Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2009 08 31

Socialdemokratai siūlo studentų kreditavimą palikti valstybei, ne bankams

Opozicijoje esantys socialdemokratai kritikuoja aukštojo mokslo studijų finansavimo modelį, kai paskolas studentams teiks bankai, valstybei kompensuojant dalį palūkanų.
J.Olekas
J.Olekas / BFL/Sauliaus Žiūros nuotr.

Pasak socialdemokrato Juozo Oleko, paskolas su mažesnėmis palūkanomis, kaip ir anksčiau, studentams galėtų teikti Lietuvos valstybinis mokslo ir studijų fondas. Tuo metu Vyriausybei nereiktų kompensuoti dalies palūkanų ir tas lėšas būtų galima skirti mokytojų atlyginimams.

„Jie mažina mokytojų atlyginimus ir moka priedus bankams – už savo neveiklumą, nes niekaip negaliu paaiškinti, kodėl netiko Studijų ir mokslo fondo studijų kreditavimas, kai tomis pačiomis lėšomis buvo kredituojami studentai, o šiandien tokius pačius kreditus teikia bankai, ir studentai moka bankams, ir Vyriausybė“, – pirmadienį per spaudos konferenciją Seime sakė Socialdemokratų partijos frakcijos seniūno pavaduotojas J.Olekas.

Tačiau Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto pirmininkas Valentinas Stundys sako, jog valstybė neišgalėtų teikti studijų paskolų. „Išsiplėtus paskolų dydžiui ir mastui, valstybei tai būtų per sunki našta“, – BNS sakė konservatorius.

Valstybės garantuojamas studijų paskolas teiks 5 bankai: „DNB Nord“, „Swedbank“, „Snoras“, „Nordea“ ir „Šiaulių bankas“. Kadangi palūkanos, palyginti su pernai, išaugo dvigubai – litais jos bus nuo 9,88 iki 11,03 proc., eurais – nuo 3,37 iki 3,87 proc., Vyriausybė priėmė sprendimą finansuoti paskolų litais palūkanų dalį, viršijančią 5 proc.

Švietimo ir mokslo ministro Gintaro Steponavičiaus teigimu, valstybė šiemet kompensuojamoms palūkanoms turės atseikėti iki 1,3 mln. litų iš Valstybinio mokslo ir studijų fondo, o kitąmet – 9 mln. litų iš Europos struktūrinių lėšų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius