-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2018 07 23 /15:40

SADM nutraukė savo sutartį su J.Pagojaus įmone, tiriama kanclerės veikla

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) pirmadienį pranešė nutraukusi sutartį su buvusio socialdemokratų kandidato į teisingumo ministrus Juliaus Pagojaus mažąja bendrija „Conversio“ ir pradėjusi tarnybinį patikrinimą dėl ministerijos kanclerės „darbietės“ Danguolės Juozapavičienės veiklos.
Trišalės tarybos posėdžio akimirka
Socialinės apsaugos ir darbo ministerija / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) pirmadienį pranešė ir pačios ministerijos, ir kelių jai pavaldžių įstaigų pirkimuose dėl duomenų apsaugos nustačiusi šiurkščių įstatymų pažeidimų.

Tyrimą dėl kanclerės veiklos SADM pradėjo dar praėjusią savaitę – liepos 17 dieną, tačiau apie tai pranešė praėjus beveik savaitei. Tuo metu kanclerė nuo praėjusio penktadienio susirgo.

Praėjusią savaitę SADM buvo patvirtinusi, kad atliekamas tarnybinis patikrinimas dėl SADM Teisės skyriaus, formaliai inicijavusio įtarimų sukėlusius pirkimus, skyriaus vedėjos Alesios Rynkevič atžvilgiu. SADM atlieka tarnybinį patikrinimą iš viso trijų ministerijos darbuotojų atžvilgiu, tačiau vieno jų pavardės neatskleidžia, kol paties nėra informavę.

SADM sutartį su „Conversio“ pasirašė viena pirmųjų

Sutartis su „Conversio“ dėl asmens duomenų tvarkymo buvo pasirašiusios ir SADM pavaldžios septynios globos įstaigos. Prieš kelias savaites dėl to atlikusi vidaus auditą ministerija rekomendavo kai kurioms įstaigoms nutraukti sutartis su J.Pagojaus įmone.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Julius Pagojus
Luko Balandžio / 15min nuotr./Julius Pagojus

Viešųjų pirkimų tarnyba nustatė, kad ir pati ministerija padarė pažeidimų atlikdama analogiškų paslaugų mažos vertės (iki 12,1 tūkst. eurų) pirkimą ir pasirašydama sutartį su „Conversio“. Dėl to SADM pirmadienį pranešė nutraukianti sutartį su J.Pagojaus vadovaujama įmone.

Socialinės apsaugos ir darbo ministro patarėja viešiesiems ryšiams Eglė Samoškaitė BNS pirmadienį patvirtino, kad SADM sutartį su „Conversio“ pasirašė šių metų gegužės vidury. Kaip ir kitose SADM pavaldžiose įstaigose pirkimas atliktas apklausus kelias teisines konsultacijas teikusias bendroves – advokato J.Arlausko kontorą, advokatų kontorą „Pilkis, Račkauskas ir partneriai“, bendrovę „Voras Consulting“ ir „Conversio“.

Minėtos bendrovės apklaustos ir kai kurių SADM pavaldžių socialinės globos namų pirkimuose.

VPT: pirkimų sąlygas galėjo rengti tiekėjai

VPT pirmadienį pranešė nustačiusi šiurkščių pažeidimų ir pačios SADM, ir kelių jai pavaldžių įstaigų pirkimuose.

„Pasirinkdamos neteisėtą pirkimo būdą, netinkamai vertindamos pasiūlymą ar neteisėtai laimėtoju pripažinusios MB „Conversio“ perkančiosios organizacijos pažeidė įstatyme įtvirtintus skaidrumo ir lygiateisiškumo principus bei neracionaliai naudojo lėšas. Keturias dar neįvykdytas sutartis tarnyba rekomenduoja nutraukti“, – rašoma VPT pranešime pirmadienį.

Tarnyba taip pat daro prielaidą, kad tiekėjas MB „Conversio“ galėjo žinoti konfidencialios informacijos apie pirkimus ir jam galėjo būti sudarytos sąlygos juos laimėti.

„Įvertinusi tai, kad apie pirkimus nebuvo skelbta, o tiek kvietimų, tiek techninių specifikacijų ir sudarytų sutarčių sąlygos yra beveik identiškos, tarnyba daro prielaidą, kad vykdydamos šiuos pirkimus perkančiosios organizacijos arba glaudžiai bendradarbiavo ir dalijosi informacija, arba vykdė pirkimus pagal to paties tiekėjo paruoštas pirkimo sąlygas“, – nurodė VPT.

„Remiantis VPT išvadomis, pirkimų planavimas nebuvo tinkamas, nes apie pirkimus nebuvo skelbta, o suplanuotų pirkimų vertė maksimaliai artima leistinai vertei (kai kur viršyta). Anot išvadų, kur kas racionaliau ir tikslingiau būtų buvę atlikti ministerijos ir pavaldžių įstaigų bendrą vieną viešąjį pirkimą, kuriame paslaugos tiekėjai būtų galėję dalyvauti viešai“, – rašoma pirmadienį išplatintame SADM pranešime.

Be to, daugeliu atvejų MB „Conversio“ pasiūlymo vertė buvo identiška pirkimo vertei, ši bendrija savo pasiūlymus pateikė paskutinė (vienu atveju – po termino), todėl Viešųjų pirkimų tarnyba daro prielaidą, kad J.Pagojaus įmonė galėjo iš anksto žinoti pirkimams numatytas sumas, o galbūt ir kitų tiekėjų pasiūlymuose nurodytas kainas.

VPT vadovė Diana Vilytė sako, kad sumos keistai balansavo ties mažos vertės pirkimo riba, kai informacija apie juos neskelbiama, o patys pirkimai galėjo būti koordinuojami iš SADM.

„Darome prielaidas, kad tai buvo koordinuoti veiksmai. Neatmetame, kad koordinacija vyko iš paties SADM“, – BNS sakė ji.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Diana Vilytė
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Diana Vilytė

Anot D.Vilytės, informacija, jei to bus prašoma, bus perduota ir Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT).

„Pats socialinės apsaugos ir darbo ministras yra viešai pasakęs, kad jie kreipsis į Specialiųjų tyrimų tarnybą. Mes persiųsime STT savo dokumentus, nors jie ir yra vieši. Nežinau, ar jie yra pradėję tyrimą, bet pagrindas, turbūt, yra“, – teigė VPT vadovė.

Panašūs pirkimai septyniose įstaigose, įskaitant SADM

Iš viso Viešųjų pirkimų tarnyba įvertino šešias sutartis: Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, Neįgaliųjų reikalų departamento, Prūdiškių socialinės globos namų, Macikų socialinės globos namų, globos namų „Užuovėja“ ir Socialinių paslaugų priežiūros departamento.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Centralizuotas vidaus audito skyrius į tyrimą buvo įtraukęs ir Šiaulių vaikų globos namus „Šaltinis“, jiems irgi rekomenduota nutraukti sutartį.

Iš viso MB „Conversio“ sudarė septynias sutartis dėl duomenų apsaugos konsultacijų su ministerijai pavaldžiomis įstaigomis bei ministerija, iš jų mažiausiai penkios turės būti nutrauktos.

„Conversio“ vadovas J.Pagojus BNS anksčiau tikino, kad jokių susitarimų laimint pirkimus dėl duomenų apsaugos reglamento nebuvo.

„Kainos tikrai buvo teikiamos skirtingos, svyravo nuo 8 iki 10 tūkstančių eurų su SADM pavaldžiomis institucijomis. Išankstinių susitarimų tikrai su niekuo nebuvo. Gavome kvietimus, vieni pirkimai buvo daromi per centrinę viešųjų pirkimų informacinę sistemą arba apklausos būdu elektroniniu paštu gaudavome kvietimus sudalyvauti“, – sakė J.Pagojus.

Jis feisbuke yra skelbęs, kad iš viso įmonė „Conversio“, įsteigta praėjusių metų pabaigoje, šiuo metu vykdo 20 sutarčių ir susitarimų, teikia teisines ir viešųjų ryšių paslaugas privačiam, viešajam sektoriui, yra dalyvavusi 15-oje viešųjų pirkimų, iš jų laimėjo devynis.

Politinę karjerą nutraukė informacija apie vairavimą išgėrus

J.Pagojus užpernai pradėjus dirbti „valstiečių“ ir socialdemokratų koalicijos Vyriausybei buvo siūlomas į teisingumo ministrus. Jis tuo metu dirbo Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos (VVTAT) direktoriumi.

J.Pagojus savo kandidatūrą atsiėmė paaiškėjus, kad 2015 metais policijos pareigūnams jis buvo įkliuvęs neblaivus prie vairo – nustatytas 0,67 promilės girtumas.

J.Pagojus 2012–2014 metais dirbo teisingumo ministro Juozo Bernatonio patarėju, teisingumo viceministru. 2016 metų vasarą jis laimėjo konkursą tapti VVTAT direktoriumi, tačiau netrukus atsistatydino iš šių pareigų.

Paaiškėjus istorijai apie vairavimą išgėrus J.Pagojus sustabdė narystę Lietuvos socialdemokratų partijoje. Šiuo metu jis nepriklauso jokiai partijai, yra registruotas lobistu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius