Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 01 09 /19:52

Socialdemokratai šoka pagal Broniaus Bradausko dūdelę – žmonių gelbėtojus šlykščiai įžeidęs veikėjas liko nenubaustas

Ketvirtadienį socialdemokratų etikos komisija šoko pagal kolegos Broniaus Bradausko dūdelę. Etikos sargai aiškinosi, kaip vertinti jo pareiškimą, kad žydus Antrojo pasaulinio karo metais gelbėjusiems lietuviams valstybines pensijas turėtų mokėti ne Lietuva, o Izraelis. Galiausiai jie nusprendė apsiriboti parlamentaro elgesio svarstymu ir prie šio klausimo nebegrįžti. Jiems šią mintį primygtinai piršo pats B.Bradauskas.
Bronius Bradauskas
Bronius Bradauskas / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Kairiųjų Etikos komisija tik paprašė Seimo nario ateityje pagalvoti, ką kalba. Už sprendimą apsiriboti tik šio klausimo svarstymu balsavo 7 socialdemokratai, 3 siūlė jam skirti įspėjimą, 2 susilaikė.

Nors Etikos komisijos posėdis buvo uždaras, už durų laukusiems žurnalistams girdėjosi kiekvienas žodis. Buvo akivaizdu, kad socialdemokratai nekorektiškais pasisakymais ir poelgiais garsėjančio parlamentaro bausti neketina.

Aš savo partiečiams papasakojau situaciją, kad statuto nepažeidžiau, nei programos partijos, nei nieko. Buvo priekaištai dėl išsprūdusių žodžių, bet aš neatsimenu, kad juos būčiau sakęs, – aiškino B.Bradauskas.

„Reikia tiesiog nebeeskaluoti šio klausimo“, – posėdyje pasakė kažkuris etikos komisijos narys.

B.Bradauskas posėdyje jautėsi kaip savame kieme – mokė, kad komisijos nariai turi susitarti, kaip komentuos šį klausimą, kad viešumoje jie kalbėtų vienodai.

Paklaustas, kodėl aiškino kolegoms, kokį sprendimą reikia priimti, B.Bradauskas  aiškino to nedaręs.

„Jūs ką, dalyvavote posėdyje? Labai negražu klausytis už durų. Aš buvau išėjęs ir be manęs priėmė sprendimą, aš nedalyvavau. Kas piktinosi? Aš savo partiečiams papasakojau situaciją, kad statuto nepažeidžiau, nei programos partijos. Buvo priekaištai dėl išsprūdusių žodžių, bet aš neatsimenu, kad juos būčiau sakęs“, – aiškino jis.

B.Bradauskas: žurnalistai viską išrutuliojo

B.Bradauskas žurnalistams sakė tą patį, ką posėdyje dėstė ir partijos kolegoms – Seimo Biudžeto ir finansų komitetas nepritarė, kad būtų išplėstas ratas asmenų, kuriems būtų mokamos valstybinės pensijos. Jis pridūrė, kad kiekvienas biudžeto litas – brangus, reikia mokėti pensijas, todėl ir buvo priimtas toks sprendimas.

„O ten paskui ką išrutuliojo žurnalistai, visa kita, visai ne tas, ir ne apie tai“, – aiškino jis.

Klausiamas, ar jam žinoma, kad per Antrąjį pasaulinį karą žydus gelbėjo Lietuvos piliečiai, B.Bradauskas pasimetė.

„Kada priverstiniams darbams vežti mūsų piliečiai, tai Vokietija viską atlygino lietuviams ir išmokėjo, analogija gali būti ir čia. Juolab, kad neskurstančios valstybės, palyginti su Lietuva. Bet neeskaluokime tų reikalų“, – kalbėjo Seimo narys.

Kada priverstiniams darbams vežti mūsų piliečiai, tai Vokietija viską atlygino lietuviams ir išmokėjo, analogija gali būti ir čia. Juolab, kad neskurstančios valstybės, palyginti su Lietuva. Bet neeskaluokime tų reikalų, – sakė B.Bradauskas.

Iš žurnalistų sužinojęs, kad tuo metu Izraelis kaip valstybė neegzistavo, B.Bradauskas sakė: „Nu, gerai, tegu egzistuoja. Kur problema? Bet jis dabar egzistuoja. Aš nematau jokios problemos. Tegu egzistuoja šimtus metų ir Vokietija, ir Izraelis, ir taip toliau, ir taip toliau. Ką jūs čia norite pasakyti?“.

Komisijos pirmininkas: „Sakykime, kad B.Bradauskas gailisi“

Socialdemokratų etikos komisijos pirmininkas Kęstutis Virbickas sakė, kad B.Bradauskas išsakė komiteto, kuriam vadovauja, poziciją, tačiau įsikarščiavo ir nesusikoncentravęs pasakė ir daugiau: „Jis pasakė, kad tai padarė neapgalvotai, ir kad dėl to jis kaip ir gailisi. Na, ne kaip, jis vis dėlto dėl to gailisi, sakykim taip.“

Klausiamas, kodėl B.Bradauskas komisijai nurodinėjo, K.Virbickas aiškino, jog komisija jo teiravosi, kaip norėtų būti nubaustas: „Jis pasakė, kad svarstymas komisijoje jam, kaip tokiam patyrusiam, politikui ganėtinai stipri nuobauda.“

Tačiau iš tiesų iš B.Bradausko lūpų posėdžio metu tokie atgailaujantys žodžiai nenuskambėjo. Pagal partijos statutą, svarstymas komisijoje – pati švelniausia nuobauda, kitos numatytos nuobaudos – pastaba, įspėjimas ir šalinimas iš partijos.

K.Virbickas pridūrė, kad komisija B.Bradauską įpareigojo ateityje pasisakant tokiais klausimais kalbėti etiškai ir „vengti sąvokų, kurių nedera teigti brandžiam politikui“. Jis pridūrė, kad kolegos negali nurodyti, kokią nuomonę B.Bradauskui reikšti, o parlamentaras kalbėjo ne kaip socialdemokratas, o kaip Seimo narys, kuris gali laisvai reikšti savo nuomonę.

Paklaustas, ar nemano, kad B.Bradauskui reikėtų istorijos pamokų, komisijos pirmininkas sakė: „Be abejo, mes tą ir pasakėme, kad jau mes jo neišauklėsime ir jūs patys žinote, kad tai ne pirmas kartas, bet mes jį pirmą kartą svarstome“.

A.Butkevičius: jis žadėjo taip nebedaryti

Apie B.Bradauską buvo kalbama ir ketvirtadienio vakarą Seime vykusiame socialdemokratų partijos prezidiumo posėdyje. 

Kaip po jo sakė partijos pirmininkas, premjeras Algirdas Butkevičius, B.Bradauskas jam pasakė padaręs didelę klaidą.

„Komisijoje buvo didelės diskusijos, ir gal bereikalingos, jis tą pripažino, kai emocijos nusiramino. Jis pasakė, kad daugiau tokių pareiškimų nebus“, – sakė A.Butkevičius

B.Bradauskas: „Žydai žiūri, ką paimti iš Lietuvos“

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas B.Bradauskas gruodį pareiškė, kad žydus Antrojo pasaulinio karo metais gelbėjusiems lietuviams valstybines pensijas turėtų mokėti ne Lietuva, o Izraelis.

„Nemanau, kodėl Lietuvos valstybė turi mokėti. Būtų labai logiška, jeigu mes kreiptumėmės į Izraelį, ir Izraelis galėtų mokėti. Bet ne, žydai nenori mokėti ir tik žiūri, ką paimti iš Lietuvos“, – sakė B.Bradauskas.

Tokį skandalingą pareiškimą B.Bradauskas padarė, paklaustas apie jo vadovaujamo komiteto sprendimą nepritarti laisvės kovų dalyvio statuso ir valstybinių pensijų suteikimui apie pusantro šimto likusių gyvų žmonių, kurie Antrojo pasaulinio karo metais rizikavo savo gyvybe gelbėdami nacių persekiojamus žydus.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos skaičiavimais, holokausto aukų gelbėtojų valstybinėms pensijoms mokėti kasmet papildomai reikės po 860 tūkst. litų. Vienkartinėms kompensacijoms žuvusiųjų šeimoms išmokėti reikės 1 mln. litų.

Per Antrąjį pasaulinį karą naciai, neretai talkinami lietuvių kolaborantų, išžudė apie 90 proc. iš daugiau kaip 200 tūkst. Lietuvos žydų. Karo metais buvo išgelbėti apie 8 tūkst. Lietuvos žydų, dar maždaug tiek pat liko gyvi, nes spėjo pasitraukti į Sovietų Sąjungos gilumą.

Premjeras Algirdas Butkevičius sakė, kad B.Bradausko pareiškimas – ne socialdemokratų pozicija, jis partijos etikos sargų paprašė įvertinti kolegos elgesį.

Istorikas Algimantas Kasparavičius socialdemokrato pareiškimą pavadino moralinės degradacijos ženklu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius