Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 09 25

Socialdemokratas Marius Skarupskas siūlo Remigijui Šimašiui trauktis iš mero pareigų

Vilniaus merui Remigijui Šimašiui – neramios dienos. Penktadienį teisėsauga jo vadovaujam Liberalų sąjūdžiui pateikė įtarimus dėl stambaus masto kyšininkavimo ir prekybos poveikiu, o pirmadienį, prieš Vilniaus tarybos posėdį, jis sulaukė socialdemokratų atstovo Mariaus Skarupsko siūlymo trauktis iš pareigų. Tiesa, kol kas ne oficialaus, o tik socialiniuose tinkluose.
Remigijus Šimašius
Remigijus Šimašius / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Šįryt į savivaldybės dangoraižį pakilo sostinės meras turėdamas nemažą galvos skausmą „ir miestu rūpintis, ir partiją iš įtarimų traukti“. Tikiuosi, kad meras šiandien ne tik koalicijos partneriams, bet ir miestiečiams paaiškins, kaip jis elgsis“, – savo „Facebook“ paskyroje parašė Socialdemokratų partijos frakcijos Vilniaus taryboje seniūnas M.Skarupskas.

Trauktis arba atostogauti

Jis merui siūlo priimti svarbų sprendimą ir pasirašyti vieną iš dviejų dokumentų: „LIBERALŲ SĄJŪDŽIO PARTIJAI: Dėl susiklosčiusių aplinkybių atsistatydinu iš partijos pirmininko pareigų nuo 2017.09.25, nes turiu pasirūpinti Vilniumi ir vilniečiais.

ARBA

VILNIAUS MIESTO SAVIVALDYBĖS TARYBAI: Aš, Remigijus Šimašius, dėl susiklosčiusių aplinkybių prašau išleisti mane neapmokamų atostogų iki 2018.09.01 (data gali įrašyti pats meras).“

Anot M.Skarupsko, galbūt yra ir trečias variantas, bet merui reikėtų pasirinkti. „Mano giliu įsitikinimu, šis paprastas žingsnis galėtų nuimti daug įtampų Vilniaus mieste ir Vilniaus miesto taryboje“, – teigė socialdemokratų atstovas.

R.Šimašius: tai juokas

Meras tokius M.Skarupsko pasiūlymus pavadino pokštu, tačiau neneigė, kad prieš pirmadienio Vilniaus tarybos posėdį įvyko koalicijos posėdis ir jame kalbėta apie situaciją. „Pakviečiau kolegas pasitarti dar penktadienį, nes natūralu, kad situacija tokia, jog reikia visiems išgirsti ir mano nuostatas, mano nuomonę. Turėtų būti klausimų ir visiems savo partijose. Iš koalicijos partnerių išgirdau, kad yra noras girdėti, ar viskas gerai. Klausimas yra toks, ar tos istorijos iki gegužės 12 d. vykusios galbūt nacionaliniu lygiu turi kokį nors ryšį su Vilniaus miestu. Patikinau, ką galiu visiškai garantuoti, kad pradedant nuo rinkimų kampanijos iki visų darbų savivaldybėje viskas vyksta pagal įstatymus“, – kalbėjo R.Šimašius.

Anot R.Šimašiaus, tarybos politikai ir patys žino niuansus dėl Jono Basanavičiaus paminklo vietos parinkimo, kaip buvo priimami sprendimai. „Jie turės pašnekesių savo partijose ir priims kažkokius sprendimus. Tai natūralu, tokia jų teisė“, – sakė meras.

Jis taip pat patikino neišgirdęs koalicijos partnerių siūlymų trauktis.

Partijos dar spręs

Socialdemokratų partijos pirmininkas ir Vilniaus vicemeras Gintautas Paluckas teigė, kad tolesnis jų darbas su Liberalų sąjūdžiu Vilniaus savivaldybėje priklausys nuo to, kaip liberalai vertins savo situaciją.

„Partijos pirmininkas R.Šimašius turi pasakyti, ar tie klausimai, kurie yra nagrinėjami ikiteisminiame tyrime, tose bylose, kaip nors yra susiję su Vilniaus miestu, rinkimų kampanija – tiek jo, tiek Liberalų sąjūdžio. Kaip jau ne kartą sakiau, racionalių įrodymų reikės laukti metus ar dvejus, kol visi teisminiai ginčai vyks, todėl visam šitam koalicijos dariniui labai svarbus yra tikėjimas ir pasitikėjimas. Jeigu tokią deklaraciją R.Šimašius kaip meras ir partijos pirmininkas padarys, mes skyriuje svarstysime, ar ji tokia gali būti kaip pagrindas tolesniam bendradarbiavimui, ar ne“, – sakė G.Paluckas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Iš kairės: Gintautas Paluckas, Valdas Benkunskas, Linas Kvedaravičius, Remigijus Šimašius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Iš kairės: Gintautas Paluckas, Valdas Benkunskas, Linas Kvedaravičius, Remigijus Šimašius

Mero paaiškinimų socialdemokratai lauks raštu.

Valdas Benkunskas, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnas, penktadienį BNS sakė, kad konservatoriai trečiadienį planuoja prezidiumo posėdį, kuriame šią situaciją svarstys.

„Gal iki to laiko bus galima sužinoti daugiau ir iš teisėsaugos, kas konkrečiai yra siejama su partijos veikla, dėl ko partijai pareikšti įtarimai. Manau, nuo tos informacijos kiekio gali būti formuojamos ir pozicijos“, – penktadienį BNS sakė V.Benkunskas.

Neoficialiai kalbama, kad sprendimą nulems partijos pirmininko Gabrieliaus Landsbergio pozicija.

Penktadienį teisėsaugos pareigūnai Liberalų sąjūdžiui pateikė įtarimus dėl stambaus masto kyšininkavimo ir prekybos poveikiu Liberalų sąjūdžiui kaip juridiniam asmeniui. Teisėsauga įtaria, kad partijos naudai kyšius iš koncerno „MG Baltic“ viceprezidento Raimondo Kurlianskio paėmė buvęs Liberalų sąjūdžio lyderis Eligijus Masiulius, eksliberalas Šarūnas Gustainis. Dar vieno įtariamojo šioje byloje – narystę Liberalų sąjūdyje suspendavusio Seimo nario Gintaro Steponavičiaus – veiklos prokurorai su nauda partijai nesieja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius