-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 04 08

Socialdemokratų rinkimų lyderiai: vienas nenori partijos kaip Šiaurės Korėjoje, kitas – radikalių permainų

Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP) pirmajame ture neišsirinko savo partijos pirmininko. Rinkimų lyderiais tapo Vilniaus miesto vicemeras Gintautas Paluckas ir ūkio ministras Mindaugas Sinkevičius, sulaukę daugiausiai partiečių palaikymo. Jie ir susikaus antrajame ture, kuris vyks balandžio 28-29 dienomis.
Gintautas Paluckas ir Mindaugas Sinkevičius
Gintautas Paluckas ir Mindaugas Sinkevičius / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Pirmąjį socialdemokratų pirmininko rinkimų turą laimėjęs Vilniaus miesto vicemeras Gintautas Paluckas sakė esąs patenkintas rinkimų rezultatais ir jau mato pokyčius partijoje.

„Pirmo turo rezultatus vertinu tikrai gerai. Matau, kad didžioji dalis skyrių veržiasi iš tos senosios susitarimų ir pokiliminių intrigų tradicijos ir balsuoja demokratiškai. Iš čia ir didesnis balsų pasiskirstymas bei antras turas“, – sakė Vilniaus vicemeras.

„Mano trijų savaičių viešnagė JAV, be abejonės, turėjo įtakos rezultatams, nes kartais dėl laiko skirtumo tiesiog nespėjau reaguoti į oponuojančių kolegų pareiškimus ar atsiliepti į bičiulių skambučius“, – pabrėžė G.Paluckas.

Kalbėdamas apie savo konkurentą antrajame ture Vilniaus vicemeras tikino, kad skiriasi pats požiūris į partiją.

„Požiūriu skirtumą iš esmės sudaro siekiamų permainų „gylis“. Ne kartą debatų skyriuose metu Mindaugas kalbėjo apie „branduolio“ išlaikymą. Aš manau, kad pirmasis partijos „ešelonas“ turi keistis iš esmės. Gal kažkam tai atrodo nelabai reikšminga, tačiau „branduolys“ diktuoja organizacijos kultūrinę tradiciją, o tai reiškia darbo stilių, vertybių ir ideologijos svarbą partijos politinėje darbotvarkėje“, – sakė G.Paluckas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Gintautas Paluckas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Gintautas Paluckas

„Mano galva, skiriasi ir mūsų požiūris į partijos kaip struktūros ateitį. Mindaugas ne kartą yra minėjęs, jog LSDP mato kaip valstybinę partiją. Tikiuosi, jog tai tiesiog netikęs išsireiškimas, nes valstybinės partijos yra Rusijoje, Kinijoje, Šiaurės Korėjoje. LSDP turi būti atvira, visus kairiuosius judėjimus įtraukianti ir konsoliduojanti jėga. Tai yra mano vizija ir ji neturi nieko bendro su uždara, valdžios partijos struktūra ir kultūra, kokią turime dabar“, – pridūrė jis.

Džiaugiasi rimtesne konkurencija

Tuo metu ūkio ministras Mindaugas Sinkevičius teigė, kad rinkimuose norėjo didesnio partiečių aktyvumo.

„Galvojau, kad rinkimuose dalyvaus daugiau partijos narių. Pagal teisingumo ministerijos statistika partijoje yra apie dvidešimt tūkstančių“, – kalbėjo M.Sinkevičius.

Antruoju rinkimuose likęs buvęs Jonavo meras sakė, kad rezultatas jo nenustebino. „Laukia dar kelios savaitės kovos ir tikiuosi, kad priimtas sprendimas bus palankus man“, – pabrėžė jis.

Pirmą kartą tokią rimtą konkurencinę kovą LSDP pirmininko rinkimuose M.Sinkevičius vertino pozityviai.

Luko Balandžio / 15min nuotr./15min studijoje – ūkio ministras Mindaugas Sinkevičius
Luko Balandžio / 15min nuotr./15min studijoje – ūkio ministras Mindaugas Sinkevičius

„Pati rinkimų eiga parodė, kad žiūrima rimtai į rinkimus. Savaitgaliais ir darbo dienomis susitikdavom su kandidatais debatuose. O kur dar apsilankymai skyriuose, kalbėjimas su partiečiais, važinėjimas: nuo Skuodo iki Šalčininkų. Tai leido ir pažinti partiją, ir skyrius, ir partiečiams geriau susipažinti su kandidatais“, – pasakojo ūkio ministru tapęs jaunasis socialdemokratų politikas.

Jo teigimu, konkurentas antrajame ture Gintautas Paluckas nori radikalesnių reformų.

Jo teigimu, konkurentas antrajame ture Gintautas Paluckas nori radikalesnių reformų.

„Gintautas yra radikalesnis. Jis nori radikalių pasikeitimų, nori daug naujų žmonių partijos vadovybėje. Radikaliau žiūri į mūsų darbo su valstiečiais žaliaisiais galimybes koalicijoje. Aš – nuosaikesnis žmogus. Neneigiu ir padarytų klaidų ar pasiekimų, kuriuos turėjom vadovaujant Algirdui Butkevičiui. Esu iš Jonavos, o ne iš Vilniaus, tad esu savotiška jungtis su provincija, geriau pažįstu skyrių gyvenimą, pats sėkmingai vadovavęs skyriui“, – pažymėjo M.Sinkevičius.

Per tris tiesioginių rinkimų dienas už G.Palucką balsavo 4017 LSDP narių, už M.Sinkevičių – 3654. Dėl partijos pirmininko posto taip pat varžėsi Seimo nariai Andrius Palionis, Artūras Skardžius ir eksparlamentaras Mantas Varaška. A.Palionis surinko 1166 balsus, A.Skardžius – 608, M.Varaška – 252 balsus.

Pirmą kartą tiesioginiuose partijos lyderio rinkimuose iš viso dalyvavo 9732 arba beveik 48 proc. LSDP narių iš 20 tūkst. 388.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius