-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 12 11

Socialdemokratė Giedrė Purvaneckienė užsienyje pasakojo apie naująją koaliciją: „Darbo partija – populistai be įsitikinimų, „Tvarka ir teisingumas“ – ultraradikalai“

Kaimyniniame Kaliningrade antradienį vyksta mokslinė konferencija „Rusijos ir Europos Sąjungos dialogas: Baltijos dimensija“, kur pakviesti politikai, mokslininkai, visuomenės atstovai iš trijų Baltijos šalių, Vokietijos, Švedijos ir kitų valstybių. Konferencijoje dalyvaujanti socialdemokratė Giedrė Purvaneckienė atvirai rėžė, ką ji galvoja apie naujosios valdančiosios koalicijos partnerius.
Giedrė Purvaneckienė
Giedrė Purvaneckienė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Konferencijoje, kurią surengė Baltijos federalinis I. Kanto universitetas, pranešimą skaitė ir Seimo narė socialdemokratė G.Purvaneckienė. Parlamentarė nustebino itin kategoriškai pasisakydama apie socialdemokratų partnerius naujoje valdančioje koalicijoje Darbo partiją bei „Tvarka ir teisingumas“.

15min.lt galėjo stebėti konferenciją tiesiogiai, kadangi universitetas specialiai portalui transliavo pasisakymus.

„Nesutarimai koalicijoje išties dideli“

„Nesutarimai koalicijoje išties dideli, – dėstė auditorijai G.Purvaneckienė. – Bet mes turime tvirtą daugumą ir galime priimti bet kokį sprendimą. Mums net opozicija nereikalinga, jeigu kalbėtume nediplomatine kalba. Mes galime su jais nebesiskaityti.“

Kalbėdama apie Darbo partiją ir Viktorą Uspaskichą, socialinių mokslų daktarė tikino, kad jo sėkmę ir populiarumą lėmė tai, kad, parlamentarės žodžiais tariant, jis – „Lietuvos svajonių simbolis“: „Įsivaizduokite, nuo suvirintojo iki milijonieriaus. Todėl jis ir populiarus, tai kiekvieno lietuvio svajonių simbolis.“

Naujosios koalicijos darbas, anot parlamentarės, bus itin sunkus, nes koalicijos viduje daug nesutarimų, o visi partneriai – labai skirtingi.

Mums net opozicija nereikalinga, jeigu kalbėtume nediplomatine kalba. Mes galime su jais nebesiskaityti

„Darbo partija nėra leiboristai, kaip jie save mėgina pristatyti. Jie atėjo kaip populistai ir neturi tvirtų įsitikinimų. Bet jie arčiau kairiųjų nei dešiniųjų“, – tęsė politikė.

Partija „Tvarka ir teisingumas“ gavo nuo G.Purvaneckienės dar nepalankesnę charakteristiką. „Jie ultranacionalistai, radikalai. Jie prieš abortus, prieš homoseksualus...“ – aiškino parlamentarė.

Lietuvos lenkų rinkimų akcija, anot politikės, buvo pakviesta į koaliciją tik dėl to, kad  būtų galima pagerinti santykius su Lenkija: „Jie gavo energetikos ministro kėdę, jie pirmą kartą dirbs Vyriausybėje, ir mes tikimės, kad dėl to pagerės santykiai su Lenkija“.

Tikisi geresnių santykių su Rusija

Tiesa, G.Purvaneckienė pabrėžė, kad ilgai nebuvo aktyvi politikė, mat pasibaigus 2000–2004 metų Seimo kadencijai dirbo kitą darbą, todėl jos pasisakymų negalima traktuoti kaip socialdemokratų pozicijos, tai daugiausia jos asmeninė nuomonė.

Savo pranešimą parlamentarė baigė pasisakymais apie santykius su Rusija, kurie, anot jos, turi pagerėti, nes ateina „išmintingas ministras, ne toks, kuris buvo prieš tai, kuris net nebuvo diplomatas ir buvo konservatorių ideologas“.

Gerinant santykius, socialdemokratė žadėjo neišduoti esminių Lietuvos vertybių. „Kai aš šiandien iš ryto paklausiau pono Grinbergio (Ruslanas Grinbergis – Rusijos mokslo akademijos Ekonomikos instituto direktorius, kuris taip pat dalyvauja konferencijoje – 15min.lt past.), kodėl Rusija pardavinėjo Lietuvai dujas brangiausiai Europoje, jis pajuokavo – išstokit iš Europos Sąjungos ir įstokite į Eurazijos Sąjungą (ją kuria Rusija ir Kazachstanas – 15min.lt past.), tada dujas pirksite už pačią mažiausią kainą. Nors tai ir buvo juokas, bet jame yra pagrindo. Mes gerinsime santykius su Rusija, bet be jokių sąjungų“, – baigė politikė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius