Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 04 22 /13:07

Socialdemokratai renkasi pirmininką: Pasvalio skyriaus balsavimo rezultatai gali būti anuliuojami

Pirmą kartą tiesioginius partijos pirmininko rinkimus suorganizavę socialdemokratai neišvengė nesklandumų. Partijos rinkimų komisija sprendžia, ar panaikinti Pasvalio skyriaus balsavimo rezultatus, kur įtariamas parašų klastojimas. Sulaukta pranešimų apie pažeidimus Molėtuose, Akmenėje, Vilkaviškyje ir Raseiniuose.
Gintautas Paluckas ir Mindaugas Sinkevičius
Gintautas Paluckas ir Mindaugas Sinkevičius / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Partijos rinkimų komisija gavo skundų, kad Pasvalyje buvo balsuojama už kitus asmenis suklastojant jų parašus.

Vidurdienį susirinkusi rinkimų komisija nagrinėja skundus ir sprendžia, ar panaikinti šio skyriaus rezultatus, 15min informavo partijos atsakingasis sekretorius Valdas Šereika. Apie kitų skyrių balsavimo rezultatų naikinimą negalvojama.

Kai kurie mūsų bičiuliai vis tiek nenori sąžiningų rinkimų ir ieško būdų, kaip palenkti rinkimų rezultatą į vieną ar į kitą pusę, - pripažino A.Sysas.

„Pasvalyje, manoma, kad klastojimas. Visur kitur tokie procedūriniai daugiau pažeidimai. Akmenėje pagal grafiką pavėlavo komisija iš vieno miestelio į kitą atvažiuoti, žmonės laukė prie durų. Provokacija tai, ar ne, aš negaliu komentuoti. Tas pats su Molėtais. Tačiau tai nėra grubūs pažeidimai ir rezultatai nebus skyrių anuliuoti“, – teigė V.Šereika.

Tiesa, sprendimo šeštadienį komisija gali ir nepriimti. Esą reikėtų atvejį vertinti visų rezultatų kontekste.

Rinkimams įtakos neturės

Pasak jo, Pasvalio skyriuje, kuriame įtariama galėjo būti balsuojama už kitus asmenis, yra iki 200 narių. Todėl reikšmingos įtakos visiems rinkimų rezultatams sprendimas anuliuoti Pasvalio rezultatus neturės.

„Įvykę bet kokiu atveju. Net, jei, sakau teorinę galimybę, būtų panaikinta dešimt skyrių, o likusiuose 50 skyrių balsavusių žmonių suma būtų 33,3 proc., tai rinkimai būtų įvykę“, – sakė V.Šereika.

Jis pažymėjo, kad patys žmonės dėl jų parašų klastojimo nesikreipė. Tai pastebėjo rinkimų stebėtojas.

V.Šereika tikina, kad rezultatai nebuvo klastojami kažkurio vieno kandidato naudai.

„Nepasakyčiau taip. Tai nėra tie skyriai, kur yra kažkurio vieno kandidato pirmavimas ryškus pirmame ture“, – sakė jis.

Prabilo apie griežtas nuobaudas

Partijos vicepirmininkas Algirdas Sysas smerkia pažeidimus darančius asmenis.

„Apie tai daug kartų kalbėjome, bet kai kurie mūsų bičiuliai vis tiek nenori sąžiningų rinkimų ir ieško būdų, kaip palenkti rinkimų rezultatą į vieną ar į kitą pusę“, – kalbėjo jis.

Pasak A.Syso, tokie atvejai nebus toleruojami. Neatmetama galimybė, kad socialdemokratų partijos pirmininko rinkimai kai kam gali baigtis ir baudžiamąja atsakomybe.

„Kai kam gali grėsti ir baudžiamoji atsakomybė, jei tai yra parašų klastojimas. Taip tikrai neturėtų būti“, – sakė jis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Algirdas Sysas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Algirdas Sysas

A.Sysas tikino, kad partija taip pat nepasigailės kolegų.

„Bus griežtos bausmės tiems partijos bičiuliams, skyrių pirmininkams arba rinkimų komisijų pirmininkams, kurie padarė pažeidimus. Tai gali būti partinės nuobaudos – papeikimas, įspėjimas, o jei bus masiniai klastojimai, tai galima ir iš partijos išmesti. Jei bus matyti, kad trečdalis parašų suklastota, tai bus masinis pažeidimas, mano galva“, – sakė jis.

Pažeidimų nemato, įtaria „kompromisą“

Socialdemokratų partijos Pasvalio skyriaus pirmininkas ir rinkimų komisijos vadovas Stanislovas Kiudis tokiais A.Syso žodžiais stebisi. Anot jo, Pasvalio skyriuje rinkimai vyko tvarkingai ir apie jokį klastojimą nėra net kalbos.

„Ten buvo padaryta klaida, didžiulė klaida. Kaip sakoma, viskas tvarkoje. Sąrašuose, kur buvo tas Titaitis Jonas užsienyje jis nebalsavęs nei pirmame, nei antrame ture. Langeliai tušti. Nežinau, iš kur čia tokia informacija“, – 15min aiškino S.Kiudis.

Kažkas norėjo kažkam pakenkti. Ir viskas. Neteisinga čia viskas, – sako S.Kiudis.

Pasak jo, daugiau jokių pažeidimų tikrai nebuvo. Kad skiriasi rinkėjų parašai pirmajame ir antrajame rinkimų turuose Pasvalio skyriaus pirmininkui atrodo normalu.

„Yra tų parašų, kurie atrodo skirtingi. Man sunku pasakyti, bet visi žmonės atėjo, balsavo, kad ten šiek tiek parašas skirtingas, tai kas? Aš pats kitą kartą pasirašau dar skirtingu parašu. Bet tikrai niekas kitas už žmones nepasirašinėjo, čia kompromisą darė kažkas“, – dėstė S.Kiudis.

LSDP nuotr./Stanislovas Kiudis
LSDP nuotr./Stanislovas Kiudis

„Kažkas norėjo kažkam pakenkti. Ir viskas. Neteisinga čia viskas“, – paklaustas, kokį kompromisą turi galvoje, patikslino pašnekovas.

Anot jo, visa ši istorija yra didelis nesusipratimas ir būtų klaida dėl to anuliuoti viso skyriaus balsavimą.

„Mūsų rinkimų komisija tikrai nieko nedarė. Tie stebėtojai nesusipažinę su situacija ir iš kur, ir kaip. Aš kalbėjau ir su vaikinu, kuris užsienyje ar Austrijoje, ar Australijoje, tai jis neturi jokių pretenzijų, jis nebalsavęs, jo parašų nėra“, – gynėsi Pasvalio skyriaus pirmininkas.

Renka aktyviau

Rinkėjų aktyvumas antrajame partijos pirmininko rinkimų ture didesnis nei prieš dvi savaites.

Pirmame ture per dvi dienas rinkimuose dalyvavo 7874 žmonės, t. y. 38,62 proc.

Antrame ture per dvi dienas jau balsavo 8366 nariai arba 41,03 proc.

Dėl pirmininko posto varžosi 32 metų ūkio ministras Mindaugas Sinkevičius ir 37 metų Vilniaus vicemeras Gintautas Paluckas.

Nė vienas iš kandidatų pažeidimų rinkimuose kol kas nekomentuoja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius