Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 02 21

Socialdemokratų atsakas koalicijos tarybos nešaukiantiems „valstiečiams“: taršys ministrus

Pernai lapkritį Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos su socialdemokratais pasirašytoje sutartyje juodu ant balto įsipareigota suformuoti koalicijos konsultacinę tarybą, kurioje bus aptariami svarbiausi politiniai klausimai. Tačiau socialdemokratų prašymų sušaukti koalicijos tarybą „valstiečiai“ negirdi, todėl pastarieji ėmėsi iniciatyvos „ant kilimėlio“ po vieną kviesti koalicijos partnerių ministrus.
Algirdas Butkevičius ir Ramūnas Karbauskis
Algirdas Butkevičius ir Ramūnas Karbauskis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Antradienį ryte socialdemokratų frakcijai į klausimus atsakyti pakviestas sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, paskui apie urėdijų reformą socialdemokratai nusiteikę pakamantinėti aplinkos ministrą Kęstutį Navicką.

Socialdemokratų partijos frakcijos seniūnė Irena Šiaulienė neslepia, kad tokios taktikos teko imtis dėl to, jog normalių koalicijos vadovybės susitikimų suorganizuoti nepavyksta.

Mes tikrai rodome iniciatyvą, bet, deja, tuo formatu, kuris numatytas koalicijos sutartyje, susitikimo, išskyrus vieną pačioje pradžioje, nebuvo, – sako I.Šiaulienė.

„Kadangi kyla minčių, kad pavasario sesijoje bus ir alkoholio kontrolės ir urėdijų klausimai, tai mes kviečiamės ministrus. Ne tik šiais klausimais. Mes manome, kad turi būti jau parengtas Vyriausybės programos priemonių planas ir kalbėsime, kuo galime jį papildyti, kad ta kova būtų ne formali, o tikrai pakeistume visuomenės požiūrį“, – sakė I.Šiaulienė.

Anot jos, šaukti koalicijos konsultacinę tarybą „valstiečiams“ socialdemokratai siūlė jau ne kartą, tačiau kol kas lieka neišgirsti.

„Seniai jų reikia. Buvo ir pasiūlymai, klausimai yra kuriuos reikėtų aptarti, todėl kad pavasario sesija artėja, o mes net darbų programos nesame aptarę“, – piktinosi socialdemokratų frakcijos seniūnė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Algirdas Butkevičius ir Irena Šiaulienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Algirdas Butkevičius ir Irena Šiaulienė

I.Šiaulienė sako, kad iki dabar koalicija buvo susitikusi vienintelį kartą dar pernai. Tuomet buvo kalbama apie Darbo kodeksą ir galimas jo įsigaliojimo atidėjimo pasekmes. Dar vienas susitikimas buvo šiemet parlamento restorane, tačiau I.Šiaulienė rimtu jo nelaiko.

„Tas restorane buvo ne darbinis susitikimas, o šiaip sau. Šitas susitikimas neatsako į tuos klausimus, kurie iki šiol yra atviri“, – sako ji.

Kalba apie sutarties peržiūrėjimą

Pastaruoju metu kandidatai į socialdemokratų partijos pirmininko postą Zigmantas Balčytis, Andrius Palionis ir Gintautas Paluckas prabilo, kad koalicijos sutartį su „valstiečiais“ reiktų peržiūrėti.

I.Šiaulienė tikina, kad tokios kalbos neabejotinai susijusios su „valstiečių“ vengimu bendradarbiauti.

„Kadangi bendradarbiavimas yra toks, koks yra, o mes buvome įpratę dirbti konkrečiu režimu, pakankamai tikslingai, tai dabar susiklosčiusi situacija mūsų netenkina, todėl pasigirsta ir tokios kalbos. Nesakyčiau, kad galima tame įžvelgti „valstiečių“ piktybiškumą, bet neišgirstame jų tinkamos reakcijos į mūsų akcentuojamus klausimus, nors yra siūlyta ne kartą susitikti ir šią savaitę, ir praėjusią, ir su R.Baškiene kalbėjau, kad gal šią savaitę galim susitikti, tačiau atsakymo neišgirdau. Mes tikrai rodome iniciatyvą, bet, deja, tuo formatu, kuris numatytas koalicijos sutartyje, susitikimo, išskyrus vieną pačioje pradžioje, nebuvo“, – pripažino I.Šiaulienė.

Tačiau dabartinis socialdemokratų partijos pirmininkas Algirdas Butkevičius ragina kolegas nedaryti skubotų sprendimų. Anot jo, negalima pamiršti, kad koalicija gyvuoja vos šimtą dienų.

„Turi prasidėti darbas koalicijoje. Turi pradėti organizuoti ta koalicijos taryba susitikimus ir pokalbius dėl artimiausių prioritetų įgyvendinimo Seime. Po to ir paaiškės, ar ką nors sutartyje reikia keisti“, – sakė A.Butkevičius.

Kita vertus, jis pripažįsta, jog iki šiol jokia koalicija nesielgė taip, kaip dabar susitikimo koalicijos taryboje vengiantys „valstiečiai“.

„Čia aš matau tam tikrą problemėlę“, – pripažino A.Butkevičius.

Pasak jo, apie tai ne kartą kalbėta su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininku Ramūnu Karbauskiu.

„Valstiečiai“ priekaištus vadina rinkimų kova

Su „valstiečių“ pirmininku pirmadienį 15min susisiekti nepavyko. Tuo tarpu partijos pirmininko pavaduotoja Rima Baškienė aiškino, kad socialdemokratai piktinasi be reikalo. Pasak jos, kandidatai į socialdemokratų lyderio postą apie koalicijos sutarties peržiūrėjimą kalba ieškodami politinės naudos.

„Jeigu vyksta kažkokie pastebėjimai iš kandidatų į socialdemokratų pirmininkus, tai galiu išgirsti tik kaip jų rinkimų kampanijos akcentą“, – sakė Seimo vicepirmininkė.

Tuo tarpu kitiems socialdemokratams, pasak R.Baškienės, turėtų užtekti susitikimų, kurie vyksta prieš Seimo plenarinius posėdžius.

Jokio prieštaravimo ar kažkokių nuogąstavimų iš kolegų Seimo narių tikrai neturiu, – tikina R.Baškienė.

„Mes dirbame savo darbą Seime ir toliau ruošiamės Seimo plenarinei sesijai. Jokio prieštaravimo ar kažkokių nuogąstavimų iš kolegų Seimo narių tikrai neturiu. Mes labai neeilinę sesiją turėdami turėjome daug pokalbių ir su Juliumi Sabatausku, ir su Algirdu Sysu“, – sakė R.Baškienė.

Tuo tarpu koalicijos konsultacinės tarybos, anot „valstiečių“ atstovės, visai nereikia.

„Mes dirbame šiek tiek kitu pagrindu. Laikotarpis dar ganėtinai trumpas buvo tos veiklos. Tiktai antradienį sueina šimtas dienų, kai dirba šitas Seimas. Iki tol – per rudens ir neeilinę sesiją – dirbome truputį kitu pagrindu – kiekvieną antradienį ir ketvirtadienį prieš Seniūnų sueigą suderiname darbotvarkes su I.Šiauliene, Gediminu Kirkilu, Juozu Oleku ir Mindaugu Basčiu. Iš mūsų būdavo R.Karbauskis, Seimo pirmininkas, dažniausiai ministras pirmininkas ir aš, kaip pavaduotoja. Tas formatas pakankamai solidus ir atsakingas“, – dėstė R.Baškienė.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Aurelijus Veryga, Ramūnas Karbauskis ir Rima Baškienė
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Aurelijus Veryga, Ramūnas Karbauskis ir Rima Baškienė

„Šiandien neturiu nė vieno žodžio nusiskundimų dėl koalicijos partnerių veiksmų“, – pridūrė ji.

Tačiau I.Šiaulienė tikino, kad šių susitikimų tikrai nepakanka.

„Tai nėra tai, kad numatyta pagal mūsų sutartį. Tai yra darbiniai susitikimai. Ateina vicepirmininkas Seimo vienas, frakcijų seniūnai ir Seimo pirmininkas ateina. Kalbame apie darbotvarkes ir einamuosius klausimus, bet ne apie strateginius. Mes sprendimų priimti ten negalime“, – teigė socialdemokratų frakcijos seniūnė.

Nepatenkinti urėdijų reforma

Socialdemokratai neslepia abejojantys „valstiečių“ planu iš esmės pertvarkyti urėdijas. Jie tikina, kad pokyčiai būtini, tačiau esą jie turi būti apgalvoti ir neskubrūs.

„Reforma gali būti pradėta įgyvendinti pagal buvusios Vyriausybės pateiktą projektą. Gal tegu būna devyni tokie regioniniai juridiniai vienetai. Tam variantui, manau, jau galėtų pritarti visos frakcijos, nors prieš keletą metų dar nepritarė. Manau, kad ir su urėdijų vadovais galima sutarti, kad šitas projektas būtų įgyvendintas“, – sakė A.Butkevičius.

Po kelių metų, pasak jo, būtų galima imtis ir radikalesnių reformų, kurios dabar gali sulaukti pasipriešinimo.

„Puikiai žinau, kad vėl yra dirbama su Seimo nariais, kurie išrinkti rajonuose. Jei ji būtų sustabdyta, būtų blogai. Be to, mūsų tikslas nėra centralizacija ir kūrimas vienos įmonės Vilniuje mažinant vėl darbo vietas regionuose. Tam nėra dar jokio būtinumo“, – aiškino socialdemokratų pirmininkas.

Jis pabrėžė, kad kol kas „valstiečiai“ apie urėdijų reformą su socialdemokratais visai nekalbėjo. Neparodytas socialdemokratams dar ir Vyriausybės programos priemonių planas.

R.Baškienė pripažino, kad dėl urėdijų reformos kol kas nėra sutarimo ir „valstiečių“ frakcijoje.

„Kol kas neaišku, kokia bus reformos ekonominė nauda, kaip tai veiks regionus, nes mus svarbiausia regionų politika. Žmonių atleidinėjimas dėl atleidinėjimo negali būti, turi būti rezultatas. Ministerija dar turės paplušėti įrodydama ir mūsų frakcijai, rasdama kompromisą su urėdijomis, kad būtų rastas geriausias sprendimas“, – sakė ji.

„Valstiečiai“ net nepaskyrę žmonių?

15min paklausta, kurie Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos nariai oficialiai paskirti atstovauti partijai koalicijos konsultacinėje taryboje, R.Baškienė suabejojo. Ji pareiškė, kad kol kas atrodo, kad su partneriais susitikinės ji, R.Karbauskis, V.Pranckietis ir S.Skvernelis.

Socialdemokratai Į koalicijos konsultacinę tarybą oficialiai yra delegavę A.Butkevičių, I.Šiaulienę, J.Oleką ir G.Kirkilą.

Konsultacinės tarybos sukūrimas buvo numatytas pernai lapkritį pasirašytoje koalicijos sutartyje.

Joje rašoma, kad į ją pateks po keturis valstiečių-žaliųjų ir socialdemokratų atstovus.

Be to, sutartyje trumpai konstatuojama, kad partijos suderino programines nuostatas, kurių pagrindu bus formuojama Vyriausybės programa.

Koalicijos sutartyje dar numatoma, kad partneriai dėl vertybinių klausimų apsispręs savarankiškai. Tokiais atvejais jie Seime galės ieškoti kitų sąjungininkų ir tai nebus koalicijos sutarties pažeidimas.

„Vieno iš koalicijos partnerio galimi susitarimai su trečiąja šalimi neįpareigoja kito partnerio ir neturi pažeisti šios sutarties“, – numatyta pasirašytame dokumente.

VIDEO: Ramūnas Karbauskis ir Algirdas Butkevičius pasirašė koalicijos sutartį

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius