Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 12 08

Socialdemokratai siūlo, kaip įteisinti tiesioginius merų rinkimus

Trys socialdemokratų frakcijos nariai įregistravo pataisas, kurios įteisintų tiesioginius merų rinkimus.
Suvažiavimo akimirka
Suvažiavimo akimirka / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pataisos numato, kad savivaldos rinkimai vyktų daugiamandatėse bei vienmandatėse apygardose. Daugiamandatėse apygardose, kaip ir šiuo metu, būtų renkami savivaldybės tarybos nariai, o vienmandatėse – merai, kurie būtų savivaldybės tarybos nariai bei jos vadovai. Šiuo metu merą išrenka savivaldybės taryba.

Kiekvienoje savivaldybėje sudaroma viena daugiamandatė apygarda. Kandidatas į merus galėtų išsikelti pats arba būti iškeltas politinės partijos ar visuomeninio rinkimų komiteto.

Kandidatas į merus galėtų išsikelti pats arba būti iškeltas politinės partijos ar visuomeninio rinkimų komiteto.

Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymo naują redakciją parengė teisingumo ministras Juozas Bernatonis, Milda Petrauskienė bei Albinas Mitrulevičius.

Socialdemokratai siūlo dar vieną naujovę savivaldos rinkimams – privalomą surinkti parašų skaičių. Partijos, rinkimų komiteto keliamą kandidatų sąrašą, kandidatą į merus atitinkamoje savivaldybėje turėtų paremti ne mažiau kaip 20 proc. skaičiuojant vienam savivaldybės tarybos nario mandatui , bet ne mažiau kaip 100 tos savivaldybės rinkėjų. Reikalingų surinkti parašų skaičių, nustatytą pagal paskutinių rinkimų rezultatus, skelbtų Vyriausioji rinkimų komisija.

Daugiamandatėse apygardose, kuriose pagal proporcinę sistemą renkami tarybos nariai, balsų skaičiavimas iš esmės nesikeistų, o meru taptų daugiausiai balsų gavęs kandidatas. Jei du kandidatai surinktų vienodai balsų, išrinktu laikomas tas kandidatas, kurį iškėlusi politinė partija ar rinkimų komitetas gavo daugiau mandatų.

Vienmandatėje apygardoje išrinktam merui atsistatydinus arba dėl nepasitikėjimo jį pašalinus iš pareigų, nauji rinkimai nebūtų rengiami. Pagal projektą, atsiradusi laisva vieta būtų perduodama tam kandidatų sąrašui, kuris yra gavęs daugiausiai tarybos narių mandatų.

Praėjusios kadencijos Seime taip pat mėginta įteisinti tiesioginius merų rinkimus, bet išsiskyrus nuomonėms, kokie turėtų būti mero įgaliojimai, to padaryti nepavyko.

Artimiausi savivaldos rinkimai vyks 2015 metų pradžioje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius