Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2015 01 22

Socialdemokratų ministrė Rimantė Šalaševičiūtė nori, kad būtų tik viena nuomonė – jos

Sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė įpareigojo gydymo įstaigas visą su valstybės politikos sveikatos srityje formavimu susijusią informaciją, teikiamą Seimui, Vyriausybei ar net prezidentei, suderinti su ministerija. „Raštas geras. Tobulas. Jei įstatymų leidėjai, Vyriausybė ar prezidentas norės informacijos, nieko negaus be ministerijos palaiminimo“, – konstatavo Lietuvos žurnalistų sąjungos (LŽS) pirmininkas Dainius Radzevičius.
Rimantė Šalaševičiūtė
Rimantė Šalaševičiūtė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

D.Radzevičius ministrės įsakymą vadina mažų mažiausiai keistu.

„Jis reiškia, kad net aukščiausios valdžios institucijos yra iš esmės atkertamos nuo informacijos apie realią padėtį ministerijos pavaldumo įstaigose, o ministerija iš esmės cenzūruos informaciją apie savo sistemą net ne žiniasklaidai, o aukštesnei valdžiai“, – stebėjosi LŽS pirmininkas.

Vertinant iš politikų žiūros taško, noras kontroliuoti savo valdomą sritį, ypač informacijos lauke, yra suprantamas.

Net aukščiausios valdžios institucijos yra iš esmės atkertamos nuo informacijos apie realią padėtį ministerijos pavaldumo įstaigose, o ministerija iš esmės cenzūruos informaciją.

„Trumpai tariant, kas valdo informaciją – valdo situaciją. Juk jei ko nors užsimanys, pavyzdžiui, prezidentūra, ministerija paskaičiusi informaciją iš anksto galės pasirengti galimoms krizėms. Bet informacijos atvirumo ir skaidrumo aspektu tai yra akivaizdus naujas kontrolės mechanizmas“, – apibendrino D.Radzevičius.

Jam įdomu, kas būtų, jei ministerijai pavaldi įstaiga vis dėlto išdrįstų informaciją pateikti tiesiogiai, be ministrės palaiminimo?

„Kiek suprantu, bus galima bausti tokį asmenį, o gal net iš darbo mesti? Nors ten net nekalbama apie jokias valstybės paslaptis“, – stebėjosi D.Radzevičius.

Sušvelnino ankstesnio įsakymo formuluotę

R.Šalaševičiūtė užtikrino, kad nei filtruoti, nei cenzūruoti informacijos apie sveikatos apsaugą tikrai nenori. Ministrė paaiškino, kad praėjusių metų gruodžio 30 dienos raštu ji net sušvelnino rugsėjo 26-ąją pasirašytą įsakymą.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Dainius Radzevičius
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Dainius Radzevičius

„Būtent ankstesnėje formuluotėje buvo galima įžvelgti, kad per daug reikalaujame iš mums pavaldžių įstaigų. Todėl įsakymo „Dėl valstybės politikos įgyvendinimo“ papunktį ir pakeičiau“, – teigė ministrė.

Ji sakė siekianti kontroliuoti ne visą informaciją, bet tik susijusią su valstybės politikos sveikatos srityje formavimu, jos organizavimo, koordinavimo ir kontrolės įgyvendinimu: „Į visus klausimus, nesusijusius su politikos formavimu, atsakymus įstaigos tiek žiniasklaidai, tiek valdžios institucijoms gali teikti nevaržomai.“

Pasenusiomis žiniomis iškreipia realų vaizdą?

Teisinio reglamentavimo kontroliuoti dalį informacijos ministrė esą ėmėsi kaip išeities, nes jau turėjo skaudžių pamokų.

Mes nevaržome informacijos teikimo, bet prašome neiškreipti suformuotos ar formuojamos sveikatos politikos valstybėje.

„Vos ne kas rytą vadovybėje sėdime ir sprendžiame visus pagrindinius klausimus, diskutuojame, priimame sprendimus. Tokiu būdu buvo suformuota neurochirurgijos, transplantacijos, onkologijos programa, greitosios pagalbos integravimas į bendruosius pagalbos centrus, greitosios pagalbos automobilių pirkimas ir paskirstymas.

Tačiau buvo atvejų, kai mums pavaldžios įstaigos atsakydavo į pateiktus klausimus visiškai skirtingai nei priimti vadovybės sprendimai. Mes nevaržome informacijos teikimo, bet prašome neiškreipti suformuotos ar formuojamos sveikatos politikos valstybėje“, – kalbėjo ministrė.

Siūlo pasisamdyti gerus teisininkus

R.Šalaševičiūtė apgailestauja, kad dalis ministerijai pavaldžių sveikatos įstaigų vadovų arba neturi profesionalių teisininkų, arba nesugeba perskaityti, kas parašyta.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Rimantė Šalaševičiūtė
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Rimantė Šalaševičiūtė

„Ir tada sveikatos politiką traktuoja iškreiptai. Vadovai neskaito, nesidomi naujai priimtais sprendimais, tačiau dalija komentarus, reiškia nuomonę, visiškai prasilenkiančią su vadovybės sprendimas. O visuomenė mano, kad tai – oficiali ministerijos pozicija“, – apgailestavo ministrė.

Ji užtikrino, kad bendro pobūdžio informacija apie gydymo įstaigos reikalus, darbą, pasiekimus, kokius nors pažeidimus ar pacientų skundus gali būti teikiama be Sveikatos apsaugos ministerijos žinios.

Nepasisakė net komiteto ekspertas

Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkės pavaduotojas konservatorius Antanas Matulas teigė, kad R.Šalaševičiūtės įsakymas yra smarkiai perteklinis ir labai apsunkina komiteto darbą.

Tą raštą ministrei reikia ne koreguoti, bet visai atšaukti. Įžvelgiu nemažą grėsmę demokratijai.

„Tą raštą ministrei reikia ne koreguoti, bet visai atšaukti. Įžvelgiu nemažą grėsmę demokratijai“, – nuogąstavo parlamentaras.

Dėl vieno paciento išreikštos problemos šiomis dienomis jis kreipėsi į vienos universitetinės ligoninės specialistą, paskirtą komiteto visuomeniniu ekspertu.

„Jis atsisakė ką nors komentuoti, motyvuodamas tuo įsakymu. Sakė, kad turi atsakyti raštu ir prieš pateikiant nuomonę suderinti ją su ministerija. Su kuo konkrečiai – neaišku“, – stebėjosi A.Matulas.

Be to, jis pažymėjo, kad ministrei reikėtų rūpintis ne tiek ministerijai pavaldžių įstaigų teikiama informacija, bet pačios ministerijos vadovų žiniomis.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Antanas Matulas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Antanas Matulas

„Ekspertai ir ministerijos departamentų, skyrių vedėjai konkrečiais specializuotais klausimais turi daug didesnę kompetenciją nei viceministrai, kurie keičiasi kaip kelmučiai ant kelmo. Pasiekti tokį išmanymo lygį, kokį turi ilgamečiai darbuotojai, trūksta laiko. Todėl, tarkime, Vyriausybės atsakymas dėl visuomenės sveikatos centrų reorganizavimo buvo vienas, o viceministras Erikas Mačiūnas (vėliau pasitraukęs iš pareigų, – red. past.) išsakė visiškai priešingą poziciją“, – prisiminė A.Matulas.

R.Požela: „Nebe tie laikai“

R.Šalaševičiūtės įsakymą kritikuoja net jos partijos bendražygis, socialdemokratas Juras Požela, irgi dirbantis Sveikatos reikalų komitete.

Laikausi nuomonės, kad kuo daugiau viešumo, skaidrumo ir nuomonių įvairovės, tuo visiems geriau.

„Seimas yra pati aukščiausia šalies institucija. Nekomentuoti ar atsisakyti Seimo nariui teikti turimą informaciją yra mažų mažiausiai keista. Labai be reikalo ministrė to ėmėsi – ar pati, ar patarėjos patarta. Matyt, yra noras kontroliuoti viską, kas išeina iš sveikatos apsaugos sistemos. Bet nebe tie laikai, kai viską įmanoma sužiūrėti ir sukontroliuoti. Manau, reikia tiesiog pasitikėti savo kolegomis“, – svarstė J.Požela.

Jis irgi pastebėjo, kad vieną teisingą nuomonę rasti būna labai sunku: „Sveikatos apsaugos ministerija laikosi vienos pozicijos, o jai pavaldi įstaiga – kitos. Arba ministerija laikosi kitos pozicijos, nei buvo priimta Vyriausybės posėdyje. Laikausi nuomonės, kad kuo daugiau viešumo, skaidrumo ir nuomonių įvairovės, tuo visiems geriau.“

Karolio Bingelio nuotr./Seimo narys Juras Požėla
Karolio Bingelio nuotr./Seimo narys Juras Požėla.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius