-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 09 21

Socialdemokratai siūlo atkurti blaivyklas

Seimo Socialdemokratų partijos frakcijos seniūnas Algirdas Butkevičius ir Sveikatos reikalų komiteto pirmininko pavaduotojas Jonas Juozapaitis siūlo atkurti Lietuvoje išblaivinimo įstaigas.
Girtuokliai
Girtuokliai / LŽ nuotr.

Pasak socialdemokratų, dabar girtuokliai blaivosi ligoninėse, o dėl to kenčia ir medikai, ir ligoniai, ir mokesčių mokėtojai, problema dar paaštrėja atėjus šaltajam periodui.

„Nereikia pamiršti, kad apsvaigę asmenys neretai trukdo medikų darbui. Reikiamos apžiūros netenka socialūs ligoniai. Kad ši problema būtų išspręsta, specialistai turėtų kuo skubiau spręsti prieš dešimtmetį uždarytų blaivyklų atgaivinimo klausimą. Savo balsą atiduočiau už tokias įstaigas“, – frakcijos išplatintame pranešime cituojamas A.Butkevičius.

Tuo tarpu vos galą su galu suduriančios šalies ligoninės išleidžia tūkstančius litų, kad pasirūpintų girtuokliais – jie nemoka nei už apžiūrą, nei už gydymą ar išblaivinimą.

Blaivyklos Lietuvoje buvo uždarytos prieš dešimtmetį, nes jų veikla vertinta kaip žmogaus teisių pažeidimas.

Tuo tarpu SRK narys J.Juozapaitis laikosi priešingos nuomonės, kad neblaivių blaivinimas ligoninėse ne kas kita, nei dalies visuomenės narių teisių pažeidimas: „Teks blaivyklų klientus mokyti atsakomybės. Kodėl turi nukentėti medikai ir negeriantys asmenys? Kiekvienas blaivinimo paslaugomis pasinaudojęs asmuo už jas turėtų susimokėti“.

Už tuos, kurie ligoninėje vien prasiblaivo, niekas nemoka. Teritorinė ligonių kasa moka tik už suteiktą būtinąją pagalbą.
Žiniasklaidos anksčiau kalbinta Marijampolės apskrities ligoninės vadovė Audronė Kuodienė tvirtino, jog vien pernai į jų gydymo įstaigą buvo atvežti 252 girti asmenys tik tam, kad čia pamiegotų keletą valandų ir prasiblaivytų, – vidutiniškai po 20 žmonių per mėnesį. Ir dar po beveik 25 girtuoklius, kuriems teko aptvarstyti griuvinėjant atsiradusias žaizdas.

„Už tuos, kurie ligoninėje vien prasiblaivo, niekas nemoka. Teritorinė ligonių kasa moka tik už suteiktą būtinąją pagalbą“, – aiškino A.Kuodienė.

Girtuoklių blaivinimas prie tokių paslaugų nepriskiriamas, tad medikai pagalbą teikia tikrų ligonių sąskaita.

„Apskaičiavome, kad prireikus kviestis specialistus, o taip būna beveik visada, girto paciento apžiūra ligoninei atsieina apie 200–300 litų. Ypač kai specialistą tenka išsikviesti iš namų. Jei dar kyla kokių nors neaiškumų ir reikia kompiuterinės tomografijos tyrimų, pagalbos savikaina viršija tūkstantį litų. Be to, tokio paciento apžiūra atima kur kas daugiau laiko nei kurio nors kito, nes girtas žmogus net nesako, ar jam kur nors skauda. Kiekvienas medikas nori apsidrausti, kad vėliau nebūtų apkaltintas prastai atlikęs pareigas“, – pasakojo Marijampolės ligoninės direktorė. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius