-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 11 20

Socialdemokratai žada didinti gynybos finansavimą iki 1 proc. nuo BVP

Socialdemokratai per 4 metų valdymo kadenciją ketina padidinti krašto apsaugos finansavimą nuo dabar skiriamo 0,8 proc. nuo Bendrojo vidaus produkto (BVP) iki 1 proc. Taip LRT.lt tvirtina šios partijos kandidatas į krašto apsaugos ministrus Juozas Olekas. „Dabartinė finansavimo duobė apsunkina mūsų karių kovinį pasirengimą ir visa, kas reikalinga išsaugojant deramo lygio gynybinius pajėgumus“, – teigia J.Olekas.
Pratybų akimirka
Kariai. / Alfredo Pliadžio nuotr.

„Konservatoriai nusmukdė iki 0,79 proc. (nuo BVP). Paprastai taip atsitinka, kai konservatoriai žodžiais apie gynybą kalba vienaip, o iš tikro dirba kitus darbus. Šįkart atsitiko lygiai tas pats – finansavimas sumažintas, apsunkintas funkcijų vykdymas.

Bet mes visi esame pasirašę naują susitarimą dėl gynybos srities, kur, man atrodo, dauguma minčių išdėsytos teisingai – tarp jų ir įsipareigojimas nuosekliai didinti finansavimą bent jau iki tų skaičių nuo BVP, kurie buvo per praėjusią socialdemokratų kadenciją“, – sako J.Olekas.

Politikas abejoja, ar 2013-ųjų biudžetą bus spėta pakeisti iš esmės, mat yra ir kitų sričių, kurioms reikalingas finansavimas, tačiau viliasi, kad ilgainiui finansavimas gynybai po truputį pradės augti.

Šių metų pavasarį devynių politinių partijų pirmininkai pasirašė susitarimą dėl gynybos politikos 2012–2016 m. Partijos įsipareigojo kasmet tolygiai didinti krašto apsaugos sistemai skiriamas lėšas ir ilgainiui siekti, kad krašto apsaugos sistemos plėtrai užtikrinti būtų skirta 2 proc. nuo BVP.

Tačiau panašiai dėl gynybos politikos buvo tartasi ir 2004-aisiais, kai vienuolika politinių partijų įsipareigojo 2005-2008-aisiais krašto apsaugai skirti ne mažiau 2 proc. nuo BVP. Šis tikslas nebuvo įgyvendintas.

Tuo metu estų, vokiečių ir švedų šiomis dienomis pateiktoje naujoje studijoje apie saugumo perspektyvas Baltijos jūros regione minima, kad jeigu Lietuva ir toliau skirs vieną mažiausių biudžetų tarp NATO šalių, kils grėsmė, kad mūsų šalis nebepajėgs vykdyti savo narystės Aljanse įsipareigojimų.

2012 metais biudžeto asignavimai krašto apsaugai sudarė 0,8 procento nuo BVP, kai NATO šalių vidurkis – 2,8 proc. Kaimynai latviai šalies gynybai skiria 1,2 proc., estai – 1,9 proc., lenkai – 1,7 proc. Rusija krašto apsaugai skiria 3,5 proc., Baltarusija – 1,5 proc.

2008 m. Seimo rinkimus laimėjusios Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų programoje buvo rašoma: „Todėl planuojame kasmet ženkliai ir tolygiai didinti ne tik absoliutų, bet ir santykinį krašto apsaugos sistemos finansavimą, kad per artimiausius penkerius metus bent būtų pasiektas anksčiau buvęs 1,5 proc. nuo BVP lygis.”

Krašto apsaugos ministrės pareigas 2008 – 2012 m. ėjo konservatorė-krikdemė Rasa Juknevičienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius