-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 06 05

Socialdemokratai sukruto dėl Vilniaus: kur lyderiai, komanda, jauni veidai?

„Europos Parlamento (EP) rinkimų sukrėtimas, Juozo Oleko pasitraukimas iš partijos Vilniaus skyriaus pirmininko posto yra galimybė atsinaujinti, pritraukti įdomesnių, aktyvių žmonių“, – tikina politologas Algis Krupavičius. Portalo LRT.lt kalbinti socialdemokratai sutinka, kad laikas partijos vairą Vilniuje perimti jauniems, naujiems, kadencija po kadencijos valdžios kėdžių netrynusiems žmonėms.
LSDP partijos suvažiavimas
LSDP partijos suvažiavimas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

A.Sysas: viena šnekame, kita darome

Pasak A. Krupavičiaus, socialdemokratų nuokrypis nuo kairiosios ideologijos yra viena iš priežasčių, dėl kurių socialdemokratai Europos Parlamento (EP) rinkimuose pasirodė prastai, taip pat praranda rinkėjus didžiuosiuose šalies miestuose.

„Partija turi būti labiau socialdemokratiška nei buvo iki šiol. Rinkimų kampanijose socialdemokratai pasisako už kairiąją politiką, po rinkimų sprendimai priimami intertiškai, socialdemokratinės tapatybės politiniuose sprendimuose yra gerokai mažiau“, – teigia politologas.

„Viena šnekame būdami opozicijoje, kita darome atėję į valdžią“, – kalba A. Sysas

Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) prezidiumo narys Algirdas Sysas pripažįsta, kad nuokrypis nuo socialdemokratinių vertybių yra vienas pagrindinių veiksnių, lemiančių mažėjantį rinkėjų palaikymą.

„Viena šnekame būdami opozicijoje, kita darome atėję į valdžią. Turėtume grįžti prie savo vertybių, aiškiai jas deklaruoti ir, atėję į valdžią, jų neatsisakyti. Mūsų Vyriausybė vykdo liberalią politiką, o balsus susirenka liberalai.

Miestų gyventojai labiau atskiria socialdemokratines vertybes. Jie mato, kad tai, ką kalbame prieš rinkimus ir darome po jų, skiriasi. Tuo metu kaimiškose vietovėse labiau vertinama patirtis, vadovaujamasi posakiu „senas arklys vagos negadina“, – kalba A. Sysas.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Algirdas Sysas
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Algirdas Sysas

Pasak socialdemokrato, partija turėtų ne pataikauti turtingesniems žmonėms, o spręsti nepasiturinčiųjų problemas, nes atotrūkis tarp turtingųjų ir prastai gyvenančiųjų vis didėja.

„Lietuvoje yra žmonių, kurių pajamos yra labai mažos, ir jei mes norime spręsti jų problemas, šalies bendro vidaus produkto (BVP) perskirstymas turi būti didesnis, mes negalime išsisukti nuo mokesčių turtingesniems žmonėms. Bet šio laiptelio mes niekaip negalime perlipti: kai tik ateiname į valdžią, surandame tūkstantį priežasčių – kad kovosime su šešėline ekonomika, kažką sutaupysime, surasime. Bet atotrūkis tarp turtingųjų ir vargšų vis didėja, BVP auga, netgi viršija geriausius 2008-ųjų metų laikus, bet dauguma žmonių to nejaučia“, – apgailestauja parlamentaras.

Pasak politologo Mažvydo Jastramskio, Vakaruose socialdemokratų partijos yra miestų partijos – būtent miestuose jos surenka itin daug balsų. Tuo metu Lietuvoje socialdemokratų palaikymas miestuose yra palyginti silpnas ir tik mažėja

Vakaruose už socdemus balsuoja didieji miestai

Pasak politologo Mažvydo Jastramskio, Vakaruose socialdemokratų partijos yra miestų partijos – būtent miestuose jos surenka itin daug balsų. Tuo metu Lietuvoje socialdemokratų palaikymas miestuose yra palyginti silpnas ir tik mažėja. Partijai, anot politologo, labai svarbus Vilniaus miesto palaikymas. „10 proc. partiją palaikančių Vilniaus miesto rinkėjų balsų juk yra kur kas daugiau nei, tarkime, 10 proc. rinkėjų balsų Kupiškyje“, – sako M. Jastramskis.

Savo ruožtu LSDP Vilniaus skyriaus pirmininko pavaduotojas Saulius Povilaitis teigia pastebintis, kad sostinėje socialdemokratų frakcija yra matoma labai prastai.

„Mūsų frakcija Vilniaus mieste yra matoma labai prastai. Ne visada tinkamai viešai komunikuojame, gebame pasigirti savo gerais darbais. Darbas frakcijoje yra bene pagrindinis įrankis mieste būti populiariems, tapti matomiems ir pasiekti miesto rinkėją. Taip pat svarbu būti aktyviems įvairiose organizacijose, bendruomenėse. Niša dirbti yra labai plati ir įvairi, tereikia tai daryti nuosekliai, o mes dažnai darome vajus“, – apie rinkėjų palaikymo sostinėje stygiaus priežastis kalba S. Povilaitis.

Pasigenda naujų veidų

Anot A. Krupavičiaus, jauni veidai Socialdemokratų partijoje yra per mažai matomi, partijai reikia aktyvesnės rinkimų kampanijos, kuri leistų pasirodyti jauniems žmonėms.

 KTU profesorius Algis Krupavičius
KTU profesorius Algis Krupavičius

„Socialdemokratai iš tiesų turi jaunų politikų, bet tribūna ir viešoji erdvė jiems nėra suteikiama. Pastaraisiais metais, o gal ir dešimtmečiais, jie niekada nebuvo valdančiųjų koalicijų lyderiais Vilniaus mieste. Socdemams reikia asmenybių, su kuriomis galėtų pretenduoti į Vilniaus miesto mero postą. Lyderių, kurie galėtų būti vertinami kaip galimi miestų vadovai. Vilniaus socialdemokratams gerokai trūksta strateginio mąstymo, vizijų, reikia daugiau ambicijų“, – pažymi politologas.

Taip pat, pasak A. Krupavičiaus, partijai privalu ieškoti įvairių būdų, kaip įtraukti jaunus žmones. Būtent EP rinkimų sukrėtimas yra proga atsinaujinti, pritraukti įdomesnių, aktyvių žmonių, kaip padarė kitos anksčiau valdžioje buvusios partijos, sako politologas.

A. Sysas taip pat sąrašuose pasigenda jaunų žmonių ir mano, kad jie galėtų padėti socialdemokratams tapti patrauklesniems. „Jaunų žmonių partijos sąrašuose trūksta. Nors tai irgi labai ginčytinas dalykas, nes socialdemokratai neturi nei žinomų anūkų, nei gerų lošėjų. Tačiau jei to reikia Lietuvos rinkėjams, bandysime tokių ieškoti“, – kalba A. Sysas.

Viltis – naujas Vilniaus skyriaus pirmininkas. Kas juo taps?

LSDP narys Egidijus Gaidamavičius teigia manantis, kad partija pribrendo permainoms, kurias galėtų įnešti naujas Vilniaus skyriaus pirmininkas.

A. Sysas sako esantis įkalbinėjamas kandidatuoti į LSDP Vilniaus skyriaus pirmininko pareigas, tačiau neketina juo tapti

„Dabar, kai atsistatydino partijos skyriaus pirmininkas, svarbiausias uždavinys būtų atrasti tą, kuris tenkintų tiek jaunimą, tiek pagyvenusius žmones, tiek dirbančius, tiek bedarbius. Svarbu išrinkti tokį žmogų, kuris vienytų bičiulius, suburtų komandą, patrauklią idėjomis, veržlumu, novatoriškumu, nenukrypstant nuo socialdemokratinių idėjų. Taip pat skyrius turėtų sukurti miestui skirtą rinkimų strategiją bei laimėti savivaldos rinkimus, formuoti valdančiąją daugumą, turėti savo merą“, – apie LSDP Vilniaus skyriaus tikslus kalba E. Gaidamavičius.

Partijos Vilniaus skyriaus pirmininko pavaduotojas S. Povilaitis sako, kad, jei jis taptų pirmininku, stengtųsi sutelkti skyrių bendram darbui. „Aš nesakau, kad nebuvo komandos, bet ji buvo pabira – skirstėsi pagal amžiaus grupes, interesus. Skyrių bendram darbui turi sutelkti bendras tikslas ir žmonių motyvacija. Jei deklaruojame, kad svarbiausia – žmogus, tai jam mes turime pirmiausiai dirbti“, – teigia S. Povilaitis.

A. Sysas sako esantis įkalbinėjamas kandidatuoti į LSDP Vilniaus skyriaus pirmininko pareigas, tačiau neketina juo tapti. „Pats laikas naujiems žmonėms. Net jei ir pralošime artėjančius savivaldos rinkimus, padarysime įdirbį į ateitį, ir tai reikia daryti“, – pažymi jis. 

Ketvirtadienį 18 val. LSDP Vilniaus skyriaus konferencijoje bus renkamas laikinasis skyriaus pirmininkas. Juo tapti gali vienas iš dabartinių devynių skyriaus pirmininko pavaduotojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius