-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 04 30

Socialinės akcijos rezultatai: tėvai dažnai įžeidinėja vaikus

Balandžio 20–26 dienomis viešoji įstaiga Paramos vaikams centras visoje Lietuvoje vykdė socialinę akciją „Nustokime barti, pradėkime girti“. Šia akcija siekta atkreipti visuomenės dėmesį į emocinės prievartos prieš vaikus problemą. Akcijos sulaukė gausybės skambučių bei laiškų iš įvairių vaikų ugdymo įstaigų. Tačiau dauguma suaugusiųjų buvo sunerimę ir žėrė kritiką ar apgailestavo dėl laiko trūkumo.
Tėtis su sūnum
Tėtis su sūnum / „Scanpix“ / „Panthermedia“ nuotr.

Akcijos metu arti 20 tūkst. tėvelių pasižadėjo atsisakyti vaikus žeidžiančių žodžių. Šiandien matyti, jog dažniausiai tėvų naudojami netinkami būdvardžiai vaikų atžvilgiu yra „žioplys“, „tu blogas“, „nevykėlis“, „begėdis“, „nevėkšla“, rašoma akcijos organizatorių pranešime spaudai.

Vis dėlto, socialinės akcijos metu organizatoriai sulaukė ir suaugusiųjų priekaištų, dėl skatinimo vaikus girti, o ne barti: „Kas čia per auklėjimas?! Nuo kada vaikų negalima barti – užauginsime monstrus!“, „Aš vaikų niekada nebariau, mane vaikai suprasdavo iš vieno žodžio“. Akcijos metu savanoriai stebėjo, kaip mamoms ir tėčiams buvo sunku prisiminti, kokiais žodžiais jie bara vaikus. Kai kurie jų prašė savo atžalų, kad primintų. Kai vaikai prabildavo, tėveliai jautėsi nepatogiai.

Paramos vaikams centro psichologė Jūratė Baltuškienė teigia, kad daliai suaugusiųjų tikrai trūksta žinių apie ryšio su vaiku kūrimą, apie pozityvią, vaikų netraumuojančią discipliną, apie savęs kaip elgesio modelio rodymą vaikams.

„Dažnai suaugusieji jausdamiesi bejėgiškai auklėdami vaikus, imasi emocinio smurto vaikus išvadindami skaudinančiais žodžiais, nes kitų būdų kaip suvaldyti netinkamą vaiko elgesį – nežino. Tačiau, kad ir kaip parodaksalu, tai vaikams neturi ilgalaikio poveikio ir neišmoko tinkamo elgesio, tik išgąsdina ir įskaudina,“ – teigia J.Baltūškienė.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Bausmė
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Bausmė

Socialinės akcijos metu suaugusieji atsisakė ir tokių vaiko nuvertinimų: „tu nieko nesugebi – esi niekam tikęs“, „tu visada taip elgiesi – kiek gi galima?“, „aš tau jau milijoną kartų sakiau ir tu vis tiek nesupranti“, „duok greičiau, nes tu matau, nieko nemoki“.

Taip pat nurodė nustosiantys vartototi ir vaikus skaudinančius nurodymus: „nelįsk į akis“, „baik, bliauti“, „tylėk, neklyk“, „nežiopsok, o daryk“, „užsičiaupk“, „eik iš čia“. Analizuojant akcijos rezultatus, dažni ir tokie pasisakymai: „tu toks pats kaip tavo tėvas/motina“, „atrodo, kad nebūtum mano vaikas ir iš kur tu toks atsiradai?!“.

Apkabinimams neranda laiko

Jauni tėvai teigė žinantys, kad vaikus reikia girti, apkabinti, padrąsinti bei skatinti, tačiau pridūrė, kad įprastai tam laiko nelieka dėl laiko stokos: „kada visą tai daryti, kai iki vaiko miego lieka tik dvi valandos, o visi buities rūpesčiai dar gula ant pečių?“.

Socialinė akcija „Nustokime barti, pradėkime girti“ bus apibendrinta tarptautinės konferencijos „Apsaugok mano vaikystę!“ metu, kuri vyks balandžio 30 d., Vilniuje, Seime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius