Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 10 19 /16:44

Socialdemokratų ir konservatorių pozicijos dėl kitų metų biudžeto išsiskyrė

Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP) vyriausybės pateiktą valstybės ir savivaldybių biudžetų projektą vertina teigiamai, tačiau, kaip teigiama partijos išplatintame pranešime spaudai, biudžete esama ir trūkumų. Tuo metu Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcija sutarė kol kas išvis nepalaikyti biudžeto projekto, nes nemato tų reformų, kurias Lietuvos žmonėms pažadėjo vyriausybė.
Gintautas Paluckas
Gintautas Paluckas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Prikibo prie atlyginimų

Anot socialdemokratų partijos, vienas iš didžiausių biudžeto projekto trūkumų – pernelyg mažas bazinio atlyginimo didinimas mokytojams, socialiniams darbuotojams, kultūrininkams, valstybės tarnautojams, savivaldybių darbuotojams, politikams, teisėjams, pareigūnams.

„Vyriausybė planuoja bazinį atlyginimą didinti nuo 130,5 iki 132 eurų, kai iki krizės šis dydis siekė 490 litų arba 141,9 eurų. Lietuvoje darbo užmokestis nuolat auga, tačiau viešojo sektoriaus darbuotojų, kurių darbo užmokestis susijęs su baziniu atlyginimu ir kurių yra apie 200 tūkst., realios pajamos netgi mažėja, nes tik šiek tiek didėsiančias pajamas „suvalgo“ infliacija“, – teigiama partijos pranešime.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis

Taip pat Lietuvos socialdemokratų partija „nesupranta, kodėl vyriausybė neapsvarstė progresyvaus gyventojų pajamų mokesčio idėjos, nes ši priemonė yra viena iš rekomenduojamų mažinant pajamų nelygybę ir užtikrina visuomenės narių tarpusavio solidarumą“.

Konservatorių taip pat netenkina tai, kad biudžete nematome aiškios struktūros, biudžeto susiejimo su svarbiomis viešojo gyvenimo reformomis, kurias žadėjo premjeras.

„Kur dingo žadėtos švietimo, mokesčių ir pensijų reformos? Kodėl joms reikiamų lėšų nematome biudžete? Ar reformų jau atsisakoma ir pripažįstama, kad ši vyriausybė nebeturi daugumos, palaikymo Seime? Aišku tik viena – tai yra reformų atsisakymo biudžetas, kuris žymi vyriausybės ir premjero ambicijų pabaigą, – sakė partijos lyderis Gabrielius Landsbergis. – Matau, kad biudžeto projekte tiesiog vadovaujamasi principu: padalinti visiems po truputį. Toks požiūris mums nepriimtinas. TS-LKD frakcija pasisako už įsisenėjusių problemų sprendimą iš esmės.“

Nepritaria PNPD naikinimui

Socialdemokratai taip pat nepritaria papildomo neapmokestinamojo pajamų dydžio (PNPD) naikinimui dirbantiems ir vaikus auginantiems piliečiams. Šiuo metu PNPD siekia 200 eurų už kiekvieną vaiką, juo galėjo pasinaudoti dirbantys vidurinio sluoksnio gyventojai. Vyriausybė pasiūlė šį dydį naikinti ir skirti apie 30 eurų dydžio vaiko pinigus už visus vaikus bei dar pridėti paramos, jei šeimos pajamos vienam asmeniui bus mažesnės nei 183 eurai. Socialdemokratų nuomone, vyriausybės priemonės naudingos skurdžiausiam sluoksniui, tačiau pagalba teikiama vidurinio vaikus auginančio sluoksnio sąskaita.

G.Landsbergis pažymi, kad TS-LKD frakcijos nariai taip pat turės daug pastabų dėl PNPD atsisakymo už vaikus bei sveikatos apsaugos biudžeto ir kitų sričių. Pranešime spaudai pažymima, kad frakcija teiks savo pasiūlymus ir korekcijas biudžetui. Kaip pozityvų aspektą šiame projekte TS-LKD frakcija išskiria tai, kad yra didinamas gynybos finansavimas ir Lietuva pagaliau pasieks 2 proc. nuo BVP įsipareigojimą. Tikimasi, kad gynybos finansavimas ir toliau nuosekliai augs pagal partijų susitarimą ir įsipareigojimą NATO partneriams bei visuomenei, 2020 m. sieks jau 2,5 proc. šalies bendrojo vidaus produkto.

Siūlo visiems pensininkams pridėti bent po 20 eurų

Pasak G.Landsbergio, reikia ieškoti būdų ne tik kaip pensijas padidinti vidutiniškai, o kaip visiems pensininkams pridėti bent jau 20 eurų, kad skurdžiau gyvenantys tikrai pajaustų prieaugį.

„Yra per daug žmonių, kurių pensijos net nesiekia 273 eurų vidurkio, todėl kai vyriausybė indeksuodama žada pakelti pensijas 7 proc., tai tas asmuo, kurio pensija yra 600 eurų, gaus papildomai 42 eurus, o tas, kurio pensija vos 100, – varganus 7. Ar tai yra socialiai jautrus požiūris? Ne, nes atskirtis tarp pensininkų visiškai nemažės ir toks garsiai skelbiamas pensijų padidinimas, esant aukštai infliacijai, nereikš, kad vyriausybė labai stipriai pagerins mūsų pensininkų situaciją. Tai tereikš, kad Vyriausybė dar vienerius metus palaikys pensininkus esamoje atskirties būsenoje“, – cituojamas partijos lyderis.

Sutinka dėl lengvatos šildymui

Pozityviai biudžeto projekte G.Landsbergis vertina tai, kad vyriausybė pagaliau pripažino savo klaidą ir nusprendė palikti 9 proc. PVM lengvatą šildymui: „Kovojome, kad vyriausybė nedidintų šildymo kainų ir paliktų 9 proc. lengvatinį PVM tarifą. Tai ir padaryta. Džiaugiamės tokiu apsisprendimu ir liepą tarp mūsų ir valstiečių pasirašyto susitarimo vykdymu“.

Tokią žinią taip pat džiugiai pripažinę socialdemokratai siūlo tokią pat lengvatą nustatyti visoms kuro rūšims, nes, priešingu atveju, diskriminuojami individualiuose namuose gyvenantys asmenys, nors dažnai tai šeimos su vaikais arba senyvi asmenys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius