Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti
2010 03 31

Socialdemokratai piktinasi sveikatos draudimui taikomais „dvejopais standartais“

Socialdemokratų partijos frakcijos Seime seniūnas Algirdas Butkevičius ir jo partijos bičiulis Algirdas Sysas stebisi privalomajam sveikatos draudimui (PSD) taikomais „dvejopais standartais“, kai nemokamų atostogų išėjusiesiems jo mokėti nereikia, o išmestiems į gatvę reikia.
Algirdas Butkevičius
Algirdas Butkevičius / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

A.Butkevičius teigia sulaukęs daugybės gyventojų laiškų, kuriuose žmonės skundžiasi, jog neteko darbo, pajamų ir nebuvo užsiregistravę darbo biržoje, o dabar jiems teks mokėti PSD fondui įmokas.

„Mūsų manymu, pagrindinė to priežastis yra ta, kad daugelis žmonių neturėjo informacijos ir nežinojo, jog privalo registruotis darbo biržoje“, – trečiadienį spaudos konferencijoje sakė A.Butkevičius.

Mūsų manymu, pagrindinė to priežastis yra ta, kad daugelis žmonių neturėjo informacijos ir nežinojo, jog privalo registruotis darbo biržoje, – sakė A.Butkevičius.Socialdemokrato teigimu, kai kurie žmonės, netekę pajamų šaltinio, gydymo įstaigose patys mokėjo už gydymo paslaugas.

„Anksčiau buvo paprasta: jei tu neregistruotas darbo biržoje ir norėsi gauti medicinos paslaugą, turi nueiti į polikliniką ir susimokėti už tą paslaugą“, – priminė jis. Tačiau dabar už gydymą susimokėję žmonės pinigų neatgaus, negana to, jiems teks susimokėti už buvusio laikotarpio PSD.

A.Sysas stebėjosi, kad darbo biržoje nesiregistravusiems ir darbo neturėjusiems žmonėms į PSD fondą įmokas reikia mokėti, o nemokamų atostogų pasiėmusiems – ne.

„Labai keista, kad Lietuvoje bandoma taikyti dvejopus standartus. Aišku, reikėtų sudrausminti tuos žmones, kurie tapo bedarbiais. Mūsų valstybėje šita problema išspręsta labai paprastai: žmogus turi regisruotis darbo biržoje ir tada valstybė moka už jį privalomąjį sveikatos draudimą. (...) Aišku, kol žmonės gauna 6–9 mėnesius išmoką, jie nueina į darbo biržą gauti pašalpos. Bet kai tampa ilgalaikiais bedarbiais, kai kurie nustoja registruotis. Dėl to atsitiko tokia situacija, kad jie paprasčiausiai dėl informacijos stokos nežinojo, kad reikia mokėti (už PSD)“, – stebėjosi A.Sysas.

Žinią, kad PSD turėjo susimokėti net nedirbdami, žmonės išgirdo praėjusią savaitę, teikdami deklaracijas Valstybinei mokesčių inspekcijai. Dalis jų nemaloniai nustebo pastebėję, jog jiems į valstybės biudžetą teks grąžinti kelis šimtus litų (apie 70 Lt per mėnesį). Valdininkai teigia, kad tokia tvarka galiojo visuomet, tačiau esą tik šįmet nuspręsta susigrąžinti šį mokestį į biudžetą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius