-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 03 16

Socialdemokratams pavasarį žadantis Gintautas Paluckas: pas mus sprendimai priimami po kilimu

Į Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininko postą kandidatuojantis sostinės vicemeras Gintautas Paluckas teigia, kad partiją žlugdo siaurame žmonių rate priimami sprendimai ir neslepia, kad taip nutiko ir reaguojant į parlamentaro Mindaugo Basčio problemas dėl neaiškių ryšių. Lankydamasis 15min studijoje G.Paluckas ketvirtadienį leido suprasti, kad jo sėkmės rinkimuose atveju partijos senbuviams teks užleisti vietą naujiems veidams.
Gintautas Paluckas
Gintautas Paluckas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Socialdemokratai nenustebino reaguodami į M.Bastį užklupusias bėdas – ėmėsi savo partijos kolegos gynybos.

G.Paluckas 15min teigė, kad parlamentaro problemos patiems socialdemokratams esą buvo naujiena.

Politikas įsitikinęs, kad partija suklydo, nes dėl M.Basčio narystės partijoje stabdymo buvo galvojama per ilgai: „Tos 4-5 dienos leido susiformuoti visuomenės nuomonei, kad mes bet kokia kaina giname savo narį, kaip mes visada darome. Toks įvaizdis yra įsitvirtinęs, kad pas mus vieni už kitus stos mūru nepaisant bet kokių aplinkybių, nors jos akivaizdžiai rodo į egzistuojančią problemą.“

G.Paluckas teigė, kad pakeisti tokią nuomonę apie socialdemokratus yra vienas iš svarbiausių jo iššūkių, jei bus išrinktas partijos pirmininku.

Jis aiškino, kad sprendžiant svarbius klausimus su partijos nariais dabar nėra tariamasi.

„Pas mus sprendimai priimami po kilimu (...): padėkime, pagelbėkime, pasižiūrėkime, nes nežinome, kada mus pačius gali ištikti (kokia nors problema – aut.). Jeigu klausimas būtų užduotas partijai, partija tikrai būtų pasakiusi: suspenduok narystę, atsitrauk, viešink viską, ką įmanoma paviešinti, o jau visuomenė nuspręs“, – apie LSDP narių reakciją į M.Basčio istoriją kalbėjo G.Paluckas.

Jo nuomone, jeigu ne tik siaurame rate būtų sprendžiama dėl ministrų kandidatūrų, į pareigas būtų siūlomi labiau kompetentingi žmonės.

O dabar kandidatai socialdemokratų partijoje esą pasirenkami pagal kitus kriterijus – meilę ir lojalumą.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Gintautas Paluckas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Gintautas Paluckas

G.Paluckas neslepia, kad, jo nuomone, partijos senbuviams metas užleisti vietą: „Pastaruosius 27 metus partijos vardu šneka asmenys, dėl kurių visuomenė yra pasisakiusi, tiesą sakant, ne kartą. Europos Parlamento rinkimai mums buvo pirmas garsus skambutis, kad pasikeiskite – reikia naujų žmonių.“

Paklaustas apie tuos naujus veidus, kuriuos mato greta savęs, G.Paluckas minėjo taip pat pirmininko posto siekiantį ūkio ministrą Mindaugą Sinkevičių, buvusį aplinkos viceministrą Liną Jonauską, Marijampolės vicemerą Povilą Isodą, Šiaulių vicemerą Domą Griškevičių.

Reikia atverti duris ir tų naujų gerų veidų plūstels – pamatysit.

„Reikia atverti duris ir tų naujų gerų veidų plūstels – pamatysit“, – sakė jis.

G.Palucko teigimu, krachą per rinkimus bei neigiamą buvusios Vyriausybės darbo vertinimą lėmė tai, kad socialdemokratai viena sakė, antra darė, o trečia buvo parašę programoje.

„Todėl natūralu, kad tie pasiekimai yra tokie, švelniai tariant, nedideli“, – pridūrė jis.

Kalbėdamas apie Algirdo Butkevičiaus ketverius metus premjero poste, G.Paluckas neslėpė, kad visuomenė jau parodė, kaip jį vertina: „Kažkoks kitoks vertinimas iš mano pusės atrodytų mažų mažiausiai keistas.“

Vardindamas A.Butkevičiaus Vyriausybės klaidas G.Paluckas minėjo tai, kad švietimą, sveikatą ir socialinę politiką socialdemokratai atidavė į koalicijos partnerių rankas ir šiomis sritimis nesirūpino.

„Tai buvo mūsų klaida ir tai sąlygojo bendrą Vyriausybės darbo rezultatą, kuris buvo įvertintas Seimo rinkimų metu“, – pabrėžė pašnekovas.

Kenkė ne tik skandalai, bet ir reakcija į juos

Partijos reputacijai, anot jo, smarkiai pakenkė Vyriausybės kadencijos pabaigoje kilę skandalai, į kuriuos socialdemokratai reagavo netinkamai: „Partija padarė klaidų. Tada, kai reikėjo reaguoti greitai, ryžtingai, buvo tempiamas laikas, buvo samprotaujama, buvo tikrai bergždžiai ginamasi, kai visi įrodymai akivaizdžiai sakė, kad yra taip ir taip.

Yra susiformavęs emocinis antipatinis ryšys su socialdemokratais.

Akivaizdžios tiesos neigimas visuomenei sukėlė labai logišką atmetimo reakciją: jūs mus kvailinate, tai mes už jus tikrai nebalsuosime. Šiandien jau yra susiformavęs emocinis antipatinis ryšys su socialdemokratais ir nepaisant to, ką mes dabar sakome, žmonės moja ranka ir sako: mes žinome, kokie jūs esate. Tam įveikti reikės daug laiko ir labai daug pastangų.“

Jis kritikavo Darbo kodekso priėmimą, kuris, G.Palucko teigimu, aiškiai parodė, kas yra kas partijoje.

„Darbo kodeksas savo prasme skirtas apsaugai, o ne investicijų skatinimui. Žinant kad daugiau kaip 65 proc. žmonų gyvena nuo algos iki algos, supaprastinti atleidimą socialdemokratams negali būti priimtina. O mes elgėmės priešingai ir tai partiją išskyrė į dvi stovyklas “, – sakė jis.

VIDEO: 15min studijoje Gintautas Paluckas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius