Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 05 31

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje – iniciatyva „DUOday“

Lietuvoje ketvirtą kartą vyksta iniciatyva „DUOday“. Kelias savaites įmonės ir organizacijos atveria savo duris ir kviečia žmones su negalia išbandyti įvairias darbo pozicijas. Prie iniciatyvos prisijungusioje Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje su darbu įstaigoje susipažino trys žmonės su negalia – Vaida, Raimundas ir Augustė.
Negalia
Negalia / 123RF.com nuotr.

Iš viso prie iniciatyvos visoje Lietuvoje šiemet prisijungė beveik pusantro šimto įmonių, kurios pasiūlė išbandyti daugiau nei 350 skirtingų darbo vietų. Tai beveik dvigubai daugiau nei pernai kai dalyvavo 80 įmonių ir buvo organizuoti 144 duetai. Šiais metais išsiplėtė ir „DUOday“ geografija – iniciatyva vykta net 19 Lietuvos miestų, pernai vyko 12 šalies miestų.

„Žmonės su negalia gali dirbti įvairius darbus, užimti įvairias darbo pozicijas. Jie reikšmingai prisideda savo patirtimis, žiniomis ir įgūdžiais skirtinguose kolektyvuose. Siekiame, kad kuo daugiau tokių žmonių įsitrauktų į darbo rinką. „DUOday“ padeda siekti šio tikslo – tai iniciatyva, kuri ne tik skatina žmones su negalia išbandyti įprastas darbuotojų užduotis, tačiau įstaigoms bei organizacijoms suteikia galimybę geriau suprasti negalią turinčių žmonių profesinius gebėjimus ir talentus. Džiaugiuosi, kad šie žmonės turi galimybę išbandyti platų spektrą profesijų ir specialybių bei atrasti sau mielą darbą“, – sako socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė.

Ministrė M.Navickienė „DUOday“ dalyviams papasakojo apie savo darbo dieną bei kylančius iššūkius, o šie pasidalino savo darbine patirtimi, papasakojo apie kliūtis, su kuriomis tenka susidurti ieškant darbo. „DUOday“ dalyviai taip pat turėjo galimybę susipažinti su kitų ministerijos darbuotojų darbo kasdienybe bei padiskutuoti su jais įvairiais socialinės apsaugos ir darbo klausimais.

Ministrę M.Navickienę „šėšėliavusi“ neregė Vaida džiaugėsi galimybe iš arti susipažinti su ministrės darbu. Kartu su ministre ji dalyvavo renginiuose ir susitikimuose, stebėjo kaip priimami sprendimai.

„Manau, kad „DUOday“ iniciatyva yra labai svarbi. Per tokias dienas, kaip ši, žmonės gali sužinoti daug įdomių ir svarbių dalykų, kurie jiems gali praversti darbo paieškose ir jau dirbant. Aš turiu darbą, dirbu Lietuvos specialiosios kūrybos draugijoje „Guboja“, organizuoju žmonių su negalia užimtumą, įvairius renginius. Tačiau man lieka laiko ir jėgų, norėčiau susirasti dar vieną papildomą darbą. Manau, kad galėčiau telefonu konsultuoti klientus“, – savo siekiais dalinosi Vaida.

„Esu baldininkas. Prieš šešerius metus patyriau traumą ir mane ištiko negalia. Nuo to laiko negaliu rasti darbo. Įsidarbinti trukdo ne tik sveikatos problemos, bet ir vyresnis amžius. Manau, kad „DUOday“ yra labai svarbi iniciatyva žmonėms su negalia. Ji padeda vėl priartėti prie darbo rinkos“, – sakė fizinę negalią turintis Raimundas. Jis „šešėliavo“ ministerijos Administravimo departamento Turto valdymo skyriaus vyriausiąją specialistę Dalią Sinkevičienę. Raimundas ne tik susipažino su skyriaus veikla, bet ir pasidalino savo darbo patirtimi, pateikė racionalizacinių pasiūlymų, kaip geriau pritaikyti ministerijos patalpas žmonėms su negalia.

„Iniciatyvoje „DUOday“ dalyvauju pirmą kartą. Labai džiaugiuosi, kad organizacijos, kurios atkreipia dėmesį į žmones su negalia, jau kelis metus dalyvauja šioje iniciatyvoje ir viliuosi, kad tokių organizacijų vis daugės. Šita iniciatyva yra labai naudinga žmonėm su negalia, nes jie gali „pasimatuoti“ norimą profesiją ar darbą.

Einant į darbo pokalbius, man svarbiausia, kad darbo vietoje būtų jauki atmosfera ir darbo vadovas būtų draugiškas žmonėms su negalia“, – sako autizmo spektro sutrikimą turinti Augustė. Ji ministerijoje „šešėliavo“ Komunikacijos skyriaus patarėją Sigitą Arlauskienę, susipažino su skyriaus darbu ir puikiai raštu atliko komunikacines užduotis. Augustė yra universiteto studentė. Ji norėtų surasti darbą, susijusį su komunikacija socialiniuose tinkluose.

Prieš daugiau kaip dešimt metų Belgijoje prasidėjusi „DUOday“ iniciatyva šiandien yra išplitusi daugelyje Europos šalių ir miestų. Lietuvoje ji organizuojama nuo 2019 metų ir kasmet plečiasi – daugėja prisijungiančių įmonių, siūlomų išbandyti darbo vietų.

„Džiaugiamės, kad iniciatyva plečiasi. Ir jeigu pradžioje „DUOday“ aktyviau palaikė tarptautinės organizacijos Vilniuje, dabar įsitraukia vis daugiau darbdavių mažesniuose miesteliuose, lietuviško kapitalo bei valstybinių įmonių. Taip pat plečiasi „DUOday“ partnerių ratas – šiemet jėgas apjungė net 24 organizacijos, kurios siunčia negalią turinčius žmones „šešėliauti“. Nors iniciatyvos tikslas nėra įdarbinti žmones su negalia (tam reikia daugiau įdirbio), o labiau susipažinti su profesijomis, kai kurie dalyviai po iniciatyvos sulaukia ir darbo pasiūlymų“,– sako iniciatyvos „DUOday“ ambasadorės ir organizatorės VšĮ „SOPA“ direktorė Jurgita Kuprytė.

Vykstant „DUOday“, duetai („duo“ lotynų kalboje reiškia „du“), kuriuos sudaro žmogus su negalia ir įmonės darbuotojas, praleidžia kartu – susipažįsta su įmone, išbando įprastas darbuotojų užduotis, dalyvauja susitikimuose, bendrauja su kolegomis. Kitaip tariant, žmogus su negalia „šešėliuoja“ įmonės darbuotoją. Nuo „DUOday“ iniciatyvos pradžios per trejus metus suorganizuoti 377 duetai.

„DUOday“ – tai galimybė žmonėms su negalia išsibandyti platų spektrą profesijų ir specialybių – transporto koordinatorių, skambučių centrų darbuotojų, informacinių technologijų, gamybos ir prekybos darbuotojų, klientų aptarnavimo specialistų, produktų komplektuotojų, apskaitininkų, personalo atrankos specialistų, laborantų ir kt.

Iniciatyvą įgyvendina socialinė įdarbinimo agentūra „SOPA“ kartu su partneriais – organizacijomis, dirbančiomis žmonių su negalia užimtumo srityje: dienos centru "Šviesa", Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga, projektu „Unikalus gyvenimas“, „Draugiški autizmui“, Socialinės globos centru "Vija", Negalią turinčių asmenų centru "Korys“, Kauno šv. Roko mokykla, VšĮ "Tapk laisvas", Jaunuolių dienos centru, VšĮ „Žmogiškųjų išteklių stebėsenos ir plėtros biuras“, Lietuvos sutrikusio intelekto žmonių globos bendrija ,,Klaipėdos viltis", Ukmergės Nestacionarių Socialinių paslaugų centru, Akmenės rajono socialinių paslaugų namais, VšĮ Biržų rajono socialinių paslaugų centru, VšĮ Lazdijų socialinių paslaugų centru, VšĮ ,,Namai visiems", Sutrikusio intelekto žmonių globos bendrija "Pakruojo viltis", Vilkaviškio vyskupijos Caritu, VŠĮ „Jautri širdis“, Rokiškio socialinės paramos centru, Mažeikių rajono šeimos ir vaiko gerovės centru, „Septynios akimirkos“, VšĮ „Pokyčių ambasada“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius