Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 05 19

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos „mobilus priimamasis“ pradeda turą po Lietuvą

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) pradeda ministerijos priimamojo vizitus po Lietuvą. Taip siekiama, kad kiekvienas žmogus, nepriklausomai nuo to, ar jis gyvena Vilniuje, ar mažame miestelyje, turėtų vienodas galimybes kreiptis į specialistus bei aiškintis iškilusias problemas ir sunkumus.

Planuojama, kad iki kitų metų pabaigos ministerijos specialistai apsilankys beveik visose šalies savivaldybėse. Pirmieji vizitai numatyti jau rytoj – Ukmergėje ir Širvintose.
 
Socialinės apsaugos ir darbo ministro Donato Jankausko teigimu, svarbiausias šių vizitų tikslas – padėti žmonėms, atsakyti į jų klausimus, išanalizuoti kiekvieno atvejį, patarti, ką reikėtų daryti, norint išspręsti konkrečią problemą.

„Kiekvienas žmogus turi savo bėdų ir daugybę klausimų, į kuriuos norėtų sulaukti kvalifikuotos specialistų pagalbos, patarimų ar nukreipimo tinkama linkme. Galbūt vienam svarbūs socialinės paramos klausimai, kiti galbūt nori pasikonsultuoti dėl motinystės atostogų, treti galbūt turi problemų su darbdaviu ir niekaip nesiseka rasti išeities. Kartais tai būna labai rimtos bėdos, kartais tiesiog elementarūs klausimai. Įvertinus tai, kad ne kiekvienas žmogus išdrįsta kreiptis į ministeriją, o dažnai net nežino, į kokią tiksliai instituciją reikėtų kreiptis, mes nusprendėme, kad patys pas juos važiuosime ir aplankysime visas savivaldybes“, – apie ministerijos „mobiliojo priimamojo“ idėją pasakoja ministras D. Jankauskas.

Kokiais klausimais galima kreiptis?

Į „mobilųjį priimamąjį“ atėję gyventojai atvykusiems specialistams galės užduoti klausimų iš visų sričių, už kurias atsakinga ministerija. Tai socialinis draudimas ir pensijos („Sodros“ mokamos pašalpos, pensijos, kitos išmokos, taip pat valstybinės pensijos), socialinė aprėptis ir bendruomenės (lygios žmonių teisės, socialinės paslaugos, bendruomenių aktualijos), šeimos gerovės klausimai (piniginė parama šeimoms, studentams, vaikų ir jaunimo klausimai, pavyzdžiui, įsivaikinimo galimybės), darbo santykiai (darbo ir poilsio laikas, viršvalandžiai, darbo apmokėjimo klausimai, nelegalus darbas).

Taip pat gyventojai turės galimybę domėtis ir SADM pavaldžių institucijų, pavyzdžiui, „Sodros“, Lietuvos darbo biržos, Neįgaliųjų reikalų departamento, Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos, Vaikų išlaikymo fondo, Valstybinės darbo inspekcijos ir kitų įstaigų darbu, klausti, informuoti ministerijos atstovus, jei žmonės nėra patenkinti pavaldžių institucijų veikla.

Kaip reikia registruotis?

Norintieji atvykti į susitikimą su specialistais, turėtų registruotis telefonu savo miesto savivaldybėje. Taip pat galite siųsti išankstinius klausimus ministerijos specialistams elektroniniu paštu: visuomene@socmin.lt. Tuomet specialistams atvykus į Jūsų miestą, jau bus paruoštas konkretus atsakymas į Jūsų klausimą.

„Stengsimės padėti kiekvienam žmogui, todėl norėčiau paraginti, kad eidami į mūsų priimamąjį, gyventojai atsineštų visus turimus dokumentus, kurie paaiškina konkrečią problemą. Tai gali būti įvairūs raštai, susirašinėjimai su savivaldybe. Žinoma, tai nėra būtina, bet, jei tokius dokumentus turite – specialistams bus aiškiau suvokti situaciją“, – tvirtino Ministerijos priimamojo skyriaus vedėja Laima Venckūnienė, kuri į vizitus po Lietuvos regionus važinėja jau daugiau kaip 20 metų.

„Taip pat norėčiau atkreipti dėmesį, kad priėmimuose bus išklausytas kiekvienas. Net jei specialistai nespės atsakyti į klausimą vizito metu, vėliau analizuos ir atsakys žmogui patogia forma: paskambins ar atsakys raštu“, – tvirtino L. Venckūnienė.

Sulaukiama daug laiškų ir skambučių

Ministerijos atstovės teigimu, vizitai šiemet kiek paankstinti, nei planuota, nes itin padaugėjo besikreipiančių žmonių.

„Gauname begales gyventojų laiškų, tiek elektroninių, tiek paprastų, taip pat sulaukiame daugiau nei įprastai skambučių, tačiau  kelis kartus sumažėjo į ministerijos priimamąjį atvykstančių žmonių skaičius. Manome, kad tą lemia ekonominės priežastys – natūralu, kad yra nemažai žmonių, kuriems iki ministerijos atvykti yra brangu, arba nepatogu“, – pasakojo L. Venckūniėnė.

Vizitų metu taip pat bus bendraujama su savivaldybių socialinės paramos skyriaus darbuotojais, kurie bus konsultuojami, atsižvelgiant į regionui svarbius klausimus.

SADM „mobiliojo priimamojo“ vizitai gegužės-birželio mėnesį:

Ukmergės r. – gegužės 20 d. (penktadienį) 10-12 val. Ukmergės miesto savivaldybėje, Socialinės paramos skyriuje (6 ir 9 kabinetuose).
Širvintų r. – gegužės 20 d. (penktadienį) 13.30-15.30 val. Širvintų miesto savivaldybės salėje.
Rietavas – birželio 2 d. (ketvirtadienis) 10-12 val.
Plungės r. – birželio 2 d. (ketvirtadienis) 13.30-15.30 val.
Rokiškio r. – birželio 9 d. (ketvirtadienis) 10-12 val.
Zarasų r. – birželio 9 d. (ketvirtadienis) 13.30-15.30 val.
Švenčionių r. – birželio 16 d. (ketvirtadienis) 10-12 val.
Ignalinos r. – birželio 16 d. (ketvirtadienis) 13.30-15.30 val.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius