicija“. Ją pirmoji ištarė Seimo vicepirmininkė Irena Šiaulienė.

Akivaizdu, kad partijos sprendimo tai neatitinka, nes šeštadienį susirinkusi partijos taryba, kuri turi teisę priimti tokius sprendimus, yra pasisakiusi, kad koalicija tarp Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos ir Socialdemokratų partijos yra nutraukta, – sakė G.Paluckas.

Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Juozas Bernatonis partijos pirmininkui pasiūlė paskaityti jau parengtą frakcijų bendradarbiavimą numatantį dokumentą. Jį pasirašę pirmadienį ryte jau buvo dešimt socialdemokratų.

Už šį dokumentą buvo balsuojama. Dešimt frakcijos narių – Gediminas Kirkilas, Juozas Bernatonis, Andrius Palionis, Rimantas Sinkevičius, Algirdas Butkevičius, Rimantė Šalaševičiūtė, Irena Šiaulienė, Artūras Skardžius ir Antanas Vinkus ir „darbietis“ Valentinas Bukauskas – nutarė, kad reikia sudaryti „frakcijų koaliciją“ su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcija Seime. Keturi frakcijos nariai – Rasa Budbergytė, Raminta Popovienė, Algirdas Sysas ir Juozas Olekas buvo prieš, Julius Sabatauskas susilaikė.

Tai reiškia, kad partijos tarybos sprendimo trauktis iš koalicijos ketina laikytis mažiau nei pusė Seimo socialdemokratų. Ir gali būti, kad tiek mažai, jog jiems atskirai nepavyktų įkurti kitos socialdemokratų frakcijos Seime, kam būtina turėti bent septynis narius.

G.Paluckas: „Akivaizdi priešprieša partijos sprendimui“

Po posėdžio žurnalistams socialdemokratų pirmininkas pareiškė, kad neįsivaizduoja, kaip tokia „frakcijų koalicija“ galėtų veikti. Pasak jo, partijos sprendimų nesilaikančių narių elgesį turės įvertinti partijos Etikos ir procedūrų komisija, kitos partijos struktūros. G.Paluckas akcentavo, kad tokiam žingsniui pasiryžę frakcijos nariai prieštarauja ne jam asmeniškai, o partijos bičiuliams.

„Akivaizdu, kad partijos sprendimo tai neatitinka, nes šeštadienį susirinkusi partijos taryba, kuri turi teisę priimti tokius sprendimus, yra pasisakiusi, kad koalicija tarp Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos ir Socialdemokratų partijos yra nutraukta“, – frakcijos sprendimą komentavo G.Paluckas.

Jis tikino neabejojantis, kad partijos valdymo organuose šis klausimas bus svarstomas ir bus sprendžiama, ar nepaklūstantys partijos sprendimams politikai gali likti partijos nariais.

„Aš savo nuomonės neskubėsiu išreikšti, nes tai yra partijos klausimas, vadovaujantis statutu reikia įvertinti, ką tai reiškia ir kaip tai vertinti. Frakcija priimdama tokį sprendimą tikrai turėjo įvertinti, kaip turės elgtis tie, kurie nori laikytis partijos sprendimo,“ – sakė G.Paluckas.

Jis neskubėjo daugumos frakcijos narių sprendimo vertinti, kaip frakcijos, o gal ir partijos, skilimo pradžios.

„Tas sprendimas rodo, kad dalis frakcijos nori didesnio atstumo nuo partijos“, – sakė G.Paluckas.

Anot jo, frakcijos nariams ir toliau įpareigojimus, kaip elgtis per balsavimus, teiks socialdemokratų partijos prezidiumas.

G.Paluckas tikino, kad ši situacija jam yra nepageidaujama. Jis tikino, kad siūlė alternatyvą – remti mažumos Vyriausybę, tačiau frakcija nutarė elgtis kitaip.

15min žiniomis, pagrindiniai argumentai, kuriais rėmėsi „frakcijų koalicijai“ su „valstiečiais“ pasiryžę politikai, buvo tie, kad socialdemokratai negali prieštarauti savo pačių sudarytai Vyriausybės programai, o valdančiosios daugumos žlugdymas šiuo metu tikrai baigtųsi priešlaikiniais rinkimais, kuriuos laimėtų konservatoriai.

A.Palionis: „Tenoriu išsaugoti frakciją“

Socialdemokratų frakcijos seniūnas Andrius Palionis tikino, kad jis nėra „frakcijų koalicijos“ dokumento autorius, tačiau jį palaiko, nes nori išsaugoti frakciją.

„Iš esmės ir išsaugant frakciją. Kadangi dešimt yra pasirašiusių, vienas pasirašys rytoj, su kuriuo teko šnekėti, tai frakcijoje nelieka septynių narių ir realiai Socialdemokratų partija neturėtų frakcijos Seime“, – aiškino A.Palionis.

Klausiamas, kodėl nebuvo laikomasi partijos tarybos sprendimo, A.Palionis tikino, kad jis negali atsakyti.

„Aš tikrai nesakyčiau, kad tai skilimas. Nuomonės išsiskyrė. Manau, kad visa frakcija liks vieninga“, – dėstė Seimo narys.

Jeigu žiūrėtume pagal daugumos balsus, tai tų, kurie atnešė parašus, daugumos, užtenka balsų, – sakė A.Palionis.

Klausiamas, kaip įsivaizduoja darbą, kai pusė frakcijos priklauso koalicijai, o mažesnioji pusė ne, A.Palionis tikino, kad tai įmanoma.

„Bus darbas su valstiečių ir žaliųjų partija dėl bendros Vyriausybės programos. Iš principo, oponavimas irgi yra gerai. Jeigu žiūrėtume pagal balsus daugumos, tai tų, kurie atnešė parašus, daugumos, užtenka balsų“, – aiškino A.Palionis.

Pasak jo, sprendimai bus priimami žiūrint į Vyriausybės programą, o ne pagal „valstiečių“ ar Socialdemokratų partijos valdančiųjų struktūrų norus.

A.Palionis tikino, kad dokumentą su „valstiečiais“ aptars antradienį. Tačiau dabar aiškėja, kad dokumentas pasirašytas dar praėjusią savaitę, nelaukiant socialdemokratų tarybos sprendimo.

Vienintelis A.Sysas traukiasi iš posto

Dar prieš posėdį Seimo narys A.Sysas žurnalistams sakė, kad bus svarstomas bendras visų frakcijos narių pareiškimas trauktis iš visų užimamų postų Seime.

„Vakar buvo tokia diskusija, nežinau, kas šiandien bus nuspręsta, bet vakar po ilgų diskusijų buvo galbūt sutarta, kad reikėtų in corpore tokį pareiškimą daryti. Ar jis bus? Negaliu pasakyti“, – teigė A.Sysas.

Po posėdžio paaiškėjo, kad posto atsisakyti nutarė vienintelis A.Sysas. Daugiau nė vienas socialdemokratas savo pareigų Seime neatsisako ir tikisi įteisinti politinį naujadarą „frakcijų koalicija“.

Pats A.Sysas sako jau parašęs atsistatydinimo pareiškimą.

„Partijos sprendimas įpareigoja aiškiai pasakyti savo nuomonę. Ta traukimosi procedūra tik tokia niekur neaprašyta ir neapgalvota. Pirmininkus ir pavaduotojus tvirtina komitetas, tik po to Seimas. Tai komiteto posėdis trečiadienį“, – sako A.Sysas.

Socialdemokratas tikino, kad kitų frakcijos narių noras sudaryti „frakcijų koaliciją“ yra akivaizdus partijos nuomonės nepaisymas.

„Galbūt atsiras dvi frakcijos, gal kai kas pakeis nuomonę. Nesvarbu, kad man nepatiko sprendimas, kurį mes priėmėme. Laikas parodys, ar jis teisingas ar ne, gal aš klystu, bet gerbti bičiulių nuomonę yra privalu“, – sakė A.Sysas.

Klausiamas, ar toks dalykas, kai koaliciją sudaro frakcijos, o ne partijos, politikoje įmanomas, A.Sysas pripažino, kad tai neįprasta, bet „visada būna pirmas kartas“.

„Tokios situacijos dar nebuvo. Aišku tik viena, kad tai bus iššūkis, kaip mes judėsime toliau. Gal mane iš frakcijos išmes, aš nežinau. Kol kas esu frakcijos narys“, – ironizavo A.Sysas.

Jis nevertino, ar kolegos galėjo tokiam sprendimui ryžtis dėl užimamų pareigų.

Šiuo metu socialdemokratai Seime užima vienuolika postų:

Gediminas Kirkilas yra Seimo vicepirmininkas ir Europos reikalų komiteto pirmininkas, Irena Šiaulienė – Seimo vicepirmininkė, Juozas Bernatonis – Užsienio reikalų komiteto pirmininkas, Julius Sabatauskas – Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas, Algirdas Sysas – Socialinių reikalų komiteto pirmininkas, Antanas Vinkus – Lietuvos Respublikos Seimo ir Pasaulio lietuvių bendruomenės komisijos pirmininkas, Juozas Olekas – Laisvės kovų komisijos pirmininkas, Rasa Budbergytė – Europos reikalų komiteto pirmininko pavaduotoja, Algirdas Butkevičius – Biudžeto ir finansų komiteto pirmininko pavaduotojas, Artūras Skardžius – Energetikos komisijos pirmininko pavaduotojas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius