Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 02 15

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija siūlo ateityje pensijas skaičiuoti taikant „taškų“ sistemą

Ateityje pensijas siūloma apskaičiuoti taikant „taškų“, o ne nacionalinių virtualių sąskaitų sistemą, sako socialinės apsaugos ir darbo viceministras Audrius Bitinas.
Vyresnioji karta
Vyresnioji karta / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

„Scenarijus („taškų“ sistemos – BNS) baigiamas rengti. Mes norime, kad būtų taškų sistema. Geriau atitinka šios dienos aktualijoms, ji būtų ne tokia skausminga, ir „taškų“ sistemos įvedimas nebūtų sudėtingas“, – antradienį Seimo Audito komitete, kur svarstyta būsima pensijų ir „Sodros“ reforma, tvirtino viceministras.

Šiuo metu Seime ir ministerijoje svarstomi du pensijų sistemos modeliai – vadinamoji „taškų“ sistema, kurios laikomasi Vokietijoje ir Prancūzijoje, ir nacionalinių virtualių sąskaitų sistema, kurią turi švedai, latviai, lenkai.

„Taškų“ sistemos esmė ta, kad gyventojo pensija priklausytų nuo surinktų „taškų“ kiekio.

„Bus galima tuos “taškus„ nusipirkti, jeigu žmogui truks šiek tiek iki pilnos pensijos – jis įneš tam tikrą pinigų sumą“, – aiškino viceministras.

Pasak jo, „taškų“ kiekis priklausys nuo žmogaus sumokėtų įmokų dydžio, darbo stažo, jo algos ir infliacijos indekso.

Visi sukaupti „taškai“ būtų padauginti iš jo vertės, kurią, pasak A.Bitino, galėtų nustatyti Seimas. „Taško“ vertę būtų galima keisti, atsižvelgiant į infliaciją ar kitus ekonomikos reiškinius.

A.Bitinas prognozuoja, kad 2020–2025 metais numatomas demografinis bumas: „Apie 2020 metus būtų galima kalbėti apie “Sodros„ įmokų mažinimą arba perdavimą biudžetui“.

Nacionalinių virtualių sąskaitų sistemą siūlo Lietuvos banko Ekonomikos departamento direktorius Raimundas Kuodis.

„Žmonės savo pinigus matytų virtualioje sąskaitoje, kiek jie susikaupė pensijai, todėl ši sistema skaidresnė, už sąskaitą būtų mokamos palūkanos, kurio priklausytų nuo demografinės padėties ir darbo rinkos“, – sakė R.Kuodis.

Pasak jo, tokios sąskaitos niekas nekonfiskuotų, jeigu jos savininkas „trumpam išlėktų į Angliją“: „Žmonės į pensiją išeitų kada nori, ir sugrįžtų iš jos, jeigu susirastų darbą“.

Jis taip pat siūlo pradėti taikyti socialinio kredito sistemą, į kurią galėtų įsijungti nedirbusios jaunos moterys, kurios ketina gimdyti, ir gautų paskolą motinystės pašalpai, studentai – mokslui: „Juk tie žmonės ateityje užsidirbs daug ir padengs įsiskolinimą“.

Prognozuojama, kad nauja pensijų reforma galėtų startuoti 2012 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius