-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Socialdemokratai: premjerė I.Šimonytė įvarė save į kampą

Trys dienos iki pasitarimo dėl gynybos finansavimo atleidusi krašto apsaugos ministrą, kalbėdama apie gynybos finansavimo alternatyvas nedalyvaujant opozicinėms parlamentinėms partijoms ir motyvuodama, kad konkrečių pasiūlymų Vyriausybė negali pateikti dėl galimos kritikos, premjerė Ingrida Šimonytė įstūmė save į kampą, rašoma Lietuvos socialdemokratų partijos pranešime spaudai.
Ingrida Šimonytė
Ingrida Šimonytė / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Tokios pozicijos laikosi opozicinės Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) atstovai, primenantys, kad savo pasiūlymus dėl papildomo gynybos finansavimo pateikė dar pernai.

V.Blinkevičiūtė: panašu, kad Vyriausybė imituoja veiklą ir kratosi atsakomybės

„Tai panašu į Vyriausybės veiklos imitaciją, atsakomybės nusiplovimą, nes premjerės pasiūlymuose vardijama tai, ką pati valdančioji dauguma turėjo padaryti per 3,5 metų. Jokios mokesčių reformos konservatoriai ir liberalai neįvykdė, tik ieškojo kaltų – tarp savų ar opozicijoje. O dabar iš kepurės traukia vis keistesnius siūlymus. Viena ranka nukerta ministrą, kita ranka pažemina opoziciją, o tuomet sako norintys tartis. Vieną sako, kitą daro.

Naujausias to pavyzdys – gynybos finansavimo naštą iš dalies užkrauti savivaldybėms, nors būtent regionams labiausiai reikia pagalbos. Maža to, konservatoriai ir toliau stumia PVM didinimą, nors patys pripažįsta, kad visų prekių ir paslaugų brangimas labiausiai kirstų pažeidžiamiausiems žmonėms. Tokie socialiai neteisingi siūlymai mums yra nepriimtini“, – pabrėžia LSDP pirmininkė Vilija Blinkevičiūtė.

Ji primena, kad socialdemokratai dar pernai pasiūlė tvarius papildomo gynybos finansavimo šaltinius – bankų viršpelnio apmokestinimą, tapusį bankų solidarumo mokesčiu, taip pat sulyginti juridinių asmenų pelno mokestį su visame regione esančiu (Latvijoje, Lenkijoje, Suomijoje, Švedijoje bazinis pelno tarifas yra 20 proc. ar daugiau), išleisti gynybos obligacijas, pradėti derybas su Europos Komisija dėl pigių kreditų vystant gynybos pramonę.

D.Šakalienė: ši valdančioji dauguma palieka darbus kitai Vyriausybei

LSDP vicepirmininkė, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narė Dovilė Šakalienė atkreipia dėmesį, kad valdančiosios konservatorių partijos atstovai apie gynybos finansavimo didinimą pradėjo kalbėti tik po to, kai buvo patvirtintas šių metų biudžetas.

Pasak D.Šakalienės, gynybos finansavimo didinimo poreikis buvo akivaizdus mažiausiai nuo praeitų metų vidurio, tačiau konservatorių lyderiai tai pripažino tik po biudžeto priėmimo.

„Po to tris mėnesius – jokių pasiūlymų, tik kritika opozicijos idėjoms. Tuomet trys dienos iki politinių partijų pasitarimo atstatydinamas gynybos ministras – kertinis asmuo šiame pokalbyje. Na ir kaltinimai gudravimu opozicijai už konkrečių Vyriausybės pasiūlymų prašymą. Dar nesu mačiusi, kad kokie nors sprendimai galėtų būti priimti be konkrečių pasiūlymų. Nėra nei noro, nei tikslo nacionaliniu lygiu susitarti dėl lėšų gynybai“, – konstatuoja socialdemokratų vicepirmininkė.

D.Šakalienė teigia, kad atsistatydinančio krašto apsaugos ministro išsakyti kaltinimai dėl korupcijos meta šešėlį visiems gynybos srityje dirbantiems politikams.

„Tai – smūgis pasitikėjimui. Tuo pat metu mes prašome visuomenės skirti daugiau pinigų gynybos finansavimui. Faktas, kad šis susitarimas negali būti temdomas įtarimų, todėl pirmiausia turi būti visiškai nedviprasmiškai išsklaidytos abejonės, o jei yra korupcinio pobūdžio veikimas – jis turi būti nedelsiant užkardytas“, – komentuoja D.Šakalienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius